Maailman parasta koulua ei tehdä säästöillä tai maksuilla

Nettivieras-Ville-Niinistö
Lehtikuva
Julkaistu 12.06.2014 13:27

Me suomalaiset olemme ylpeitä maksuttomasta ja laadukkaasta koulutuksestamme, joka on tasa-arvoista kaikille esikoulusta yliopistoon. Koulutusjärjestelmämme ei kuitenkaan pysy huipulla itsestään vaan tarvitsee tukea. 

Kokoomuksen ja demareiden ajamat lukukausimaksut ovat tie epätasa-arvoon ja sulkeutumiseen. Vihreät haluaa panostaa koulutuksen laatuun ja sen tasa-arvoon kaikille nuorille.

Koulutus on meille suomalaisille ylpeyden aihe, eikä suotta. Suomi menestyy, kun jokaisella lapsella on tasa-arvoinen pääsy hyvään koulutukseen ja jokaisella nuorella on mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin omat rahkeet riittävät. Hallituskauden kääntyessä viimeiselle vuodelleen on syytä arvioida yhteisesti sovittujen päämäärien toteutumista myös koulutuksen osalta.

Hallitusohjelman tavoitteena oli tehdä työtä, jolla nostetaan suomalaiset maailman osaavimmaksi kansaksi vuoteen 2020 mennessä. On kuitenkin syytä tunnustaa, että me emme ole onnistuneet koulutuksen puolustamisessa tässä hallituksessa. Säästöt ovat menneet liian pitkälle ja se alkaa tuntua jo lastemme peruspalveluissa.

Nyt tulee arvioida jo tehtyjen säästöpäätösten vaikutukset. Rakenteiden uudistaminen on ollut tarpeen, mutta nyt valtio ei voi enää säästää koulutuksesta. Myös kunnat ovat vakavien haasteiden edessä: kuinka turvata pienemmillä resursseilla lasten ja nuorten laadukas koulutus. Oppimiserot eivät saa kasvaa ja oppilaiden tulisi voida viihtyä koulussa entistä paremmin.

Huomio on laitettava oppimiserojen kaventamiseen, opetuksen pedagogiikan uudistamiseen, opetusteknologian kehittämiseen ja oppilaiden hyvinvoinnin parantamiseen. Hallituksen on minihallitusneuvotteluissa harkittava myös lisärahoitusta kouluihin nuorisotakuun toteutumisenkin kannalta. Kaikki nuoret ansaitsevat laadukkaan koulutuksen ja mahdollisuuden peruskoulun jälkeiseen koulutukseen ja ammattiosaamiseen.

Korkeakoulutuksen maksuttomuus on yhteiskuntamme tasa-arvon symboli. Meillä ei ole suljetun eliitin yliopistoja vaan samoissa luentosaleissa voivat istua niin professorin kuin siivoojankin lapset. Maahanmuuttajat ja ulkomaiset opiskelijat tuovat myös hyödyllistä osaamista suomalaiselle koulutukselle ja työelämälle. Monet huippuyritykset tarvitsevat eri koulutustaustojen ja eri maista tulevien opiskelijoiden rekrytointia, jotta pysyvät tuotekehityksen ja osaamisen huipulla maailmassa.

Kokoomus ja SDP haluavat molemmat tuoda lukukausimaksut pysyväksi osaksi suomalaista korkeakoulutusta koulutusviennin nimissä. Opetusministeri Krista Kiuru on ilmoittanut, että hänen johdollaan asiaa käsitellään taas kerran minihallitusneuvotteluissa.

Lukukausimaksut vievät koulutustamme kauemmas tärkeästä tasa-arvon tavoitteesta eikä maksujen käyttöönottoon ole esitetty yhtään järkevää syytä. Tanskan ja Ruotsin lukukausimaksukokeilujen seurauksena ulkomaisten opiskelijoiden määrät romahtivat. Suomen ei kannata valita samaa tietä.

Koulutuspolitiikassa tulee keskittyä jatkossa koko koulutusjärjestelmämme vahvistamiseen ja sen tasa-arvoisten periaatteiden toteuttamiseen. Koulutus luo kasvua ja luo ihmisille yhdenvertaiset mahdollisuudet kasvaa, osallistua ja oppia. Vahvistetaan suomalaista koulutusta, ei romuteta sitä.

Ville Niinistö                                                               ympäristöministeri

Tuoreimmat aiheesta

Ville Niinisto