Lyhyet viitekorot houkuttelevat asuntolainaa hankkivia – pankkien käytäntö voi kuitenkin syödä hyödyn

Turbulenssissa olevat korkomarkkinat ovat lisänneet asuntolainaa hankkivien kiinnostusta vuoden euriboria lyhyempiin viitekorkoihin. Vuotta lyhyemmät viitekorot ovat alkaneet houkutella asuntovelallisia, koska niiden nousu on toistaiseksi ollut 12 kuukauden euriboria maltillisempaa.

Kiinnostuksesta huolimatta pankeista kerrotaan STT:lle, että kahtatoista kuukautta lyhyemmät viitekorot ovat yhä vähemmistössä uusista lainoista.Suomalaisten suurimmista asuntoluotottajista OP ja Danske Bank kertovat tarjoavansa tällä hetkellä vuoden euriborin lisäksi myös kolmen ja kuuden kuukauden euribor-viitekorkoa asuntolainoihin.

Suurista pankeista ainoastaan Nordea kertoo tarjoavansa lyhimmillään tällä hetkellä vuoden euriboriin sidottua lainan viitekorkoa. Myös Aktia kertoo tarjoavansa tällä hetkellä vuoden euriborin lisäksi myös kolmen ja kuuden kuukauden euribor-viitekorkoa lainoille. S-Pankki sekä Säästöpankki-ryhmän pääkaupunkiseudulla toimiva Nooa Säästöpankki tarjoavat vuoden rinnalla puolen vuoden euriboria.

Euribor-viitekorkoja on lyhimmillään jopa viikon mittaisina, mutta yhdestäkään STT:n kysymästä pankista ei tarjota kuluttajille asuntolainan viitekoron vaihtoehdoksi kolmea kuukautta lyhyempiä euribor-viitekorkoja.

Lyhyet viitekorot nousseet hitaammin

Suomalaisten ylivoimaisesti suosituin viitekorko on kahdentoista kuukauden euribor, mutta inflaatio on nostanut korkoa voimakkaasti kuluvan vuoden aikana. Kevääseen saakka 12 kuukauden euribor oli usean vuoden ajan negatiivinen, mutta 9. marraskuuta se oli noussut 2,87 prosenttiin. Samana päivänä kolmen kuukauden euribor oli 1,80 prosenttia, kuuden kuukauden 2,33 prosenttia.

Vertailun vuoksi esimerkiksi prosenttiyksikön ero 200 000 euron lainan korossa tarkoittaa vuodessa 2 000 euroa. Asumisen palveluiden johtaja Satu Nurmi OP:sta kertoo, että vielä negatiivisten viitekorkojen aikana 12 kuukauden euriborin valitsivat käytännössä kaikki.

– 99-prosenttisesti käytimme sitä. Syksyn aikana muutkin pohjakorkovaihtoehto ovat olleet kiinnostavia, sanoo Nurmi.

Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala kertoo, että vaikka pankki voi neuvotella asiakkaiden kanssa myös vuotta lyhyempien viitekorkojen käytöstä, ei pankki niitä tällä hetkellä suosittele.

– Ymmärrän asiakkaiden halun keskustella aiheesta. Sähkölaskut, lämmityskustannukset, vastikkeet ja nouseva ruuan hinta ovat tuoneet huomattavaa epävarmuutta monen suomalaisen kuukausibudjettiin, kertoo Takala.

Voiko kuluttaja hyötyä?

Suuri kysymys on, voiko asuntolainaa hakeva hyötyä taloudellisesti siitä, että se valitsee muun viitekoron kuin perinteisen vuoden euriborin.

Viitekoroissa on Suomen Pankin rahapolitiikan toteutuksen toimistopäällikkö Niko Herralan mukaan kyse siitä, millä hinnalla pankki saa vakuudetonta rahoitusta markkinoilta. Viitekoron kesto kertoo, miksi ajaksi pankki kunakin päivänä lainaa saa kyseisellä hinnalla.

Kuluttajalle se tarkoittaa, että asuntolainan euribor-viitekorko päivittyy aina kolmen, kuuden tai 12 kuukauden välein. Jos pisimmän euriborin tarkastus on ollut sopivaan aikaan, voi asuntolainan korko olla yhä nollan tuntumassa. Viitekoron päälle pankit lisäävät vielä marginaalinsa.

Lokakuun lopussa suomalaisten asuntolainojen keskikorko oli marginaali- ja viitekorko yhteenlaskettuna 1,32. Viitekorkojen tasot lasketaan päivittäin 19 eurooppalaisen pankin edellisen päivän kauppojen pohjalta. Herrala kertoo, että koko euribor-korkojen historiassa kolmen kuukauden euribor on ollut keskimäärin noin 0,25 prosenttiyksikköä matalampi kuin 12 kuukauden euribor.

Pankit kertovat, että lyhyiden viitekorkojen käyttö lisää heidän kustannuksiaan pidempiin viitekorkolainoihin verrattuna. Tämän vuoksi lyhyemmän viitekoron valinta voi nostaa pankin asuntolainaan tarjoamaa lainamarginaalia.

Takala Danske Bankista toteaakin, että nykyennusteissa lainan hinta on muun muassa marginaalin vuoksi pitkälti sama – on viitekorko sitten sidottu vuoden euriboriin tai sitä lyhyempiin. Hänen mukaansa hyvin valveutunut kuluttaja voisi yrittää optimoida lainaansa vaihtamalla viitekorkoa aina edullisen perässä, mutta lainojen muutoskulujen vuoksi optimointi edellyttäisi hyvin tarkkaa laskelmaa.

Pitkät kiinteät lainat ovat Suomessa vielä harvinaisia

Niko Herrala Suomen Pankista kertoo, että Suomi on eurooppalaisittain kärkipäätä siinä, että asuntolainojen korot sidotaan suoraan viitekorkoihin.

– Se tarkoittaa, että korkoriski jää asiakkaalle käytännössä, hän sanoo.

Monessa muussa valtiossa kuluttajat suosivat kiinteäkorkoisia lainoja. Suomen Pankista kerrotaan, että suomalaiset ovat perinteisesti valinneet lainanottohetkellä halvimman vaihtoehdon. Pitkät kiinteät korot ovat tyypillisesti lainanottohetkellä kalliimpia kuin vaihtuvakorkoiset, mikä on houkuttanut asuntovelallisia.

Koko laina-aikana, kun korot elävät, ei vaihtuva korko kuitenkaan välttämättä ole pitkää kiinteää korkoa edullisempi. Pankit tarjoavat Suomessa myös yli vuoden mittaisia kiinteitä lainoja, mutta niiden suosio on vähäistä varsinkin 12 kuukauden euriboriin verrattuna.

Kuluttaja voi myös joutua maksamaan pankille sen menettämästä korkotulosta, jos haluaa maksaa takaisin sellaisen lainan, joka on sidottu vähintään kolmivuotiseen kiinteään korkoon.Pankeista kerrotaankin, että suositumpaa on ostaa viitekorkoon sidottuun lainaan tuote, joka suojaa korkojen nousulta.

Lue myös:

    Uusimmat