Luulitko ostavasi kestävää suomalaismuotia? Raportti paljastaa tyhjiä lupauksia antaneet brändit – kärjessä isoja nimiä

8:39imgMiten tehdään parhaat kirppislöydöt, ja mitkä vaatteet menevät nyt kaupaksi kovalla rahalla? Katso muotibloggaaja Jenni Rotosen haastattelu.
Julkaistu 23.09.2020 15:06

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kansalaisjärjestö Eettisen kaupan puolesta ry kertoo raportissaan, että suomalaiset vaatebrändit ovat parantaneet vuodessa huomattavasti vastuullisuustyötään. Pienet yritykset pärjäävät asiassa suuria paremmin.

Eetti ry:n raportissa arvoitiin 35 suomalaisen vaatebrändin vastuullisuutta ilmasto-, ympäristö- ja ihmisoikeustyön sekä läpinäkyvyyden kriteereillä. 

Menestyminen vastuullisuustyössä tarkoitti esimerkiksi selvitystyötä ja täsmällisen tiedon julkaisemista. Osa yrityksistä on tehnyt lisäksi konkreettisia parannuksia esimerkiksi lisäämällä vastuullisten raaka-aineiden käyttöä, vähentämällä pakkausmateriaalien määrää sekä siirtymällä käyttämään uusiutuvaa sähköä.

Eetti huomauttaa tiedotteessaan, että samanaikaisesti Suomen suurin vaateyritys Luhta sekä suurimmat vaatekaupat S-ryhmä ja Kesko sanovat valmistavansa vastuullisia vaatteita ja kehittävänsä vastuullisuustyötään, mutta eivät tarjoa tietoa lupaustensa tueksi.

Raportin mukaan parhaiten pärjänneet brändit ovat:

  • FRENN
  • Globe Hope
  • PaaPii
  • Papu

Huonoimmin sen sijaan pärjäsivät:

  • Luhta Sportswear Companyn brändit (Luhta, Torstai, Rukka ja Your Face)
  • Billebeino
  • Reima

Suomessa valmistettu vaate on vastuullinen

Eetti ry kertoo, että huonosti listauksessa pärjääviä merkkejä yhdistää se, että vaatteiden tuotanto tapahtuu kokonaan tai merkittävissä määrin riskimaissa, joissa työolot ja palkkaus eivät välttämättä kestä päivänvaloa.

Rankkauksessa hyvin pärjänneitä vastuullisia yrityksiä yhdistävä tekijä puolestaan on se, että vaatteiden valmistus tapahtuu Suomessa tai muissa maissa, joissa on matala ihmisoikeusloukkausten riski sekä vahva ympäristölainsäädäntö ja -valvonta.

Kansalainen voi tehdä vaatteiden kulutuksestaan vastuullisempaa esimerkiksi lainaamalla, vuokraamalla ja ostamalla kierrätettyjä vaatteita uusien sijaan. Uutta vaatetta ostaessa päätöstä kannattaa harkita huolellisesti ja ottaa selvää tuotetta myyvän yrityksen vastuullisuudesta.

Vaateteollisuus yksistään tuottaa arviolta kymmenen prosenttia koko maapallon päästöistä. Lisäksi se aiheuttaa ympäristö- ja terveyshaittoja vaatteiden käsittelyyn liittyvistä tekniikoista johtuen.

Lue myös: Tiedätkö alennusfarkkujesi todellisen hinnan? Lue tämä ennen ostopäätöstä: "Halpa vaate on helppo ostaa ja yhtä helppo heittää pois"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Eetti ry

Tuoreimmat aiheesta

Muotisuunnittelijat