Astronautti katsoi avaruusaseman ikkunasta ja tajusi eläneensä valheessa

Astronautti Ron Garan sai uutta näkökulmaa elämään Maassa katsottuaan ikkunasta avaruusasemalla.

Astronautti Ron Garan kertoo elämänsä muuttuneen avaruudessa. Garan sai uutta näkökulmaa elämäänsä katsottuaan ikkunasta avaruusasemalla, kertoo Unilad.

Garan vietti avaruudessa 178 päivää. Haastattelussa hän kertoi vilkaisseensa ikkunasta ja nähneensä avaruuden pimeydessä sinervän maapallon.

"En nähnyt taloutta"

Avaruusasemalta Garan saattoi havainnoida esimerkiksi ilmakehää, jota kuvasi "uskomattoman ohueksi".

– Tuona hetkenä minut valtasi selkeyttävä ymmärrys siitä, että tuo paperinohut kerros pitää kaiken planeetallamme elossa, hän totesi.

– En nähnyt taloutta. Mutta koska ihmisen kehittämät järjestelmämme kohtelevat kaikkea, mukaan lukien planeettamme elämää ylläpitäviä järjestelmiä, maailmanlaajuisen talouden "tytäryhtiönä", avaruudesta käsin on selvää, että elämme valheessa, Garan totesi Big Think -haastattelussa.

Katso myös: Tältä revontulet näyttävät avaruudesta!  Juttu jatkuu videon alla.

The overview effect - eli kokemuksellinen perspektiivimuutos -ilmiö ei ole astronauttien keskuudessa uusi. Sen ansiosta ajattelutapa muuttuu, kun maapallon näkee avaruudesta käsin.

– Eräänlainen lamppu syttyy, kun ymmärtää, miten yhteydessä toisiimme ja toisistamme ​​riippuvaisia me kaikki olemme, Garan kuvasi.

"Luulemme ymmärtävämme kokonaiskuvan"

Garanin mukaan ihmiskunta yrittää ratkaista esimerkiksi ilmaston lämpenemistä, metsäkatoa ja luonnon monimuotoisuuden kutistumista yksittäisinä ongelmina, vaikka oikeasti ne ovat saman ongelman oireita.

– Ongelma on, ettemme näe itseämme planetaarisina, Garan kuvasi.

Garanille avautui rysäyksessä ymmärrys siitä, että koko ihmiskunta "kelluu pimeydessä".

– Luulemme ymmärtävämme kokonaiskuvan, vaikka todellisuudessa näemme vain hyvin, hyvin pienen osasen sitä, hän selitti.

"Maksamme sivilisaationa todella kovaa hintaa juuri nyt"

Garanin mukaan ihmiskunta ei kykene ratkaisemaan ongelmiaan, koska kokonaisuus hämärtyy.

– Maksamme sivilisaationa todella kovaa hintaa juuri nyt. Osasyy sille, ettemme ratko ongelmiamme, on, ettei meillä ole oikeanlaista perspektiiviä asioihin. Emme käsittele asioita todellisen tilanteen mukaan. Muun muassa tämän syyn takia meidän pitäisi päästä pois pimeydestä.

Kokemuksensa innostamana Garan lanseerasi termin orbital perspective, suomeksi jotakuinkin kiertorataperspektiivi. Hän kannustaa ihmiskuntaa unohtamaan talouden ja yhteiskunnan, ja lähestymään elämää maapallolla tavalla, joka hyödyttää ensisijaisesti koko ihmiskuntaa parhaiten.

– Meidän täytyy lakata ajattelemasta taloutta, yhteiskuntaa ja planeettaa [tässä järjestyksessä], ja alkaa ajatella planeettaa, yhteiskuntaa ja taloutta. Vain siten evoluutiomme jatkuu.

Katso myös: Astronauttipariskunta jäi jumiin avaruuteen kesällä 2024

Astronautit jumissa avaruudessa 0:35
Astronauttipariskunta on ollut jumissa avaruudessa kuukausia.

Lähteet: Unilad, YT/Big Think

Lue myös:

    Uusimmat