Maahanmuuttovastaisesta toiminnastaan ja lausunnoistaan tunnetulle Marco de Witille luetaan tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteet useista törkeistä ja perusmuotoisista kunnianloukkauksista.
Kyse on erittäin laajasta nettisolvauskokonaisuudesta, jossa de Wit on kirjoitellut virkamiehistä kyseenalaisia ja solvaavia tekstejä. Niitä hän on julkaissut internetissä, ja pääasiassa omalla laitonlehti.net-sivustollaan. Kyse on ollut niin sanotusta maalittamisesta.
Jutussa on peräti 20 asianomistajaa, joiden kunniaa de Wit on syytteiden mukaan loukannut. Heidän joukossaan on muun muassa tunnettuja poliiseja, käräjätuomari ja syyttäjä.
Lue myös: Suomi ensin -mielenosoituksessa somalinuorista puhunut nykyinen puoluejohtaja ei saa syytettä
Syyttäjä vei jutun oikeuteen
MTV Uutisten tietojen mukaan kaikki asianomistajat eivät olisi itse halunneet lähteä oikeuteen eivätkä he vaatineet syytteiden nostamista.
Syyttäjä kuitenkin katsoi, että asiassa täyttyy erittäin tärkeä yleinen etu, ja sen vuoksi syyttäjä nosti syytteet jutussa myös heidän kohdallaan. Myös valtakunnansyyttäjänvirasto oli mukana valmistelemassa juttua juuri sen vuoksi, että asiassa täyttyy erittäin tärkeä yleinen etu.
MTV Uutisten saamien tietojen mukaan De Witin juttu on Suomen ensimmäisiä, jossa törkeästä kunnianloukkauksesta nostetaan syyte sillä perusteella, että erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii.
Törkeiden kunnianloukkausten ja kunnianloukkausten lisäksi de Witiä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.
Oikeudenkäyntiin on varattu useita päiviä kolmella eri viikolla.
MTV Uutiset seurasi tänään oikeudenkäyntiä paikan päällä.
Syytetty ei saapunut paikalle.
Klo 9.50 Oikeudenkäynnin alku on pahasti viivästynyt. Pirkanmaan käräjäoikeudessa on ollut teknisiä ongelmia, ja istunto pääsee alkamaan vasta nyt.
Oikeudenkäynnistä on videoyhteys Ouluun, Seinäjoelle, Espooseen ja Turkuun, missä on paikalla asianomistajia ja heidän avustajiaan.
Marco de Wit ei ole itse saapunut paikalle oikeuteen, vaikka hänet on kutsuttu tulemaan tänään paikan päälle henkilökohtaisesti. Hänen asianajajansa Tommi Koivistoinen on paikalla Tampereella. Todennäköisesti oikeudenkäynti pystytään aloittamaan, koska syytetyn avustaja on täällä.
Lue myös: Suomen kansa ensin -puolue erotti Marco de Witin – syynä häiriköinti ja väkivalta
Klo 9.55 De Witin asianajaja Koivistoinen kertoi oikeudelle, että hän on yrittänyt koko aamun tavoittaa päämiehensä, mutta tämä ei ole vastannut puhelimeen. Edellisen kerran hän on ollut yhteydessä de Witin kanssa meilitse viime perjantaina.
Oikeudenkäynti aloitetaan kuitenkin nyt ilman syytetyn läsnäoloa.
Syyttäjä: Loukkasi useiden virkamiesten kunniaa
Klo 10.05 Syyttäjä lukee nyt syytteet. Jutussa on yhteensä 20 asianomistajaa, joiden kunniaa de Witin syytetään loukanneen. Osan kohdalla kyse on törkeistä ja osan kohdalla perusmuotoisista kunnianloukkauksista.
Asianomistajien joukossa on poliiseja, syyttäjä ja tuomari, joista osa on myös laajalti tunnettuja.
Erikoissyyttäjä Hannu Koistisen mukaan de Wit on julkaissut henkilöiden toimintaan ja henkilöihin kohdistuvia herjauksia ja solvauksia netissä ja laitonlehti-sivustollaan. Hän on myös julkaissut solvaavia videoita asianomistajista.
Teot ovat tapahtuneet pääasiassa vuonna 2018.
– Julkisessa virassa olevien asianomistajien toiminnan arvostelu ylittää selvästi sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Suurelta osin teoissa ei edes ole kysymys asianomistajan toiminnan arvostelusta vaan asianomistajan henkilöön kohdistuvista herjauksista ja solvauksista, Koistinen perusteli.
Yhden asianomistajan mukaan tekoaika jatkuu edelleen, koska tekstit ovat edelleen julki ja saatavilla netissä.
Syyttäjä vaatii de Witiä poistamaan kaikki tekstit nettisivuiltaan.
