Suomi on lähettänyt tarkennetut tarjouspyynnöt viidelle hävittäjävalmistajille Hornet-hävittäjien seuraajista. Itse valinta tehdään vuonna 2021.
Tarjouskilpailussa ovat mukana Ruotsin Gripen, ranskalainen Rafale, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä amerikkalaiset Super Hornet ja F-35.
Hävittäjähankkeen hintakatto on 10 miljardia euroa, eli liki kolme kertaa nykyisten Hornet-hävittäjien hinta. Tästä huolimatta Suomen hävittäjien määrä ei todennäköisesti nouse vaan saattaa jopa supistua.
Kaikki Suomen ehdokaslistalla olevat hävittäjät lasketaan maailman parhaiden hävittäjien top10-listalle, mutta parhaaksi arvioitu hävittäjä on joukosta poissa: Maailman parhaaksi hävittäjäksi on lukuisissa vertailuissa useina vuosina valittu amerikkalainen F-22 Raptor-hävittäjä, mutta sitä Yhdysvallat ei myy ulkomaille.
Saab Gripen E (Ruotsi)
Pääkäyttäjät: Ruotsi 60, Brasilia 36
Yhteensä: 96
Handout
Saab Gripen E on Ruotsin vanhojen Gripen C/D-hävittäjien parannettu versio joka on suunniteltu elektroniseen sodankäyntiin. Polttoainesäiliö ja kantokyky ovat kasvaneet, tutkat ja tietokoneet on päivitetty sopimaan elektroniseen sodankäyntiin. Suurin käyttäjä on Ruotsi, jossa on 60 Gripeniä. Tämä tarkoittaa myös, että Gripenit ovat ehdokkaista pienin hävittäjälinja tuotantolaajuudeltaan- maailmanlaajuisesti alle sata hävittäjää. Ruotsalaisuudestaan huolimatta Gripen ei ole tällä hetkellä Pohjolassakaan yleisin hävittäjähankinta, vaan amerikkalainen Lockheed Martin F-35. Gripenissä on myös elektronisesti keilaava tutka.
Dassault Rafale (Ranska)
Pääkäyttäjät:
Ranska 171, Egypti 36
Yhteensä 279
AFP / Lehtikuva
Dassault Rafale on neljännen sukupolven suihkuhävittäjä, joka on kehitetty Ranskan ilmavoimille ja laivastolle. Suomi harkitsee ilmavoimaversiota. Se on kehityshistorialtaan sukua Eurofighter Typhoonille. Plussaa on erinomainen elektronisen sodankäynnin kyky. Rafalessa on Gripenin ohella ainoana eurooppalaisena elektronisesti keilaava tutka. Rafalessa on myös suuri asekuormakyky.
Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia)
Pääkäyttäjät:
Saksa 128
Britannia 103
Yhteensä 533
Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Eurofighter Typhoon on ranskalaisen serkkunsa Rafalen sukulainen ja muistuttaa sitä monin tavoin. Kone on kaksimoottorinen, kolmion muotoisilla deltasiivillä ja etusiivillä varustettu hävittäjä. Se on kantokyvyltään vahvin näistä ehdokkaista. Myös kaksimoottorisuus tekee siitä jossain määrin kestävämmän kuin yksimoottorisista kilpailijoistaan. Eurofighterin takana on mm. Airbus-lentokoneyhtiö ja Nato. Eurofighteria onkin luonnehdittu mm. Naton ilmapuolustuksen selkärangaksi Euroopassa. Sekä Eurofighteria että Rafalea on kuitenkin luonnehdittu myös pikkuhiljaa vanhentuvaksi teknologiaksi.
Super Hornet (Yhdysvallat)
Pääkäyttäjät:
Yhdysvallat 650
Australia 24
Yhteensä 702
Lehtikuva
Super Hornet on Yhdysvaltain laivaston käyttämä hävittäjä, sen taustalla on Boeing-koneyhtiö. Se on Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien isoveli, noin 20 prosenttia suurempi ja kantokykyisempi. Ohjaamo on kooltaan kuitenkin ennallaan. Nykyisiin Horneteihin verrattuna Super Horneteissa on yksi ripustuspiste lisää sekä uudentyyppiset tietokoneet.
Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)
Pääkäyttäjät:
Yhdysvallat 2456
Japani 147
Yhteensä 3083
Shutterstock
Lockheed Martin F-35, Yhdysvaltojen ja Britannian yhteinen viidennen sukupolven suihkuhävittäjä. Se tarkoittaa, että siihen ei tarvitse erikseen ripustaa järjestelmiä vaan ne on sisäänrakennettuna. Tämä taas vähentää koneen näkyvyyttä tutkissa.
F-35:n tilauskanta painii omassa sarjassaan. Niitä on ostettu maailmalle liki kolme tuhatta, suurin osa Yhdysvaltoihin. Käytössä parhaillaan on viitisensataa. F-35 on käytössä mm Norjassa, jossa sen toimintakyvyn on kehuttu kestävän hyvin kylmää. F-35: monet ominaisuudet ovat kuitenkin omiaan nostamaan yksikkö- ja ylläpitohintaa.
Juttua muokattu 2.11. klo 13:06: Myös Gripeneissä on elektronisesti keilaava tutka.