Luvut julki ensimmäistä kertaa: Näin sidonnainen Suomi on Venäjän energiasta – maakaasusta itänaapurin osuus 92 prosenttia

5:10img
Tällaisia vaikutuksia Venäjän energiasta luopumisesta on Suomelle – "Voi tulla rajoituksia autoiluunkin"
Julkaistu 06.05.2022 08:18
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Suomi toi reilun kolmanneksen energiastaan Venäjältä viime vuonna, selviää Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen laskelmista, jotka tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.

Suurin osa Venäjältä tuodun energian kulutuksesta Suomessa on peräisin fossiilisista polttoaineista. Maakaasun energiakäytöstä 92 prosenttia oli peräisin Venäjältä. Fossiilisen öljyn kohdalla osuus oli 67 prosenttia ja hiilen 52 prosenttia.

– Suomella ei ole omaa fossiilisten polttoaineiden tuotantoa. Siten ei ole yllättävää, että niitä tuodaan Suomeen merkittäviä määriä Venäjältä, joka on yksi maailman suurimpia fossiilisten polttoaineiden tuottajia ja viejiä, kertoo tiedotteessa Tilastokeskuksen yliaktuaari Ville Maljanen.

Uusiutuvissa energialähteissä Venäjän osuus on paljon fossiilisia pienempi: Tuontia on ainoastaan puupolttoaineissa, joiden Venäjältä tuotu osuus oli 13 prosenttia. Ydinenergian käytöstä Venäjän tuonnin osuus viime vuonna oli 36 prosenttia.

1:56img

Pääministeri Marin: Kun ostamme energiaa Venäjältä, rahoitamme sotaa

Kokonaisuudessaan sähkön tuonnista Venäjän osuus oli viime vuonna 51 prosenttia.

– Venäjän tuonnin osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta on merkittävä, eikä sen korvaaminen ole helppoa, koska monet muutkin maat haluavat korvata venäläisen tuontienergian. Toimiin on kuitenkin jo ryhdytty ja on mielenkiintoista nähdä, miten alas Venäjän osuus laskee tänä vuonna, Maljanen sanoo.

Kaikesta tavaratuonnista Suomeen Venäjän osuus oli pakotteista huolimatta 12 prosenttia vuonna 2021. Suurimman osan tästä muodostavat jo edellä mainitut energiatuotteet, kaikkiaan 62 prosentin edestä.

Tilastokeskuksen mukaan Venäjältä tuodun energian osuuden laskeminen energian kokonaiskulutuksesta ei ole aivan yksinkertaista ja siihen liittyy epävarmuuksia sekä oletuksia. Suomeen esimerkiksi tuodaan Virosta maakaasua, josta osa on alun perin peräisin Venäjältä, ja öljytuotteita taas Suomi myös vie eteenpäin muihin maihin.

Katso myös: 

9:56img

Onko aika katkaista energiakauppa Venäjän kanssa? Mitä siitä seuraisi?

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä