Britannialainen sydänsiirtojen pioneerina tunnettu kirurgi sanoo, että sian sydämen siirto ihmiseen on mahdollista kolmen vuoden kuluessa, kertoo The Guardian.
Ensimmäisestä onnistuneesta sydänsiirrosta oli viime sunnuntaina tasan 40 vuotta aikaa. Siirron tehneen tiimin johtava kirurgi Sir Terence English, 87, kertoi vuosipäivähaastattelussa The Telegraph -lehdelle, että hänen suojattinsa aikoo yrittää ihmisen munuaisen korvaamista sian munuaisella tänä vuonna.
Jos siirto onnistuu tyydyttävästi, on todennäköistä, että myös sian sydäntä aletaan käyttää onnistuneesti ihmisillä muutaman vuoden kuluessa.
– Jos se onnistuu munuaisella, se onnistuu sydämellä, English sanoi.
Sian sydämen anatomia on samankaltainen kuin ihmisellä, joten niitä käytetään mallina, kun suunnitellaan uusia hoitomuotoja. Toiveet onnistuneesta sydänkohtauksen hoidosta nousivat keväällä, kun geeniterapia tuotti lupaavia tuloksia sian sydämellä.
Tutkijat huomasivat, että jos haavoittuneeseen sydänkudokseen siirretään pieni määrä geneettistä materiaalia nimeltä microRNA-199, sydämen solut alkoivat uusiutua.
Sydäninfarkti eli sydänkohtaus johtuu useimmiten tukkeutuneesta sepelvaltimosta. Sydänkohtauksesta jää yleensä pysyviä vaurioita ihmisen sydämeen.
– Hoito, joka autaa sydäntä uusimaan itseään, olisi sydänkirurgien Graalin malja, britannialaisen sydänsairaussäätiön johtava sydänkirurgi Ajay Shah sanoo.
Geeniterapiaa ei kuitenkaan vielä päästä testaamaan ihmissydämellä, koska useimmat siat kuolivat hoidon jälkeen, koska microRNA-199 jatkoi vaikutuksiaan hallitsemattomasti.