Trivial Pursuit -tyylisiin kysymyksiin löytyy tiukassa tilanteessa vastaukset helposti ja nopeasti Wikipediasta. Tässä kuitenkin 5 syytä, miksi Wikipedian tarjoamaan tietoon ei kannata luottaa sokeasti.
1. Wikipedia sanoo niin
Wikipedia myöntää, että artikkeleissa saattaa esiintyä virheellisyyksiä. Se myös korostaa, ettei ole ensisijainen tietolähde, vaan siihen kootaan tietoa muista lähteistä. Ja kuka tietää, joku noista lähteistä voi olla virheellinen.
2. Artikkeli vaatii aikaa ja vaivaa
Suurempi käyttäjämäärä aiheuttaa arvatenkin myös enemmän virheellisesti tuotettua sisältöä. Wikipediaa on myös kritisoitu siitä, ettei uuden kirjoittajan ole helppoa luoda artikkelia, jolloin tehtävät kasaantuvat samojen tekijöiden harteille.
3. Vapaaehtoiset editoijat
Suurin osa Wikipedia-artikkeleiden editoijista osallistuu vapaaehtoistyöhön, koska pitävät tiedon välittämistä kaikille tärkeänä, mutta vapaaehtoisten määrä on laskussa, samalla kun artikkeleiden ja työn määrä kasvaa. Se ei kuitenkaan saisi johtaa siihen, että pieni joukko alusta saakka mukana olleita vapaaehtoisia poistaa taustoja tutkimatta uusia artikkeleita.
4. Kiusanhenget
Koska artikkeleita voi editoida kuka tahansa, ei kiusantekijöiltä voi välttyä. Joskus ilkeyksissään lisätyt väärät tiedot saattavat jäädä huomioimatta ja korjaamatta pahimmillaan vuosikausiksi.
5. Yksi lähde ei koskaan ole luotettavin
Vanhanaikaisista tietokirjoista löytyy virheitä, tieteellisistä julkaisuista löytyy vanhojen virheiden korjauksia. Wikipediassa et voi edes tarkistaa tiedon lähdettä, etkä näin ollen tiedä minkälaisella agendalla teksti on voitu luoda. Yritä mieluummin muodostaa kokonaiskuva tutkimalla useita lähteitä sen sijaan, että luottaisit pelkästään Wikipedian sisältöön.
Lähteet: Finding Dulcinea, New York Post, Telegraph, Wikipedia
***
6:00