MTV oikeudessa: Syyttäjän mukaan Päivi Räsänen solvasi homoseksuaaleja, puolustus kritisoi syyttäjää – "Rikoskynnys ei ylity"

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) oikeudenkäynti jatkui tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Tänään iltapäivällä oikeudessa kuultiin syyttäjän ja puolustuksen loppulausunnot. Tuomio jutussa saadaan todennäköisesti vasta myöhemmin.

Päivi Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä Helsingin käräjäoikeudessa. Seuranta löytyy tästä alta.

Tuomio yli kuukauden kuluttua

Klo 15.50 Oikeus antaa tuomionsa 30. maaliskuuta kello 13. Oikeudenkäynti on nyt päättynyt.

Klo 15.49 Asian käsittely jatkuu vielä tämän viikon torstaina Yleisradion osalta, koska syyttäjä on vaatinut Yleä poistamaan radio-ohjelman, missä Päivi Räsänen esitti syytteeseen johtaneet lausumansa. Oikeudenkäynti alkaa kello 9.15.

Klo 15.23 Nyt käydään vielä seuraamuskeskustelu. Se tiedetään jo, että syyttäjä vaatii Päivi Räsäselle 120 päiväsakon suuruista rangaistusta ja Juhana Pohjolalle vähintään 60 päiväsakkoa.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila toi esiin, että Räsänen on vaikutusvaltainen poliitikko, jokka on laaja kannattajakunta, hän esiintyy julkisuudessa ja hänen lausumiaan seurataan aktiivisesti.

Syyttäjän mukaan Räsäsen rikoksissa on pitkä tekoaika ja vastaajien tarkoitus on ollut vahvistaa yleisön homovastaisia asenteita.

– Kirjallinen puhe on vakavampaa kuin sanallinen, koska kirjallinen teksti säilyy ikuisuuden, Mantila sanoi.

Pohjola vaatii syytteen hylkäämistä

Klo 15.10 Nyt on toisen syytetyn puolustuksen loppulausunnon aika.

Toisena syytettynä jutussa on Suomen Luther-säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Juhana Pohjola. Häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska hän asetti yleisön saataville mielipiteen, jossa on solvattu homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. 

Pohjola julkaisi Räsäsen pamfletin Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla. Syyttäjä vaatii hänelle 60 päiväsakkoa.

Puolustuksen mukaan Pohjola ei syyllistynyt rikokseen julkaistessaan Räsäsen pamfletin. Pohjolan puolustus huomautti, että Raamattu ei ole oikeuslähde eikä Raamatun siteeraaminen ole rikos. 

– Syytteissä on kyse syyttäjän rakentamasta tulkinnasta vastaajien teksteistä, avustaja totesi.

Pohjolan puolustuksen mukaan pamfletissa viitataan Raamattuun ja siteerataan kristillistä käsitystä avioliitosta miehen ja naisen välillä. Puolustuksen mukaan syyte on hylättävä.

"Ei ole kehotettu väkivaltaan"

Klo 14.56 Räsäsen puolustuksen loppulausunto on päättynyt.

Klo 14.55 Puolustuksen mukaan Räsäsen lausunnoissa tai kirjoituksissa ei ole loukkaustarkoitusta tai että kyseessä olisi propagandapuhe tai vihakampanja.

– Mikään lausumista ei ole kehotus väkivaltaan, vihaan tai suvaitsemattomuuteen. Puolustuksen mukaan tässä ei ylity rikoskynnys missään vaiheessa, Sankamo päätti.

Klo 14.53 Nyt puolustus käy läpi Räsäsen kolmatta syytettä, joka koski hänen esiintymistään Ylen Ruben Stillerin radio-ohjelmassa. Puolustuksen mukaan ohjelma oli humoristinen ja tunnelma keskustelussa oli hilpeä. Siinä keskusteltiin vapautuneesti.

– Vastaaja ei ole sanonut sellaista, mitä syytteen teonkuvauksessa väitetään. Räsäsen tarkoitus on ollut käydä asiallista keskustelua. Lausumat eivät ylitä uskonnon- tai sananvapauden rajoja. Se, että yksittäiset kommentit olisi voitu asettaa paremmin, ei viittaa tahallisuusedellytyksen täyttymiseen, Räsäsen avustaja totesi.