Yritti painostaa virkamiehiä luopumaan tehtävien hoidostaan
Koistisen mukaan de Witin teon tarkoituksena on ollut painostaa jutun asianomistajia ja muita virkamiehiä luopumaan hoitamasta tulevia virkavelvollisuuksiensa mukaisia, de Witin värittyneen ja useisiin ihmisryhmiin vihamielisesti suhtautuvan aatemaailman vastaisia, laillisia virkatehtäviään tai vaikuttamaan muuten näiden virkatehtävien hoitamiseen.
– Osaltaan kysymys on myös virkamiehiin kohdistuvasta henkilökohtaisesta kostosta ja kiusaamisesta. De Wit on lisäksi tarkoittanut julkaisuillaan lietsoa eri ihmisryhmiin kohdistuvaa vihamielistä mielialaa, voimistaa yhteiskunnallista vastakkainasettelua ja perusteettomasti heikentää ihmisten luottamusta poliisi- ja oikeusviranomaisiin, Koistinen avasi oikeudelle teon motiivia.
Erittäin tärkeä yleinen etu
Klo 10.16 Syyttäjän mukaan asiassa täyttyy erittäin tärkeä yleinen etu, minkä vuoksi syytteet on nostettu. Asianomistajista viisi ei vaatinut syytteiden nostamista.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti kuitenkin viime heinäkuussa, että erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista myös näissä syytekohdissa.
– Syytekohdissa kuvatut rikokset muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden ja jatkumon, jossa on pyritty vaikuttamaan koko oikeusjärjestelmään siten, että virkamiehet yleisesti jättäisivät asianmukaisesti hoitamatta heille kuuluvat virkatehtävänsä. Osin teoissa on kyse kostosta virkamiesten hoidettua heille kuuluvat virkatehtävänsä, haastehakemuksessa perustellaan erittäin tärkeää yleistä etua.
– Syytteissä kuvatulla rasistisin ja syrjivin vaikuttimin tehdyllä joukkoviestinnällä on pyritty lietsomaan rasistista ja syrjivää mielialaa sekä lisätä vastakkainasettelua yhteiskunnassa, haasteessa lukee.
Erikoissyyttäjä Hannu Koistinen vaatii de Witille 8-10 kuukauden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta tai sen sijasta yhdyskuntapalvelua.
"En anna näille kirjoituksille arvoa"
Klo 10.21 Yksi jutun asianomistajista on syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen. Hän seuraa istuntoa videoyhteyden välityksellä Espoosta.
Hämäläinen ei vaatinut de Witille syytteiden nostamista tai rangaistusta. Häneltä kysyttiin kuitenkin, onko hänellä vahingonkorvausvaatimuksia.
– Pidän de Witin toimintaa niin arvottomana, että en halua määritellä sille mitään summaa. Vahingonkorvausvaatimukseni on 10 euroa, mikä voidaan tulkita kärsimyskorvaukseksi. Sen lisäksi arvostaisin anteeksipyyntöä samalla kanavalla, missä näitä kirjoituksia on tehty, Hämäläinen vastasi.
Kiistää kaiken
Klo 10.45 Marco de Wit kiistää kaikki syytteet. Hänen asianajajansa Tommi Koivistoinen kertoi oikeudelle, että julkaisut sinänsä ovat riidattomia, mutta de Witin mukaan ne eivät täytä kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä.
Puolustuksen mukaan de Witin teksteissä ja videoissa esittämä arvostelu kohdistuu virkamiesten toimintaan julkisessa virassa. Lisäksi de Witin mukaan kysymys on omakustanteisesta julkaisutoiminnasta, jonka julkinen tavoittavuus on rajallista.
De Wit kiistää kaikkien asianomistajien vahingonkorvausvaatimukset. Muutamat heistä vaativat 2 500- 10 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä.
De Wit saapui itse saliin
Klo 10.52 Oikeussalin oveen koputettiin ja Marco de Wit tuli myöhässä paikalle. Hän ei kertonut syytä myöhästymiseensä. De Wit tuli paikalle naisen kanssa, joka tuli yleisöön seuraamaan istuntoa. Nainen on de Witin puoliso.
Kaikki oikeudessa ja yleisössä pitävät maskia, mutta de Wit ja nainen eivät maskia käytä. Tuomari tarjosi heille maskia, mutta kumpikaan heistä ei halunnut sitä ottaa.
Maalittamisella mustamaalataan toisia
Klo 11.05 Erikoissyyttäjä Hannu Koistisen mukaan de Witin toiminnassa on kyse tavallaan maalittamisesta, josta paljon nykyään puhutaan. Maalittamisella tarkoitetaan henkilön mustamaalaamista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Sisäministeriön mukaan maalittaminen on ilmiö, jossa yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi lähettämällä vihaviestejä sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa.
Kun syyttäjä alkoi puhua maalittamisesta de Witin kohdalla, hänen puolisonsa naurahteli ja pyöritti päätään.
"Täysin asiallista kritiikkiä"
Klo 11.17 De Wit halusi itsekin päästä ääneen salissa. Hänen mukaansa kirjoituksissa on ollut kyse vain asiallisista kirjoituksista.
