Luolaan pudonnut sipsipussi aiheutti melkein luontokatastrofin Yhdysvalloissa

Amerikkalaisen kansallispuiston luolaan pudonnut juustonaksupussi olisi voinut vaurioittaa luolan asujaimistoa pysyvästi.

Juustonaksupussi olisi voinut johtaa luontotuhoihin Carlsbad Cavernsin kansallispuistossa. Turistin pudottama napostelupussi herätti kansallispuistoista vastaavan National Park Servicen huomion, ja he päätyivät varoittamaan sipsien vaaroista, kertoo IFLScience.

Herkän luontotasapainon lähes pilannut Cheetos-pussi putosi Big Roomina tunnettuun luolaan. Kansallispuiston luolasto on turistinähtävyys, ja Big Roomiin pääseminen vaatii tunnin kävelylenkin. Puistossa käy jopa tuhansia ihmisiä päivässä.

Kävijältä pudonnut ja jo avattu sipsipussi jäi muhimaan kosteaan luolailmaan. NPS:n mukaan tästä olisi voinut seurata ikävyyksiä luolan ainutlaatuiselle ekosysteemille.

"Pussin omistajalle vaikutus on todennäköisesti vähäinen"

Puistoviranomainen muistutti Facebookissa, että jokainen kohtaaminen jättää jäljen. Toisinaan vaikutus ympäristöön on pikkuruinen, toisinaan valtaisa.

– Jotkut vaikutukset ovat täysin vältettävissä. Kuten täysi napostelupussi, joka on pudonnut kulkureitiltä Big Roomissa. Pussin omistajalle vaikutus on todennäköisesti vähäinen, mutta luolan ekosysteemille se oli valtava, NPS huomautti.

Viranomaisen mukaan luolan kosteus pehmensi prosessoidut maissinaksut nopeasti, ja niistä muodostui täydellinen alusta sienten ja mikrobien kasvulle.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Luolasirkat, punkit, hämähäkit ja kärpäset järjestäyvät väliaikaiseksi ravintoverkostoksi, joka levittää ravinteita ympäröivään luolaan ja sen muodostelmiin. Homeet leviävät korkeammalle läheisille pinnoille, kasvavat, kuolevat ja haisevat. Ja kierre jatkuu, NPS kuvasi tapahtumaketjua.

Katso myös: Turistien röyhkeys kävi hevosen hermoille Lontoon suositun nähtävyyden luona. Juttu jatkuu videon alla.

Olisi voinut "muuttaa luola-asujien koko maailman"

Asiantuntijat käyttivät 20 minuuttia Cheetos-naksujen huolelliseen poistamiseen luolasta.

– Jotkut tämän ohikiitävän [naksupussi]ekosysteemin jäsenet ovat luolaeläjiä, mutta monet mikrobeista ja homeista eivät ole. Ihmisten mittakaavassa maahan kaatunut välipalapussi saattaa vaikuttaa triviaalilta asialta, mutta se voi muuttaa luola-asujien koko maailman.

Katso myös: Tunnetko myötähäpeää? Brittituristien nolo tapa Mallorcalla tallentui videolle

Lue myös:

    Uusimmat