Klo 14.45 Puolustuksen mukaan Räsäsen twiitissä koskien Pride-tapahtumaa ei ollut kyse minkään vähemmistöryhmän loukkaamisesta tai halventamisesta. Pride on iso tapahtuma, joka ei edusta vain yhtä vähemmistöä. Sankamo huomautti, että tapahtumaa voi ja saa arvostella.

Haastattelussa syyttäjä: "Syrjimättömyys on perustuslaillinen oikeus"

"Kyse Räsäsen mielipiteestä"

Klo 14.20 Räsäsen puolustus arvostelee vielä syyttäjän väitteitä.

– Syyttäjä on esittänyt, että mielipiteestä ei syytetä ketään. Huvittavaa on se, että hän nimenomaan syyttää Räsästä mielipiteestä. 

– Tässä on kysymys vastaajan syntikäsityksestä. Siitä mielipiteestä, että klassisen kristinuskon mukaan homoseksuaalisuus on syntiä. Siitä tässä on kysymys ja kyse on mielipiteestä, Sankamo sanoi.

Räsäsen syytteeseen johtanut pamfletti on kirjoitettu vuonna 2003 ja julkaistu opetuskäyttöön vuonna 2004. Puolustuksen mukaan sen lausumat heijastavat sen hetken ymmärrystä yhteiskunnallisista ilmiöistä.

– Teksti on räätälöity ja tarkoitettu sille lukijakunnalle, joka on sen lukenut. Tämä on kirjoitettu pienelle, asiaan perehtyneelle aikuisväestölle.

Valtakunnansyyttäjä totesi puolustuksen mukaan tiedotteessaan loppuvuodesta 2019, että pamfletissa on jotakin sellaista, mitä siellä ei ole ja että siinä olisi kyse rikoksesta.

– Vastaaja on päättänyt puolustautua syytöksiin jakamalla pamfletin netissä, jotta tavalliset ihmiset näkisivät mistä on kysymys. Poliitikolla on oltava oikeus puolustautua julkisuudessa, jos esitetyt väitteet voivat johtaa yleisöä harhaan, Sankamo sanoi.

Puolustuksen mukaan syytteessä on virheitä ja sen vuoksi Sankamo kehottikin oikeutta lukemaan pamflettia enemmän kuin syytteen teonkuvausta.

Puolustukselta kritiikkiä syyttäjälle

Klo 13.55 Nyt on Päivi Räsäsen puolustuksen loppulausunnon aika. Äänessä on Räsäsen avustaja, varatuomari Matti Sankamo.

– Syyttäjä on kirjoittanut syytteen, mutta esiintynyt hyvin eri tavalla oikeudessa kuin syytteiden sisällöt. Syyttäjän suullisessa esityksessä asiaa on käsitelty jäsentämättömästi ja ilman syytekohtaerottelua.

– Asiaesittelyssä syyttäjä luki Mooseksen kirjeitä, ei käynyt läpi syytteiden sisältöä. Hän tivasi vastaajilta heidän teologisia tulkintojaan. Vasta nyt loppulausunnoissa syyttäjä käsitteli syytteiden sisältöä. Se tekee puolustautumisen vaikeaksi, Sankamo sanoi.

Räsäsen avustajan mukaan puolustus ei ole kyennyt vastaamaan syytekohtiin, koska syyttäjä ei ole niistä Räsäseltä kysynyt. Tätä samaa asiaa Räsänen kritisoi jo ennen istunnon alkua MTV Uutisten haastattelussa.

– Syyttäjä on vedonnut syytteensä tueksi raportteihin ja yhdysvaltaiseen kirjallisuuteen. Ne eivät ole relevantteja oikeuslähteitä. Tähän asiaan sovelletaan rikoslakia, ei yhdenvertaisuuslakia.

Räsäsen puolustus kritisoi syyttäjää myös siitä, että tämä vaihtoi toisen vähemmistön esimerkiksi Räsäsen teksteihin ilmaistaakseen lausumien loukkaavuutta.

– Syyttäjän esittämä malli on rikosoikeudessa selvästi kielletty analogiapäätelmä. Rikosoikeus ei tunne tällaista, se on täysin kiellettyä, Sankamo sanoi.

Puolustus nosti esiin tapauksia, joissa oikeudessa on syytetty kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Niissä vähemmistöjä on verrattu esimerkiksi loisiin, eläimiin tai rikollisiin. Tällaisesta ei ole puolustuksen mukaan millään tavalla kyse Räsäsen tapauksessa.

