Toteutuuko lemmikinomistajien unelma? Tutkijat edistyneet merkittävästi eläinten kommunikaation tulkkaamisessa – "Kuin taikuutta"

Tutkijat ovat edistyneet merkittävästi tutkimalla villieläinten kommunikointia ja hyödyntämällä tekoälyä. 

Tutkijat ympäri maailman ovat jo vuosia yrittäneet oppia ymmärtämään paremmin eläimiä. Mirror  kirjoittaa, että vihdoin Israelin Tel Avivin yliopistossa on otettu askel kohti jokaisen lemmikinomistajan unelmaa.

Pystyisivätkö esimerkiksi koiran omistajat käymään tulevaisuudessa oikeita keskusteluja koiriensa kanssa nykyteknologian ja uusien löydösten avulla?

Lepakotkin salakuuntelevat toisiaan

Israelilaiset yliopisto-opiskelijat käyttivät ultraäänen taajuutta ilmaisevaa laitetta "kääntämään" lepakoiden tekemiä ääniä. 

Tutkimukseen osallistunut tutkija Yossi Yoval kommentoi BBC:n Radio 4:n ohjelmassa tutkimuksen tulosten olevan "kuin ihmettä, kuin taikuutta".

Yoval selitti ohjelmassa, että lepakot lähettävät signaaleja eri taajuuksilla, jotka taas kaikuvat ympäristössä. Muiden lepakoiden aivot pystyvät poimimaan nämä kaiut ja muodostamaan niiden avulla tietynlaisen kuvan mielessään – ikään kuin zoomaisit tilassa silmilläsi lähemmäs ja kauemmas.

Yovalin mukaan kaikupaikannuksen pääsijainen tehtävä lepakoilla onkin juuri tilan havainnointi, mutta sitä voidaan käyttää myös sosiaalisen tiedon välittämiseen.

– On olemassa paljon kirjallisuutta siitä, miten lepakot salakuuntelevat, mitä toiset lepakot viestivät toisilleen, Yoval kertoi haastattelussa.

Tekoälyn avulla lepakkomaailman parhaat juorut voisivat kohta olla kuitenkin myös ihmisten ymmärrettävissä. Yovalin mukaan tekoäly voi mullistaa ylipäätään ymmärryksemme eläinten kommunikoinnista. 

Tutkijat nauhoittivat useita lepakoita kuukausien ajan merkaten ylös asiayhteyden, jossa äänet välitettiin. Lopulta he pystyivät erittäin suurella varmuudella päättelemään, että tietty ääni kuului esimerkiksi taistellessa ruoasta. Lepakkojen ääntelyn tulkinta näinkään pitkälle ei olisi kuitenkaan ollut mahdollista ilman teknologiaa.

– Totuus on, että näitä ääntelyitä kuunnellessa on hirveän hankala erottaa mitään eroja niiden välillä. Mutta kun käytimme avuksi koneen algoritmejä, onnistuimme löytämään eroja, Yoval totesi.

Kuka sanoi mitä ja kenelle?

Mirrorin artikkelin mukaan myös kognitiivisten tieteiden tutkija Natalie Uomini suorittaa samankaltaista koetta, mutta lepakoiden sijaan varisten kanssa. Uomini suorittaa tutkimustaan Tyynellä valtamerellä sijaitsevalla pienellä saarella ja toivoo, että tekoäly auttaisi häntä selvittämään, mikä varis sanoi mitä ja kenelle.

Kekseliäät uudenkaledonianvarikset veistelevät oksista koukkuja, joiden avulla ne kalastavat ruokaa halkeamista. Varikset kommunikoivat toisilleen värähtelevillä äänillä sekä liikkeillä.

– Emme ole vielä varmoja siitä, mikä tekee äänestä yksilöllisen, mutta se on juuri sitä, minkä koneellinen oppiminen voi kertoa meille. Mitkä tahansa äänen yksilölliset piirteet ovatkin, ne ovat todennäköisesti samankaltaisia kuin miten ihmisetkin erottavat toistensa äänet, Uomini kommentoi.

Floridalaisen delfiinikeskuksen tutkija Linda Erb taas on kehittänyt näppäimistön tapaisen koneen, jonka avulla hän pystyy kommunikoimaan delfiinien kanssa.

Erb sai idean laitteeseen kohtaamisestaan Theresa-nimisen delfiinin kanssa. Erb uskoo, että Theresa kertoi tälle olevansa raskaana kaikuluotauksen avulla, joka aiheutti naisen niskassa outoa kihelmöintiä.

– Saattaisit ajatella, että näppäimistö kädettömälle delfiinille kuulostaa hieman oudolta, mutta ne ovat hyvin käteviä ja käsittelevät esineitä eri kehonosillaan, kuten nokallaan, Erb selittää.

Delfiineille soitettiin tietty, tietokoneen luoma geneerinen vihellys, jonka jälkeen ne saivat juuri tietyn esineen tai tietty aktiviteetti alkoi. Lopulta delfiinit pystyivät valitsemaan esineitä ja aktiviteettejä oppimiensa vihellysten perusteella. 

Tutkijatiimi kuitenkin hämmentyi, kun delfiinit alkoivat itse toistamaan samankaltaisia ääniä kuin tietokone tuotti saadakseen esimerkiksi pallon. Delfiinit oppivat myös yhdistelemään eri ääniä pyytääkseen vaikkapa maharapsutuksia. 

Tutkijat ovat keskittyneet tekoälylaitteidensa kanssa toistaiseksi vahvasti villieläimiin, mutta tutkimukset luovat toivoa siihen, että jonain päivänä lemmikinomistajat pystyisivät ymmärtämään paremmin lemmikkejään.

Katso myös: "Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan" – tätä koiran eleet kertovat

"Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan"– tätä koiran eleet kertovat 1:38
Koiran ymmärtäminen lähtee sen eleistä. Koira on luonnostaan konflikteja välttelevä eläin, joten se viestii tauotta ympäristölleen, kuinka lähelle sitä saa tulla, tai tuntuuko tilanne siitä hyvältä.

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Uusimmat