Newcastlen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet rukoilijasirkkojen näkökykyä maailman pienimmillä 3D-laseilla.
Rukoilijasirkka näyttää lasit päässään melko coolilta, mutta tutkimuksesta saatiin myös merkittävää tietoa: tulosten avulla voidaan kehittää robottien visuaalista prosessointia yksinkertaisemmaksi.
Lasit kiinnitettiin sirkkojen päähän väliaikaisesti mehiläisvahan avulla.
Hyönteisistä ainoastaan rukoilijasirkoilla tiedetään olevan etäisyyksien hahmottamista auttava stereonäkö.
Tutkijat havaitsivat minilasien avulla, että rukoilijasirkkojen stereonäkö toimii eri tavalla kuin aiemmin tutkituilla eläimillä.
Ihmiset ovat tunnetusti hyviä hahmottamaan 3D-kuvia. Rukoilijasirkkojen tapauksessa tutkijat huomasivat, että ne eivät kiinnostuneet lainkaan staattisista 3D-kuvista, sillä ne eivät tarvitse stereonäköä paikallaan olevissa kuvissa. Sen sijaan sirkat kiinnittivät huomiota ainoastaan paikkoihin, joissa ne huomasivat muutoksia staattisessa kuvassa.
Vaikka kumpaankin silmään näkyvät kuvat olivat ajoittain täysin erilaisia, niin rukoilijasirkat huomasivat ihmistä paremmin kohdat, missä liikettä tapahtui.
- Tämä on täysin uusi kolmiulotteisen näkemisen muoto, sillä se perustuu staattisten kuvien sijaan tapahtumien muutokseen. Rukoilijasirkoilla kyseinen ominaisuus vastaa siihen, että onko saalista oikealla etäisyydellä napattavaksi, pohtii tutkija Vivek Nityananda.
Monissa roboteissa sovelletaan stereonäköä niiden liikkumisessa, mutta tekniikka on yleensä perustunut ihmiseltä matkittuun monimutkaiseen näkökykyyn.
Hyönteisten pienet aivot eivät tarvitse niin paljon tiedonkäsittelyä, joten rukoilijasikan näkökyvyn soveltaminen saattaa olla hyödyllistä robottien kehittämisessä.