Amerikkalaismiehelle siirrettiin onnistuneesti geenimanipuloidun sian munuainen. Mies toipuu leikkauksesta ja päässee pian kotiin.
62-vuotiaalle amerikkalaismiehelle siirrettiin onnistuneesti geenimanipuloidun sian munuainen, kertoo Reuters. Hänen kerrotaan olevan ensimmäinen ihminen, jolle tällainen leikkaus on tehty.
Potilas, nimeltään Richard Slayman, sairastaa munuaistautia.
Lue myös: Niinan syöpä leikataan Saksassa, kun HUS kieltäytyi kahdesti: "Kumpi parantaa elämänlaatuani, mahdollisuus parantua vai hoidot, joiden jälkeen kuolen?"
Nelituntinen leikkaus, joka onnistui
Leikkaus tehtiin sairaalassa Bostonissa, Yhdysvalloissa, torstaina 16. maaliskuuta. Operaatio kesti neljä tuntia.
Sairaalan tiedotteessa operaatiota kuvaillaan "merkittäväksi virstanpylvääksi pyrittäessä tarjoamaan potilaille entistä helpommin saatavilla olevia elimiä".
Elinsiirtouutinen on kiinnostanut mediaa. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Slayman on toipumassa hyvin operaatiosta. Sairaalasta kerrotaan, että hänen odotetaan pian pääsevän kotiin.
Tämän uraauurtavaksi kutsutun eläimestä ihmiseen tehdyn elinsiirron pitkän aikavälin tulokset kiinnostavat kovasti asiantuntijoita. Näin toteaa Reutersin mukaan lääkäri Jim Kim, Los Angelesissa sijaitsevan elinsiirtoinstituutin munuais- ja haimasiirtojen johtaja.
Slayman oli aiemmin samassa sairaalassa saanut ihmiseltä munuaisen vuonna 2018. Tätä ennen hän oli ollut kahdeksan vuotta dialyysissä. Elin petti viiden vuoden jälkeen ja hän joutui takaisin dialyysiin.
Sikaa oli geenimanipuloitu
Geenimuokatun munuaisen toimitti Massachusettsissa toimiva eGenesis-yhtiö. Munuainen oli peräisin sialta, jota oli muokattu geneettisesti niin, että siltä oli poistettu ihmisille haitallisia geenejä ja lisätty tiettyjä ihmisgeenejä, jotta yhteensopivuus paranisi. Lisäksi inaktivoitiin sialle ominaisia viruksia, jotka voivat tarttua ihmiseen.
Yhtiön kasvattamien ja vastaavalla tavalla muokattujen sikojen munuaiset oli onnistuneesti siirretty apinoihin, joita pidettiin elossa keskimäärin 176 päivää. Yhdessä tapauksessa ne pysyivät elossa yli kaksi vuotta, tutkijat raportoivat lokakuussa Nature-lehdessä.
Slayman sai lääkitystä, jolla estettiin hänen iimmuunipuolustustaan hyökkäämästä sialta saatua elintä vastaan.
Lue myös: 15 tuntia viikossa kiinni letkuissa – näin kävisi, jos Mikko ei pääsisikään dialyysiin
"Merkittävä edistysaskel"
NYU Langone -terveysyksikön elinsiirtoinstituutin johtaja Robert Montgomery pitää leikkausta merkittävänä edistysaskeleena ksenotraplantaation tiellä.
Ksenotransplantaatio tarkoittaa elinten tai kudosten siirtämistä yhdeltä lajilta toiselle.
Montgomery ei osallistunut operaatioon suorittamiseen.
– Tässä ollaan menossa kohti sitä, että saadaan vaihtoehtoinen lähde elinsiirroille niille sadoille tuhansille ihmisille, joiden munuainen on pettänyt, hän sanoo Reutersille.
NYU:n kirurgit ovat aiemmin siirtäneet sian munuaisen eräälle aivokuolleelle ihmiselle. Sian sydämen saanut amerikkalaismies puolestaan kuoli kaksi kuukautta historiallisen leikkauksen jälkeen.
Katso myös video: Aivokuolleelle miehelle siirrettiin sian munuainen
1:30
Lue myös: Munuaistauti etenee usein vaivihkaa – nämä ovat hälytysmerkit
Lue myös: Näin ylipaino voi vaurioittaa munuaisia – pienikin liikunnan lisäys kannattaa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Reuters