Maa vyöryi talon alta Tampereella viime helmikuussa, mutta korjaustöitä ei ole vieläkään aloitettu. Syynä viivästymiseen on muun muassa alueen haastavuus: talon on jyrkässä rinteessä, savisella maaperällä ja osittain luonnonsuojelualueella.
Tuurnankadulla sijaitsevan talon asukkaat ovat yhä evakossa, eivätkä tiedä, pääsevätkö välttämättä edes tämän vuoden puolella muuttamaan takaisin. Taloyhtiön hallituksesta arvioidaan, että korjaus saadaan mahdollisesti valmiiksi ensi syksynä.
Tampereen kaupunki ja taloyhtiö neuvottelevat remontin toteuttamisesta ja kustannusten jakamisesta. Rivitalo on taloyhtiön tontilla, mutta maanvyörymä ulottuu myös Tampereen kaupungin omistamalle alueelle.
Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen Tampereen kaupungilta arvioi maaperän vahvistamisen maksavan noin puoli miljoonaa euroa. Tampereen kaupunki on valmis osallistumaan kustannuksiin.
– Meillä on taloyhtiön kanssa sopimusneuvottelut käynnissä. Kaupungin osuus voisi olla suuruusluokka 100 000–200 000 euroa
Myös siitä neuvotellaan, kenen vastuulla maanvyörymän aiheuttama sortumavaara on.
– Nähdäkseni Tampereen kaupungin vastuu liittyy tämänlaisissa tapauksissa siihen, onko kaupungilla tuottamusta tai onko kaupunki aiheuttanut vahinkoa.
Hänen mukaansa asunto-osakeyhtiöllä on suuri vastuu.
– Lähtökohta on se, että rakennuksen omistajalla on ankara vastuu varmistaa rakennuksen turvallisuus ja pysyvyys.
Äkkinäiset liikkeet voivat johtaa uuteen sortumaan
Korjausaikataulu on Tietäväisen mukaan vielä auki.
– Tämä on osittain luonnonsuojelualueella, joten kaikki korjauksen yksityiskohdat on suunniteltava huolellisesti. Työtä päästään tekemään tänä keväänä. Oikeaa ajankohtaa on mietittävä tarkkaan.
– Yhtään riskiä ei voi ottaa. Jos nyt lähdettäisiin suinpäin korjaamaan tätä – vaikkapa täyttämällä maata sortuneeseen kohtaan – voisi se johtaa jopa uuteen sortumaan.
Tietäväisen mukaan ensimmäisenä pitää vahvistaa talon ja lammen välissä olevaa maaperää.
– Rinteen alaosassa olevan pehmeän perusmaan liikkeet on saatava estettyä. Suunnitelma on, että rakennetaan ensin tukiseinät, jotka estävät maaperän liikkeet. Sitten poistetaan maaperän pehmeää savea ja laitetaan tilalle lujempaa materiaalia – louhetta tai mursketta. Rakennetaan kerros estämään rinteen liikkuminen, ja kun se on rakennettu, päästään korjaamaan rinnettä kuntoon.
"Lähialueella ei sortumavaaraa"
Maan sortuminen talon alta on Suomessa harvinaista.
– Tämä on tapahtuman erittäin harvinainen ja poikkeuksellinen tapahtuma Suomessa. Ei ole tiedossa, että ilman varsinaista syytä maa sortuisi rakennusten vierestä.
Saman kadun varrella on myös muita taloja. Tietäväisen mukaan ne eivät ole sortumisvaarassa.
– Lähialueet ja rakennukset on tutkittu heti sortuman jälkeen, eikä välitöntä vaaraa niiden tulosten perusteella ole.
Maan vyörymisen tarkkaa syytä ei tiedetä.
– Syynä voi olla moniakin tekijöitä. Yksi voi olla, että joku on lisännyt kuormaa enemmän kuin on aikanaan suunniteltu ja rinne voinut olla liian jyrkkä suhteessa maaperän lujuuteen, Tietäväinen sanoo.