Maailman nopein mies paljasti: Tarttui luuriin ennen historiallista hetkeä – "Tämä on vakavaa"

Maailman nopein mies ratkaistiin Pariisissa sunnuntaina huikeassa 100 metrin kilpailussa. Voiton vienyt Noah Lyles kertoo merkittävästä puhelusta, jonka hän teki ennen finaalia.

Yhdysvaltain Lyles otti uransa ensimmäisen olympiakullan ajalla 9,79. Se on hänen oma ennätyksensä. 

Loppukilpailu oli järisyttävän tiukka ja korkeatasoinen. Hopeaa pokannut Jamaikan Kishane Thompson sai sadasosien tarkkuudella täysin saman ajan kuin Lyles, mutta amerikkalainen oli tiukemman tarkistelun jälkeen viisi tuhannesosaa nopeampi.

Lyles kertoo soitelleensa "huolestuttavalta tuntuneen" välieräjuoksunsa jälkeen terapeuttinsa kanssa. Jamaikalainen Oblique Seville oli amerikkalaista nopeampi semifinaalissa, ja Lylesin oli omien sanojensa mukaan saatava asenne kuntoon finaalia varten.

– En sanoisi olleeni hermostunut, olin äärimmäisen utelias, mitä tulee tapahtumaan. Näin minä ja terapeuttini ilmaisemme asian, Lyles kommentoi loppukilpailun jälkeen.

– Olin välierien kolmanneksi nopein. Ajattelin, että tämä on nyt vakavaa leikkiä, eikä tästä tule helppoa. Terapeuttini sanoo, että on päästettävä irti, rentouduttava ja oltava oma itsensä.

Lyles on puhunut julkisuudessa aiemmin kohtaamistaan mielenterveyden haasteista. Hän kärsi masennuksesta kolme vuotta sitten. Pikajuoksija ei onnistunut saavuttamaan edes olympiapaikkaa Tokion 100 metrille USA:n omien karsintojen kautta.

– Tein tämän parhaita vastaan, suurimmalla mahdollisella näyttämöllä, suurimmin mahdollisin painein. Tässä sitä ollaan, ensimmäistä kertaa satasella olympialaisissa, nyt voittajana. 

Koko kahdeksan miehen joukko ylitti maaliviivan hämmästyttävän tasaisessa ryppäässä. Kisan viimeiseksi jätetty Seville päätyi aikaan 9,91, joten koko porukka oli vain 12 sadasosan sisällä. World Athleticsin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kahdeksan juoksijaa rikkoo 10 sekunnin rajan samassa kilpailussa, sallittujen olosuhteiden puitteissa. 

Lyles kisaa seuraavaksi 200 metrillä ja tavoittelee sprinttituplaa. 

 

Lue myös:

    Uusimmat