Korkojen nopea nousu on tehnyt pankkien omista prime-koroista aikaisempaa houkuttelevimpia. OP:n ja Nordean mukaan valtaosa asiakkaista valitsee edelleen säännöllisesti vaihtuvan euribor-koron, mutta kiinnostus nopeammin tarkistettavia viitekorkoja kohtaan on lisääntynyt.
Korkojen nopea nousu näkyy suoraan asuntolainamarkkinoilla. Tänä vuonna lainoja on nostettu jopa 40 prosenttia tavanomaista vähemmän. Myös 12 kuukauden euriborin suosio on tippunut.
– Tällä hetkellä jakauma on karkeasti se, että noin puolet [uusista asuntolainoista] menee tähän lyhyempään päähän, kolmen ja kuuden kuukauden euriboriin sekä prime-korkoon. Ja noin puolet ottaa 12 kuukauden euriborin, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pajala Nordea Kiinnitysluottopankista.
Primet pankkien omia korkoja
Prime-korot ovat pankkien omia korkoja, joita ei muuteta säännöllisesti vaan pankin omalla päätöksellä. Tällä hetkellä Nordean ja OP:n prime-korot ovat tuntuvasti yleisimpiä euriboreja alempana.
– Pitää paikkansa, että tällä hetkellä prime on alin korko, mutta se on myöskin liikkeissään vähän jäykempi kuin markkinakorot. Eli ylämäessä ja vastaavasti alamäessä muutos on hitaampi, Pajala sanoo.
Pankit markkinoivat euribor-korkoja parhaiten ennustettavana vaihtoehtona. Prime-koronkin saa halutessaan, joskin viitekorkoa vaihtavalle asiakkaalle koituu yleensä vähintään satojen eurojen kustannus.
Myös lainaehtoihin, kuten asiakaskohtaiseen marginaaliin, saatetaan edellyttää muutoksia.
– Siinä kohtaa totta kai keskustellaan asiakkaan tilanteesta muutenkin. Mutta kyseessä on lainaehtojen muutos, eli siihen tarvitaan myös pankin suostumus. Jos viitekoron vaihto kiinnostaa, sitten voi olla pankkiin yhteydessä, ja siitä neuvottelut etenevät, sanoo henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi OP:sta.
Primet vain suurimmilla pankeilla
EKP:lta on tulossa ensi viikolla uusi korkopäätös. Elokuun inflaatiolukujen perusteella siitä ei vielä kannata odottaa ihmeitä, sillä koko euroalueella inflaatio on edelleen Suomea nopeampaa.
Suomessa prime-korkoa tarjoavat asuntolainoihin käytännössä ainoastaan suurimmat pankit, Nordea ja OP. Esimerkiksi Danske Bankissa prime-korko oli syyskuun alussa 1,1 prosenttia, mutta asuntolainan viitekoroksi sitä ei pankin mukaan myönnetä.
Viitekorot ovat vaihdelleet viime vuosikymmeninä jyrkästikin, ja aikaisemman korkokehityksen perusteella prime-korko on tullut pitkällä aikavälillä euribor-korkoja kalliimmaksi.
Tästä huolimatta kuluttajan kannattaa juuri nyt vertailla tarkasti eri viitekorkoja ja myös kilpailuttaa pankkeja keskenään.