Luonnollisen ehkäisyn menetelmät kiinnostavat monia. Miten luotettavia oman kehon tarkkailuun perustuvat ehkäisymetodit ovat?
Niin kutsutut luonnolliset ehkäisymenetelmät kiinnostavat yhä useampaa. Näistä keskusteltiin Huomenta Suomessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvisen kanssa. Yllä olevalla videolla kerrotaan, mitä luonnollinen ehkäisy ja oman kehon tarkkailu käytännössä tarkoittaa.
Lue myös: Näin hormoniehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoosi – gynekologi kumoaa yleisen harhaluulon
Luonnollinen ehkäisy ei ole takuuvarma kikka
Erilaisia luonnollisen ehkäisyn menetelmiä on paljon ja niitä on tutkittukin. Huvisen mukaan niitä ei kuitenkaan kokonaisuudessaan voi sanoa luotettaviksi ehkäisymenetelmiksi.
– Vaatii keskittymistä oman kehon tarkkailuun, mikä totta kai voi olla myös hyvä asia, mutta siihen liittyy raskauden pelko. Silloin kun ollaan parisuhteessa, johon lapsi ei ole välttämättä siinä kohtaa toivottu, siitä tulee ihan turhaa stressiä, hän sanoo.
Kehon tarkkailu voi olla työlästä. Lisäksi koska naisen halut ovat suurimmillaan juuri siinä vaiheessa kuukautiskiertoa, kun hedelmällisyys on parhaimmillaan, voi tällainen viedä petipuuhista iloa.
– Tässä ehkä viedään spontaanit seksihetket niiltä kuukauden hetkiltä pois, Huvinen sanoo.
Huvinen lisää, että ovulaatio ei välttämättä tapahdu kuukautiskierron keskivaiheessa. Se voi olla niinkin aikaisin kuin kierron toisena tai kolmantena päivänä tai niinkin myöhään kuin kierron 30. tai 35. päivä.
– Eli ei oikein luotettavasti voida sanoa, milloin ovulaatio on, hän summaa.
Ehkäisypillerit ovat monella käytössä. Kuvituskuva.Shutterstock
Korkeintaan kohtuullinen ehkäisytulos
Huvisen mukaan niin sanotuilla luonnollisilla menetelmillä sekä kehontarkkailulla voidaan päästä korkeintaan vain kohtuulliseen ehkäisytulokseen. Hän kertoo, että parhaimmillaankin todella kokeneessa käytössä niillä tulee 2–3 raskautta sataa naisten kohden per vuosi.
Toisilla ehkäisykeinoilla voidaan päästä parempiin tuloksiin. Huvinen kertoo, että esimerkiksi kuparikierukan kohdalla vastaava luku on 0,1.
Lue myös: Onko hormoniehkäisy yhteydessä akneen, painonnousuun, masennukseen tai lapsettomuuteen? Gynekologit vastaavat
Hormonikielteisyyttä havaittavissa
Huvinen on vastaanottotyössään huomannut, että ilmoilla on hormonikielteisyyttä. Hän ei pidä sitä yksinomaan huonona asiana vaan merkkinä siitä, että on kenties havahduttu pohtimaan mahdollisia haittavaikutuksia.
Mitä terveysriskeihin tulee, Huvisen mukaan veritulpan riski liittyy vain yhdistelmäehkäisypilleriin. Hän sanoo, että ehkäisyvaihtoehtoja on nykyään niin paljon, että jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto.
Lue myös: Luotatko siihen, ettei kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi? Ei ehkä kannattaisi
Ei vielä miesten e-pilleriä
Miesten ehkäisypillereistä on puhuttu aika ajoin. Huvisen mukaan siinä on kuitenkin testosteroniin liittyviä haasteita. Lisäksi hormonaalisen säätelyn erilaisuus on vielä suuri naisten ja miesten välillä.
– En nyt ihan hengittämättä odottaisi, että ihan ensi vuonna olisi tulossa, hän sanoo.
Koko haastattelun näet alta
12:31Haastattelussa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvinen.