Maailman tuntemattomimmat miljardöörit? Zara-pomo tunnettiin vain ajokorttikuvastaan

maailmantuntemattomatrikkaat
Amancio Ortega ja Carlos Slim ovat erittäin rikkaita liikemiehiä, mutta suurelle yleisölle lähes tuntemattomia nimiä. EPA
Julkaistu 23.04.2016 17:31
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, venäläiset oligarkit kuten jalkapalloseura Chelsean omistaja Roman Abramovitsh ovat julkkismiljardöörejä. Talouslehti Forbesin kymmenen rikkaimman ihmisen vuosilistalla on kahdeksan yhdysvaltalaisen lisäksi yksi espanjalainen ja yksi meksikolainen.

Kuka Amancio Ortega? Kuka Carlos Slim?

Suomalainen nainen on hyvin usein Ortegan asiakas. Vaatemerkit Zara, Bershka ja Massimo Dutti kuuluvat hänen vaateimperiumiinsa. Ja tuo imperiumi voi hyvin. Hän omistaa vuonna 1975 perustamastaan Inditex-yhtiöstä 60 prosenttia.

Ortegan vaateliikkeitä on yli kuusi tuhatta lähes 90 maassa. Liikevaihto on lähemmäs 20 miljardia euroa vuodessa. Forbes-lehden mukaan 80-vuotiaan Ortegan omaisuus on 72.3 miljardia dollaria.

Tunnettiin vain ajokorttikuvastaan

Ortegasta tiedetään vähän. Hän ei tykkää olla haastateltavana. Sanotaan, että ennen vuotta 1999 ainoa hänestä tiedetty valokuva oli hänen henkilöllisyystodistuksessaan. Monen muun plutokraatin tavoin vähittäisvaatekuninkaalla on iso jahti ja oma suihkukone. Lapsia on kolme.

Ortega syntyi 1936 Busdongo de Arbásissa Luoteis-Espanjassa. Lapsuus ja nuoruus oli taloudellisesti ankaraa. Isä Antonio Ortega oli töissä rautateillä, äiti Josefina Gaona Hernández kotiapulainen – pienituloisia ammatteja sisällissodan jälkeisessä, sulkeutuneessa Espanjassa.

Tarinan mukaan 12-vuotiaana mukaan hän vannoi, ettei enää halua vanhempiensa näkevän nälkää. 13-vuotiaana Ortega siirtyi La Coruñaan töihin vaatekauppaan. Nuorena aikuisena hän perusti tulevan vaimonsa (nyt eronneet) Rosalía Meran kanssa aamu- ja kylpytakkeja myyvän puodin.

Lounastaa työntekijöiden kanssa

Inditexin päämaja on yhä Atlantin sateiden ja tuulten koettelemassa La Coruñassa. Ortegan kerrotaan käyvän siellä lähes päivittäin ja lounastavansa samassa pöydässä työntekijöiden kanssa. Hän myös haluaa tavata vaatesuunnittelijoitaan, ostajiaan ja muita asiantuntijoita säännöllisesti.

Ortegan menestyksen salaisuus ei ole hänen muotiaisteissaan. Sanotaan, ettei Ortega juurikaan piittaa muodista, eikä hän loista pukeutumisellaan muodin kuka kukin on -valokuvissa – jos sellaisiin itsensä päästäisi.

Ortega on sisäistänyt kaupankäynnin ydinajatuksen: annetaan asiakkaalle sitä mitä hän haluaa, ehkä haluaa mutta ei sitä vielä tiedä, ja annetaan se mahdollisimman paljon nopeammin kuin kilpailijat. Tuotanto- ja tietoketju on öljytty tarkkaan.

Pikamuodin mestari

"Pikamuotiin" kuuluu myös, että yritys seuraa tarkasti, mitä naiset pitävät päällään Inditexin vähittäismyymälöissä – mutta myös kaduilla, kahviloissa ja työpaikoilla nähtyjä vaatteita ja tyylejä päätyy Zaran ja muiden Inditexin tuotemerkkien suunnittelijoiden pöydälle edelleen ideoitaviksi. Uusi design on kauppojen henkareissa parin–kolmen viikon sisällä.

amancio ortega2

Amancio Ortega tyttärensä Marta Ortegan kanssa.

Mallistot vaihtuvat nopeasti ja erilaisia artikkeleja on myynnissä tuhansia. Jos jokin malli tai tyyli ei nappaa, se poistuu nopeasti myynnistä. Materiaalia kierrätetään vaihtamalla väriä ja koristuksia.

Osa vaatteista tehdään Euroopassa, mutta tuotantoa on paljon myös muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa. Monia vaateyhtiöitä arvostellaan vaatteiden teettämisestä huonoissa olosuhteissa kehittyvissä maissa. Zara ei ole ilmeisesti huonommasta päästä.

– Zaran emoyhtiö Inditex on maksanut hyvin korvauksia tehtaiden romahduksissa vammautuneille ja kuolleiden omaisille. Inditex on myös päästänyt ammattiliitot valvomaan käyttämiensä tehtaiden työoloja, arvioi yritysvastuututkija Outi Moilala Maailman Kuvalehdessä 2013.

Lentopelkoa ja pyhiinvaellusta

Ortega ei ole enää mukana Inditexin päivittäisessä johtamisessa. Hän kuitenkin saa neuvonantajana vuosittain 100 000 euroa palkkaa.

Lentopelkoisena Ortega viettää aikaansa tapaamalla ystäviään, maatilallaan hän ruokkii kanoja, ja vaeltaa Galician pyhiinvaellusreiteillä. Yksi hänen intohimoistaan on paikallinen pääsarjan jalkapalloseura Deportivo La Coruña.

Slim kuittasi jalkapallovelan

Pohjois-Espanjaan ja jalkapalloon liittyy myös Forbesin listalla maailman neljänneksi rikkain henkilö, meksikolainen Carlos Slim Helú.

Slim pelasti muutama vuosi sitten Oviedon kaupungissa pelaavan entisen pääsarjaseuran Real Oviedon konkurssilta. Seuralla oli velkaa 1,9 miljoonaa euroa, jonka Meksikon Warren Buffettiksikin kutsuttu miljardööri kuittasi.

carlos slim 3

Carlos Slim yhdessä Real Oviedon kannattajien kanssa. Slim pelasti joukkueen konkurssilta.

Se oli Slimille tuskin edes taskurahaa. Forbes arvioi tuoreimmassa vuosilistassaan 76-vuotiaan monialatoimijan omaisuudeksi 60 miljardia dollaria.

Slim on yhä toimitusjohtajana esimerkiksi Latinalaisen Amerikan suurimmassa telekommunikaatioyhtiössä América Móvilissa, jonka päämaja on Méxicossa.

Slimin varat lukuisilla aloilla

Insinööriksi kouluttautunut Slim on vahvasti mukana myös rakennus- ja rahoitusaloilla, mediabisneksessä (omistaa muun muassa 17 prosenttia New York Timesistä), kiinteistöalalla, ilmailussa, viihteessä, terveydenhuollossa, raaka-ainetuotannossa ja lukuisilla muilla aloilla.

Grupo Carso -yhtiönsä kautta Slim on näkyvästi mukana Espanjan rakennusmarkkinoilla. Yhtiö on vähemmistöosakas rakennusjätti FCC:ssä, jota omistaa muun muassa yhdysvaltalainen suursijoittaja George Soros.

Slimin isä Julían Slim oli kotoisin Libanonista. Hän pakeni Meksikoon välttääkseen asepalvelun ottomaaniarmeijassa.

Isä asettui teini-ikäisenä pääkaupunki Méxicoon, perusti veljensä kanssa yrityksen, jonka menestyksen myötä Julían vaurastui. Hän meni naimisiin libanonilaistaustaisen Linda Helún kanssa.

Isä opetti kirjanpitoa

Toisin kuin Ortega, 12-vuotiaana Carlos Slimillä oli omaa rahaa, jota hän sijoitti pankkiosakkeisiin. Hän on säilyttänyt tähän päivään asti kaikki tekemänsä yritys- ja sijoitustapahtumien dokumentit.

Meksikolaistoimittaja Diego Enrique Osornon Slim-elämäkerran mukaan Carlosin isä opetti poikansa pitämään tarkkaa kirjaa tuloistaan ja menoistaan jo pienenä.

Insinööriopintojen jälkeen matemaattisesti lahjakas Slim siirtyi töihin pörssiin, ja perusti osakevälitysyhtiön.

Hänen katseensa siirtyi myös rakennusbisnekseen – ja monelle muulle alalle. Rakennusyhtiö Carson nimi muodostuu Slimin etunimestä Carlos ja vaimonsa Soumaya Domit Gemayelin etunimestä. Avioliitosta on kuusi lasta.

Telealan yksityistämisen kultasuoni

Slimin uran keskeisiä hetkiä oli telekommunikaatioalan yksityistäminen Meksikossa 1990-luvun alussa. Hän iski kiinni siihen, ja laajensi yhä liiketoimiaan sekä telekommunikaatio- että muilla aloilla, ja myös maantieteellisesti, muun muassa Yhdysvaltoihin.

Forbesin miljardöörilistan kärkijoukossa hän on ollut pitkään. Vuonna 2010 hän oli maailman rikkain ihminen.

Taloudellisesti turvatusta nuoruudestaan huolimatta Slim ei niitä mainetta rahoillaan pröystäilevänä liikemiesparonina. Hän on kuvannut rikkauttaan latinalaisamerikkalaisena hedelmätarhana, jonka toivoo kasvavan ja monipuolistuvan ja hyödyntävän koko mannerta.

Osornon elämäkerran mukaan Slim luki nuorena Playboy-lehdessä artikkelin miljardööri J. Paul Gettystä, mikä teki häneen vaikutuksen.

Slim ihailee valloittajaa ja mongolipäällikköä Tshingis-kaania, lukee paitsi bisneskirjoja, myös runoutta ja Carlos Fuentesin ja Gabriel García-Márquezin romaaneja, ajaa itse autoaan, eikä omista tietokonetta vaan luottaa kynään ja paperiin tai taskulaskimeen.

Pihi ja Sophia Lorenin ystävä

Parikymmentä vuotta sitten hän oli menehtyä sydänsairauteen, minkä seurauksena laihdutti 20 kiloa. Hän päätti siirtää poikiaan yritysimperiuminsa johtopaikoille.

carlos slim

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton kuuluu Slimin tuttaviin.

Slimiä sanotaan saituriksi, johon hän on vastannut, ettei ole joulupukki. Se ei ole estänyt häntä ystävystymästä italialaisen näyttelijälegendan Sophia Lorenin kanssa. Slim isännöi Lorenin toissa vuonna Meksikossa viettämää 80-vuotisjuhlaa.

Real Oviedon lisäksi urheiluhullu Slim omistaa osan meksikolaisista jalkapalloseuroista León ja Pachuca.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat