Käsihuuhteiden avulla voidaan vähentää tartuntatauteja. Paras suoja sekä mikrobeja että kemiallisia aineita vastaan on terve iho.
Koulujen ja päiväkotien taas aloittaessa toiminnat täysteholla saa aikaan myös tartuntatautikauden alun. Paljon lapsia kokoontuu taas yhteen ja tautipaine kasvaa, sekä lasten että vanhempien poissaolot koulusta ja työstä lisääntyvät.
USA:ssa, Ruotsissa ja Suomessa tehtyjen tutkimusten perusteella tiedetään, että käsihuuhteiden avulla voidaan vähentää tartuntatauteja 30-50 prosenttia. Moni kuitenkin miettii, onko käsihuuhteiden käyttö turvallista lapsille.
Ihosi suojaa sinua
Paras suoja sekä mikrobeja että kemiallisia aineita vastaan on terve iho. Aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että alkoholi stimuloi ihon keratinosyyttejä ja parantaa haavojen paranemista.
Alle kaksivuotiailla lapsilla ei iho ole vielä kehittynyt täysin, ja tämä voi aiheuttaa alkoholin läpäisyä elimistöön. Niin sanottu barrier-kerros on täysin kehittynyt 7-9 -vuotiailla. Alkoholi tosin haihtuu iholta nopeasti, ja imeytyminen on vähäistä.
Suositellaankin, että alle 2-vuotiailla ei käsihuuhteita käytetä, mutta tätä vanhemmilla lapsilla käyttö noin 5-10 kertaa päivässä on turvallista. Tukes ei suosittele käyttämään niin sanottua käsidesiä joka päivä.
Päiväkodeissa turvallinen käyttö vaatii aina aikuisen läsnäolon ja opastuksen.
Sekä kouluissa että päiväkodeissa käsihuuhdeannostelijoiden on oltava sellaisia, etteivät lapset pääse avaamaan niitä ja saamaan huuhdetta suuhunsa. Käsihuuhteissa käytettävän glyserolin ansiosta huuhteen maku on heikosti makea ja voi aiheuttaa väärinkäyttöä. Nuorisolla myös alkoholi saattaa aiheuttaa kokeilunhalua.
Käsihuuhteiden riskeistä huolimatta niiden suuri merkitys tartuntateiden katkaisussa ja infektiotautien ehkäisyssä on sellainen etu, että huuhteiden käyttö on perusteltua. Käsihuuhdetta käytetään kuitenkin vain käsiin, joissa näkyvää likaa ei ole kohtuuttomasti! Vesi-saippuapesu on ulkoleikeistä tultaessa suositeltavaa.
Lähde: KiiltoClean