"Koostumusta voi tarkkailla venyttämällä limaa sormien välissä" – voiko kohdunkaulan limasta päätellä ovulaation?

Toimivatko "varmat päivät"? Näin kiertotietoisuus toimii 5:09
Katso videolta, kuinka toimii niin kutsuttu "varmat päivät" eli kalenterimenetelmä ja mihin perustuu hormonitasojen mittaaminen.

Kohdunkaulan limaa seuraamalla voi tunnistaa kuukautiskierron eri vaiheet ja arvioida ovulaation ajan. Se vaatii kuitenkin tarkkaa oman kehon tuntemusta, eikä onnistu kaikilta.

Moni luulee, että luonnollinen ehkäisy tarkoittaa "varmojen päivien" laskemista kalenterien avulla. Tosiasiassa keinovalikoima oman kierron tarkkailuun on tätä runsaampi.  

Kiertotietoisuuden opettajia Justisse College Internationalissa kouluttava Suvi Lehtilä kertoo MTV Uutisten Seksimyytit-sarjassa, kuinka ovulaation voi tunnistaa kohdunkaulan limaa tarkkailemalla. Liman tarkkailu ei suinkaan ole tuore keksintö, vaan se on ollut käytössä 1950-luvulta lähtien.  

Kohdunkaulan lima avaa siittiöille väylän kohtuun ja munanjohtimeen ovulaation tienoilla. Liman koostumus vaihtelee kuukautiskierron ja hormonitasojen mukaan.

– Mitä lähempänä ovulaatiota ollaan, sitä todennäköisemmin nähdään limaa, joka voi olla hyvinkin venyvää ja kirkasta. Koostumusta voi tarkkailla venyttämällä limaa sormien välissä, Lehtilä kuvailee.

Liman tarkkailua läpi kierron

Kohdunkaulan limaa tarkkaillaan koko kuukautiskierron ajan. Tarkkailu on syytä aloittaa niukan kuukautisvuodon aikana kuukautisten loppuvaiheilla. Seuraamiseen on eri tapoja, mutta tärkeää on päivittäinen säännöllisyys.  

– Osassa menetelmiä joka kerta, kun käydään vessassa, pyyhitään tietyllä tavalla ja katsotaan vessapaperista, onko limaa erotettavissa.

Tyypillisesti limaa alkaa erottua hedelmällisen ajan alussa. Liman ilmaantuminen on merkki hedelmällisestä ajasta, korkeista estrogeenitasoista ja lähestyvästä ovulaatiosta.  

Ovulaation tarkkaa aikaa on kuitenkin lähes mahdotonta sanoa varmaksi. Lisäksi reilua vuotoa voi tapahtua muistakin syistä, kuten tulehduksen vuoksi.  

– Tästä menetelmästä puuttuu vahva ovulaation tunnistaminen. On mahdollista, että kohdunkaulan liman perusteella näyttäisi siltä, että ovulaatio on tapahtunut, mutta sitten jostain syystä näin ei olekaan.

Pelkän kohdunkaulan liman seuraaminen ehkäisymielessä ei olekaan varma keino, eikä ole edes mahdollista kaikille. Valkovuodon määrä on yksilöllistä.

– Voi olla, että kohdunkaula limaa on hyvin niukasti, eikä sen vuoksi tunnisteta tarpeeksi aikaisin hedelmällisen ajan alkua.

Menetelmät vaativat käyttäjältään paljon

Lehtilällä on vuosien kokemus kiertotietoisuuden menetelmistä ja niiden opettamisesta. Hän muistuttaa, että menetelmät vaativat käyttäjältään paljon ja menetelmät on syytä opetella opettajan johdolla.  

– Jos halutaan löytää ehkäisymenetelmä, joka on mahdollisimman luotettava ja käyttäjästä riippumaton eli käyttäjä ei voi omalla käytöksellään vaikuttaa menetelmän toimivuuteen, päädytään yleensä muihin kuin kiertotietoisuuden menetelmiin, Lehtilä kommentoi.  

Kiertotietoisuuden symptotermaalisissa menetelmissä kohdunkaulan liman seuraamisen lisäksi mitataan kehon peruslämpötilaa. Näin hedelmällisen ajan tunnistaminen ei ole yhden kehon merkin varassa.  

Katso yllä olevalta videolta esittely kiertotietoisuuden eri menetelmistä!

Riittääkö keskeytetty yhdyntä ehkäisyksi? Vaikuttaako kondomin paksuus? Katso alta koko Seksimyytit-sarjan toinen jakso.

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? 15:03
Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen?

Seksimyytit-sarjan kolmannessa jaksossa syvennytään fetisseihin liittyviin myytteihin ja kuullaan millaisia fetissejä seksityöntekijältä pyydetään ja mitä niistä hän on valmis toteuttamaan. Katso kolmas jakso tästä

Onko ensimmäinen jakso vielä näkemättä? Seksimyytit-sarjan pilottijaksossa selvitetään, mistä miehet nauttivat ja miten eturauhanen liittyy peniksellisen ihmisen nautintoon. Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomossa.

Lue myös: 

 

Lue myös:

    Uusimmat