Tutkijat ovat saaneet yllättäviä tuloksia kokeiltuaan, miten ylimääräisen ruumiinosan lisääminen vaikuttaa ihmisen aivotoimintaan.
Tutkimuksessa koehenkilöiden käteen lisättiin keinotekoinen robottipeukalo. Tutkijoiden yllätykseksi koehenkilöt omaksuivat robottisormen kuin omakseen vain muutamassa päivässä ja he pystyivät hyödyntämään sitä luonnollisesti monimutkaisemmissakin askareissa. Tutkimuksesta kirjoittaa Science Alert -sivusto.
Lontoolaisen UCL-yliopiston tutkija Dani Clode kertoo, että ihmiset kykenivät hyödyntämään ylimääräistä ruumiinosaa ilman, että heidän tarvitsi liiemmin edes keskittyä sen käyttämiseen.
Cloden mukaan tutkimuksen aikana koehenkilöt alkoivat muuttaa luontaisia kädenliikkeitään ylimääräiselle sormelle sopiviksi. Koehenkkilöt pystyivät käyttämään ylimääräistä peukaloaan niin luontevasti, että edes ulkopuoliset häiriötekijät tai silmien peittäminen ei haitannut se käyttöä.
Mutta aivojen mukautuminen ei ole kuitenkaan niin suoraviivaista, kuin voisi kokeilun perusteella olettaa:
Tutkijat huomasivat ylimääräisen sormen käytön aiheuttaneen nopeasti muutoksia koehenkilöiden aivojen toiminnassa, kun aivot sopeutuivat ylimääräiseen sormeen. Samalla kuitenkin havaittiin, että evoluutio ei ole valmistanut ihmistä ylimääräisiä ruumiinosia varten. Aivokuvat nimittäin paljastivat, että aivojen hahmotus käden yksittäisistä sormista hämärtyi ylimääräisen peukalon myötä. Ylimääräisen osan lisääminen kehokokonaisuuteen vaikuttaa siis kokonaisvaltaisemmin aivojen toimintaan ja niiden suhteeseen kehon toimintaa kohtaan.
Tutkijoiden mukaan aivojen toimintaa on tärkeää tutkia, kun ihmiskehon jatkeeksi ja avuksi kehitetään parhaillaan keinotekoisia robottiruumiinosia. Tutkijat toteavat, että robotiikan lisäämisestä tulee olemaan arvokasta hyötyä, mutta sen vaikutuksista aivoihin tarvitaan tietoa.