Klo 13.38 Syyttäjän loppulausunto on päättynyt.

"Loukkaa ihmisarvoa"

Klo 13.35 Kolmas Räsäsen syyte koskee hänen esiintymistään Ylen Ruben Stillerin juontamassa radio-ohjelmassa. Syyttäjän mukaan ohjelman kepeä luonne ei poista Räsäsen lausumien vakavuutta.

– Homoseksuaalisuuden leimaaminen häiriöksi, geenirappeutumaksi, häpeälliseksi, tuomittavaksi tai synniksi on homoseksuaalien ihmisyyttä ja ihmisarvoa loukkaavaa.

Twiitti käsittelyssä

Klo 13.26 Nyt syyttäjä käsittelee toista Räsäsen syytettä, joka koskee hänen twiittiään, jossa hän kritisoi kirkkoa osallistumisesta Pride-tapahtumaan.

Syyttäjän mukaan Räsäsen lausumat Pride-tapahtumasta kohdentuvat suoraan ja välillisesti kirkon johdon moitteiden kautta kyseisiin ihmisryhmiin.

– Pridea ja koko tapahtumaa ei ole olemassa ilman liikkeeseen osallistuvia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Twiitin halventava viesti on, että homoseksuaalisuudella ei tule ylpeillä, vaan sitä tulee hävetä.

– Twiitti moittii kirkon johtoa siitä, ettei se suostu hyväksymään edellä olevaa ajatusta mikä vain korostaa viestin halventavuutta, syyttäjä sanoi.

Mantila huomautti, että uskonnollinen puhe ei ole maallisen oikeuden ulottumattomissa.

Räsänen siteerasi twiitissään Raamatun jakeita. Syyttäjän mukaan kyseiset Raamatun jakeet eivät ole syytteen tunnusmerkistön täyttymisen kannalta merkityksellisiä oikeustosiseikkoja, mutta Räsäsen omat tekstit sen sijaan ovat. Räsänen kirjoitti twiittiinsä, että "synti ja häpeä on nostettu ylpeyden aiheeksi".

"Räsänen tuomitsee homoseksuaalit"

Klo 13.17 Syyttäjän mukaan Räsänen tuomitsee homoseksuaalit ihmisenä, kun hän tuomitsee homoseksuaaliset teot. Niitä ei syyttäjän mukaan voi erottaa ihmisen identiteetistä.

– Väärin tekemisestä tulee väistämättä väärin olemista, alempiarvoista. Räsäsen lausumat loukkaavat ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta, valtionsyyttäjä totesi.

Räsänen käyttää pamfletissaan ilmaisuja: "Homoseksuaalisuus on synti ja häpeä, mutta homoseksuaaleja tulee rakastaa". Syyttäjä nosti esiin, että se tunnetaan maailmalla fundamentalististen protestanttisten kirkkojen doktriinina: Love the sinner, hate the sin.

– Oppi on ihmisarvoa loukkaava ja solvaava, koska se kieltää homoseksuaalisilta suhteilta niiden yhdenvertaisuuden ja arvokkuuden ja todistaa samalla inhoa ja vastenmielisyyttä niitä kohtaan.

"Kirjoitukset solvaavat homoseksuaaleja"

Klo 13.09 Syyttäjä käy nyt läpi ensimmäistä syytekohtaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, joka koskee Räsäsen vuonna 2003 kirjoittamaa pamflettia "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen."

Mantilan mukaan kirjoituksen viesti on selvä ja homoseksuaalisuus on sen mukaan muun muassa psykososiaalinen kehityshäiriö, epäterve seksuaalinen variaatio, seksuaalinen poikkeavuus ja homoseksuaaleilla on epätervettä seksuaalista tunne-elämää.

– Kirjoittaja viittaa moraalittomuuteen ja siihen, että homoilla on taipumusta lasten hyväksikäyttöön tai seksuaaliseen kiinnostukseen poikiin. Hän kirjoittaa myös, että homoseksuaalien ominaispiirteenä ovat vaihtuvat parisuhteet. Homoseksuaalien yhdenvertaisia oikeuksia vastustetaan sillä perusteella, että homoseksuaalisuus on negatiivinen kehityshäiriö, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan koko Räsäsen pamfletti on homokielteinen.

