Ohuet viikset ovat poissa, hiukset lyhentyneet sängeksi, hampaat oiottu ja pilottimalliset silmälasit - aikoinaan ainoa asia, joka Eddie Edwardsissa viittasi ammattimaiseen lentämiseen - ovat kadonneet.
Eddie Edwards, 52, vieraili keskiviikkona Helsingissä katsomassa valkokankaalta, miten hän 28 vuotta sitten loi maineensa kaikkien aikojen huonoimpana mäkihyppääjänä Calgaryn talviolympiakisoissa 1988.
Samoissa kisoissa Matti Nykänen nousi kaikkien aikojen mäkimieheksi kolmella kultamitalilla, kun taas Edwards oli molempien henkilökohtaisten kilpailujen vihonviimeinen lähes 40 metriä suomalaista lyhyemmillä hypyillä.
Edwardsin elämäntarinaan pohjautuvassa uutuuselokuvassa Eddie The Eagle on kohtaus, jossa Nykänen kannustaa Edwardsia matkalla mäkitorniin.
- Sitä ei koskaan tapahtunut Calgaryssa, Edwards kertoi elokuvan kutsuvierasnäytöksen yhteydessä.
- Matti kyllä antoi minulle neuvoja muutaman kerran muissa kilpailuissa. Minulla oli aina paljon aikaa tornissa, koska minun oli noustava sinne aikaisin, että silmälasieni huurtuminen ehti poistua. Joskus Matti neuvoi minulle jotain joukkuetovereidensa kautta, koska hän ei puhunut englantia. Ei kuitenkaan kovin paljon, koska hän pelkäsi, että voitan hänet, Edwards naureskeli.
Ennen Mattia studioon
Tämä huumorintaju teki Edwardsista yleisönsuosikin Britanniassa, missä tuhannet ihmiset ottivat hänet vastaan lentokentällä Calgaryn jälkeen. Edwardsin mäkihyppyura kuitenkin loppui pian, sillä Kansainvälinen olympiakomitea kiristi kisarajoja.
Yhdessä asiassa Edwards ehti kepittää Nykäsen. Hän ehti ensimmäisenä levytysstudioon.
”Voi kaikki tulla koittaan ja yrittää mut voittaa, vaan voi paskat mennä housuun”, lauloi Edwards Irwin Goodmanin sanoin suomeksi vuonna 1991 julkaistussa kappaleessa Mun nimeni on Eetu.
- Meidän oli tarkoitus levyttää se duettona, mutta kun saavuin Suomeen, minulle kerrottiin että Goodman oli juuri kuollut sydänkohtaukseen, Edwards muisteli.
- Lauloin sen sitten kunnianosoituksen Goodmanille, koska levyn kappaleet olivat hänen viimeiset sävellyksensä ja se nousi listoille. Nykyään mainitsen aina, että erikoisin promootiokeikkani on ollut suomeksi laulaminen.
Tarina on unelma
Laulajana Edwards pääsi lähemmäs Nykäsen tasoa kuin mäkimiehenä, mutta jo 1990-luvun alussa hän teki henkilökohtaisen konkurssin. Oikeusjuttu sijoitusneuvojaa vastaan herätti Edwardsissa kiinnostuksen oikeustieteen opintoihin.
- Elämä on kohdellut minua fantastisesti. Olen matkustanut ympäri maailman, olen kiertänyt hotellien ja golfkenttien avajaisissa, tavannut mielenkiintoisia ihmisiä. Kuka olisi uskonut, että 28 vuotta Calgaryn jälkeen minusta tehdään elokuva. Se on kuin Calgary uudelleen, mutta tuhat kertaa isompana, Edwards sanoi.
Elokuvateatterin punaiselle matolle astellut Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski muisti Edwardsin jo 1980-luvulta, jolloin britti harjoitteli Kuopiossa ja asui rahaa säästääkseen Niuvanniemen mielisairaalan asuntolassa.
- Uskon, että urheilun arvostus on liian tulosorientoitunutta. Jokaisen intohimoisen urheilijan ympärillä on mielenkiintoisia tarinoita. Näitä tarinoita pitäisi avata enemmän. Edwardsin tarina oli hänen unelmansa, Kojonkoski sanoi.
1:32