Hän ihmettelee, miten Suomessa näin moni on reagoinut näin voimakkaasti hänen kirjoituksiinsa ja hän viittasi jutun asianomistajiin.
– Tässä on kyse nimenomaan vallankäyttäjien kritisoimisesta ja heidän vallankäytön arvioimisesta. Ideana on siis kritisoida poliiseja, tuomari, syyttäjää, virkamiehiä. Aina ennenkin on reagoitu virkamiesten toimintaan ja arvosteltu sitä, hän perusteli.
– Totta kai minun tehtäväni lehden päätoimittajana on kritisoida yhteiskunnallisia toimijoita. Kyse ei ole minkäänlaisesta maalittamisesta, kuten syyttäjä väittää, de Wit sanoi.
Klo 11.23 Oikeus pitää tunnin tauon.
3:14
Oikeus katsoo videoita
Klo 13.15 Syyttäjä on näyttänyt oikeudelle lounastauon jälkeen videoita, joissa Marco de Wit solvaa ja haukkuu poliiseja. De Witin vieressä videolla istuu hänen puolisonsa, joka on myös hänen mukanaan oikeudessa.
Saliin on saapunut lounaan jälkeen myös ensimmäinen asianomistajista, joka on naispoliisi Helsingistä. Videoilla de Wit haukkuu tätä naispoliisia erittäin moninaisesti ja rumin sanoin, kutsumalla tätä muun muassa hirviöksi ja iljettäväksi.
Nainen vaatii de Witiltä vahingonkorvaukseksi 2500 euroa henkisestä kärsimyksestä. Naispoliisi katsoo videoita tyynenä.
"Tuntuu epämiellyttävältä ja ahdistavalta"
Klo 14.28 Oikeudessa kuultiin ensimmäisenä asianomistajana naispoliisia, joka työskentelee Helsingin poliisissa. Hänestä kuvattuja videoita katsottiin äsken oikeudessa pitkään.
Naisen toimenkuvaan kuuluu tilannejohtaminen poliisissa ja hän on esimerkiksi usein töissä mielenosoituksissa ja niitä johtamassa.
Nainen kertoi, että hän on poliisiurallaan tottunut siihen, että haukkuja ja huonoa palautetta tulee, mutta de Witin tekstit ja videot ovat olleet aivan omaa luokkaansa.
– Ne ovat tuntuneet todella epämiellyttäviltä ja loukkaavilta. Ne ovat menneet ihon alle. Ja totta kai se mietityttää, miten laajalle joukolle nämä videot ja tekstit jaetaan ja kuinka isolle porukalle kaikki päätyy, poliisi sanoi.
Naisen mukaan hänestä oli epämiellyttävää ja ahdistavaakin mennä töihin.
– Pelotti ja ahdisti, että tuleeko joku jonakin päivänä oman kodin ovelle. Sekin oli osoitus, että näitä tekstejä luettiin hyvin laajalti, koska minulle tultiin kuntosalillakin kommentoimaan, että tiedätkö mitä sinusta kirjoitetaan netissä.
– En tykännyt yhtään mennä tuohon aikaan mihinkään mielenosoituskeikoille, koska se oli niin epämiellyttävää, nainen kertoi oikeudelle.
Kaksi miespoliisia paheksui juttuihin joutumista
Klo 15.27 Oikeudessa kuullaan vielä tänään kahta asianomistajaa, jotka kummatkin ovat miespoliiseja. Molemmista on julkaistu kuvia, tekstijuttuja ja videoita netissä de Witin laitonlehti-sivustolla.
Poliisit eivät ymmärrä yhtään, miksi heidät on vedetty mukaan juttuihin.
– Minusta on kirjoitettu halventavasti ja loukkaavasti, toinen miehistä kertoi.
– En ymmärrä yhtään, miksi minut on vedetty mukaan näihin juttuihin, toinen poliisi sanoi.
Toinen poliisimiehistä kertoi, että hänen mielestään solvaamisella ja julkaisuilla on pyritty vaikuttamaan myös häneen yksityishenkilönä. Mies sanoi ymmärtävänsä, että virkamiehenä häntä arvostellaan ja arvioidaan, mutta de Witin tapauksessa mentiin liian pitkälle.
– Tämä ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Juttuihin on yhdistetty minusta materiaalia ja kuvia vapaa-ajallani ja minusta yksityishenkilönä. Tämä on aiheuttanut kärsimystä ja huolta läheisissäni. Myös esimieheni on ollut huolissaan jaksamisestani, mies kertoi.
– Kärsimystä on ollut. Se on ollut jatkuvaa ja pitkäkestoista, hän kuvaili.
MTV Uutisten seuranta oikeudesta päättyy.
Oikeudenkäynti kestää kaiken kaikkiaan kahdeksan päivää. Myöhemmin oikeudenkäynnin aikana de Witille luetaan vielä syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.