Klo 13.05 Syyttäjän mukaan Räsänen on syyllistynyt kiihottamisrikokseen, koska hän on kirjoittanut julki ajatuksensa, jotka solvaavat homoseksuaaleja.

– Korostan, että vastaajat saavat ajatella ihan mitä haluavat eikä ajatuksista voi syyttää ketään. Räsästä syytetään vain siitä, miten hän on ilmaissut uskonnollisen käsityksensä eli mitä hän on lausunut ääneen ja kirjoituksissaan. Kirjoittajalla on vastuu siitä, mitä hän kirjoituksissaan ilmaisee, Mantila sanoi.

Syyttäjä vetoaa muihin ratkaisuihin

Klo 13.00 Syyttäjän mukaan tiettyyn ryhmään kohdistuva syrjivä vihapuhe voi merkitä Euroopan ihmisoikeustuomio sopimuksen 8 artiklan suojaaman yksityiselämän loukkaamista, vaikka se ei kohdistuisikaan kehenkään ryhmän jäseneen nimenomaisesti. Artikla 8 koskee sitä, että jokaisella on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta.

Syyttäjä vetoaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ja korkeimman oikeuden (KKO) aiempiin ratkaisuihin. Hän nostaa esiin tiettyjä ratkaisuja, joissa on todettu, että uskonnonvapaus ei oikeuta loukkaamaan syrjinnän kieltoa. Myös solvaaminen on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 17 artiklan mukaista oikeuksien väärinkäyttöä.

Klo 12.52 Valtionsyyttäjä viittaa loppupuheenvuorossaan Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission suosituksiin ja raportteihin. Niissä on todettu muun muassa, että ihmisarvo ei ole mielipidekysymys.

"Raamattu ei kävele oikeuden yli"

Klo 12.44 Oikeudenkäynnin toinen ja päätöspäivä käynnistyy syyttäjän loppulausunnolla. 

Valtionsyyttäjä Anu Mantila on ensimmäisenä äänessä. Hän aloitti loppupuheenvuoronsa kysymällä, onko todella niin, että yhteiskunnassamme voi vuonna 2022 loukata yhtä ihmisryhmää.

Syyttäjän mukaan Räsänen on solvannut lausunnoillaan homoseksuaaleja.

– Ihmisarvo on yhtäläinen. Suomen perustuslaki ja rikoslaki kieltävät homoseksuaalien ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden loukkaamisen. Sanan- ja uskonnonvapaus ei oikeuta loukkaamaan homoseksuaalien oikeutta syrjimättömyyteen.

– Vastaajalla on oikeus sanan- ja uskonnonvapauteen, mutta se ei oikeuta loukkaamaan ketään. Raamattu ei voi kävellä Suomessa oikeuden yli, Mantila totesi.

Klo 12.37 Ennen istunnon alkua Päivi Räsänen antoi haastatteluja medialle ja odotteli hyväntuulisena saliin pääsyä. Oikeussaliin sisään mentäessä Räsänen toivotti syyttäjille hymyillen "hyvää ystävänpäivää".

Kolme syytettä

Yksi syytteistä koskee Räsäsen Suomen Luther-säätiön verkkosivuille kirjoittamaa tekstiä "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen." Teksti on kirjoitettu vuonna 2003.

Toinen syyte koskee hänen Twitter-kirjoitustaan, jossa hän kyseenalaisti kirkon osallistumisen Pride-tapahtumaan. Kolmas syyte koskee Räsäsen puheita Ylen radiohaastattelussa.

Syytteet koskevat Räsäsen puheita ja kirjoituksia liittyen seksuaalivähemmistöihin ja näiden asemaan Räsäsen edustaman raamatuntulkinnan näkökulmasta. 

Syyttäjä vaatii Räsäselle 120 päiväsakkoa.

Syytettynä on myös Suomen Luther-säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Juhana Pohjola. Häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä vaatii hänelle 60 päiväsakkoa.

Tukea ympäri maailmaa

Räsänen on saanut tukea oikeudenkäynnin aikana niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Oikeustalolla on tänään ensimmäisen oikeudenkäyntipäivän tapaan tukimielenosoitus.

Esimerkiksi Unkarissa järjestettiin eilen tukimielenosoitus ja myös kymmenen yhdysvaltalaista republikaanien kongressiedustajaa on lähettänyt tukikirjeen Räsäselle sekä Juhana Pohjolalle.

Lue myös:

    Uusimmat