Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan viime vuoden lokakuusta lähtien vastaanottokeskuksissa on ollut yhteensä 15-20 itsemurhan yritystä. Näistä viisi on toteutunut, kertoo tulosalueen johtaja Olli Snellman.
– Meidän lukumme on koottu vastaanottokeskuksista tulleista ilmoituksista, hän sanoo.
Snellman huomauttaa, että Maahanmuuttoviraston luvut ovat suuntaa antavia, eivät ehdottoman tarkkoja.
Tähän asti virastossa ei nimittäin ole erityisesti tilastoitu itsemurhia. Jatkossa asiasta saadaan hänen mukaansa varmaa tietoa, kun tilastointia aletaan tehdä tarkemmin.
Snellman muistuttaa, että Suomessa vastaanottotoimintaa on ollut jo pitkään, ja myös itsemurhayrityksiä ja itsemurhia on ollut aikaisempina vuosina joitakin.
– Viime lokakuusta tähän päivään asti vastaanottokeskuksissa on ollut yli 40 000 eri asiakasta, johon (itsemurhayritysten ja toteutuneiden itsemurhien) esiintyvyyttä pitäisi peilata. Eli se ei ole kovin yleistä, mutta jokainen tapaushan on äärettömän surullinen ja valitettava, Snellman sanoo.
Itsemurhia vastaanottokeskuksissa pyritään ehkäisemään ohjaamalla ja kouluttamalla keskusten henkilökuntaa. Esimerkiksi viime kesänä annettiin yleinen mielenterveystyön ohjeistus sekä ohjeistusta asiakkaan tukemiseen vastaanottokeskuksen arjessa. Viime kuussa henkilökuntaa ohjeistettiin tunnistamaan itsemurhavaara ja mitä sellaisessa tilanteessa kannattaa tehdä.
"Yritykset kertovat toivottomuudesta"
Suomen Mielenterveysseura kertoi tiistaina, että pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa on tapahtunut useita itsemurhia ja itsemurhayrityksiä viime viikkoina. Seura perustaa tietonsa SOS-kriisikeskuksen asiakkailta saatuihin tietoihin.
Mielenterveysseuran mukaan itsemurhat ja niiden yritykset kertovat turvapaikanhakijoiden toivottomuudesta.
Seura muistuttaa, että kansainvälistä suojelua hakevan vastaanottoa koskevassa laissa säädetään hakijan haavoittuvuudesta, siitä johtuvista erityistarpeista ja näiden asioiden yksilöllisestä selvittämisestä kohtuullisessa ajassa.
1:59
2:13