Hoitokodissa pelätään perussuomalaisten ajaman tulorajojen kiristyksen karkottavan maahanmuuttajat – "Heillä on valtavan kattava osaaminen"

2:08img
Päiväkummun hoitokodissa Helsingin Malminkartanossa ei pärjättäisi ilman uutta hoitohenkilökuntaa.
Julkaistu 24.05.2023 21:06
Toimittajan kuva

Petri Tyynmaa

petri.tyynmaa@mtv.fi

Yrityskentältä kerrotaan MTV:lle laajasti, että etenkään palvelu- ja hoiva-alalla ei Suomesta löydy tarpeeksi tekijöitä. Samaan aikaan perussuomalaiset haluaa tuntuvasti kiristää EU:n ulkopuolelta tulevien tulorajoja.

Etenkin hoiva-alan töihin on jo nykyisellään vaikea löytää työvoimaa, ja esimerkiksi Päiväkummun hoitokodissa Helsingin Malminkartanossa ei pärjättäisi ilman uutta hoitohenkilökuntaa.

Hoitokodissa työskentelevillä ja noin kuukauden Suomessa olleilla intialaisilla sairaanhoitajilla Resha Vijolla ja Shiny Mathewilla ei olisi mahdollisuutta tulla Suomeen töihin, jos perussuomalaisten ehdottama jopa 3 000 euron alaraja EU:n ulkopuolisten työntekijöiden bruttotuloille olisi käytössä.

– He eivät heti voi työskennellä sairaanhoitajina vaan työskentelevät ensin apulaisina ja hoiva-avustajina. Niissä palkkataso on matalampi, niin silloinhan he eivät voisi tulla tänne, sanoo Päiväkummun toimitusjohtaja Anne Kangas MTV Uutisille.

Lue myös: EK ihmettelee perussuomalaisten maahanmuuttolinjaa: "Suomalaisiakin matalapalkka-aloilla työskenteleviä tuetaan tulonsiirroilla"

Vijo ja Mathew ovat omassa kotimaassaan ammattikorkeakoulun tai yliopiston tason käyneistä sairaanhoitajia, Kangas sanoo.

– Heillä on yli 10 vuoden työkokemus ja he ovat viime kesästä lähtien opiskelleet Suomen kieltä, eli heillä on valtavan kattava osaaminen. 

Vijo ja Mathew ovat mukana ohjelmassa, jossa intialaisista sairaanhoitajista koulutetaan apua esimerkiksi suomaisille muistisairaille.

– Heillä on ihan polku miten kouluttautuvat lähihoitajiksi ja sairaanhoitajiksi, jolloin palkkakin on suurempi, kangas sanoo.

Lue myös: Kiinalainen Mengsi työskentelee sairaanhoitajana Suomessa – kouluttajan mukaan polku ammattiin on liian mutkikas

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto