MTV:n tiedot: RKP:n Biaudet'n koetaan jarruttavan maahanmuuttoneuvotteluja – puolueella ei aikeita vaihtaa neuvottelijaa

Hallitusneuvotteluissa käydään nyt tiivistä neuvotteluvaihetta, jotta maahanmuutto- ja ilmastokysymysten päälinjoista syntyisi jonkinlainen ratkaisu loppuviikon aikana.

Erityisesti perussuomalaisten ja RKP:n linjat ovat ristiriidassa keskenään. Perussuomalaiset ajaa kiristyksiä erityisesti humanitaariseen maahanmuuttoon, jonka puolue haluaa Tanskan ja Ruotsin nykymallin mukaiseksi.

Kokoomukselle on tärkeää, että maahanmuuttopolitiikassa EU-sopimuksista ja muista kansainvälisistä sitoumuksista pidetään kiinni. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra onkin todennut, että maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä tehtäisiin sopimusten sallimissa rajoissa. Kiristykset voisivat liittyä esimerkiksi turvapaikkaprosessiin ja kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden käännytyksen ja palautuksen tehostamiseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan muissa ryhmissä koetaan, että RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet jumittaa maahanmuuttoneuvotteluja ja jättää jatkuvasti asioihin varaumia. Neuvottelulähteistä kerrotaan, että jonkun muun RKP:läisen kanssa asioista sopiminen voisi olla helpompaa, sillä Biaudet’n koetaan ajavan ohi jopa oman puolueensa maahanmuuttolinjoista. RKP:llä ei ole kuitenkaan aikeita vaihtaa neuvottelijaa.

Maahanmuutto on ollut herkkä aihe koko neuvottelujen ajan. Biaudet’n turhautumisesta maahanmuuttotyöryhmässä uutisoitiin hallitusneuvottelujen toisella viikolla.

Eilen perussuomalaisten Purra kertoi tiedotusvälineille pahastuneensa RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anders Adlercreutzin maahanmuuttoa puolustavasta kirjoituksesta, jonka hän koki hyökkäyksenä perussuomalaisten linjaa vastaan. Adlercreutz vastasi todenneensa vain tutkijoiden näkemyksiä asiasta.

Työperäisen maahanmuuton osalta on kiistelty muun muassa tulorajoista. Työ- ja elinkeinoministeriö TEM ehdottaa hallitusneuvotteluja varten laaditussa taustamuistiossaan, että tuleva hallitus selvittäisi työntekijän oleskeluluvan palkkakynnystä. TEM:n johtavan asiantuntijan Katri Niskasen mukaan ministeriön virkakunnassa on pohdittu, että tulorajaa voisi hyvin nostaa noin 1500 euroon kuukaudessa.

Hallitusneuvottelijat ovat pyytäneet sisäministeriöltä selvitystä siitä, voisiko turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja käyttörahoja leikata. MTV Uutisten tietopyynnöllä saamassa muistiossa sisäministeriö pitää mahdollisena selvittää sitä, voisiko Suomessa kokeilla ja perustaa erillisiä paluu- tai palauttamiskeskuksia.

Hallitusneuvottelujen aikana RKP ja perussuomalaiset ovat kiistelleet myös esimerkiksi kehitysavun tasosta, johon perussuomalaiset on ajanut satojen miljoonien eurojen leikkausta.

RKP:n kynnyskysymykset hallitustunnusteluvaiheessa antavat maahanmuuttopolitiikassa varsin paljon liikkumavaraa. RKP kirjoitti tuolloin, että Suomen tulee noudattaa ja kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia, perus- ja ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa sekä jatkaa pitkän linjan EU-politiikkaansa.

Toinen vaikea kysymys on ilmastopolitiikka. RKP:n kynnyskysymys on, että Suomen tulee pysyä ilmastotavoitteessaan vuodelle 2035 ja konkreettisin toimin edistää sen toteutumista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että neuvotteluissa mukana oleville puolueille on tärkeää, että Suomen kilpailukyky ei saa heikentyä eivätkä kansalaisten arjen kustannukset nousta kohtuuttomasti.

Lue myös:

    Uusimmat