HPV-rokotukset ehkäisevät tehokkaasti kohdunkaulan syöpää, mutta globaalisti niiden kattavuus ei ole kovin hyvä. Varakkaissa maissa ne ovat käytössä ja vähentävät sairastumisia, mutta köyhissä maissa tilanne on heikko.
HPV-rokote suojaa ihmisen papilloomavirukselta, joka on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja.
Tuoreen tutkimuksen mukaan rokotuksilla voitaisiin estää valtaosa sairastumisista lähivuosikymmeninä. Tutkijat arvioivat, että ilman rokotuksia vuosina 2005–2014 syntyneistä naisista 12 miljoonaa sairastuu kohdunkaulan syöpään elämänsä aikana. Maailmanlaajuiset rokotusohjelmat estäisivät näistä lähes 9 miljoonaa, tutkimus osoittaa.
Valtaosa rokotusten hyödyistä saataisiin Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan maissa, joissa kohdunkaulan syöpä on yleinen. Varakkaissa maissa HPV-rokotukset ovat jo vähentäneet sairastumisia merkittävästi.
Lue myös: Korona-aika on vähentänyt käyntejä kohdunkaulan syövän seulonnoissa
Rokote ennen seksielämän aloittamista
Suomessa HPV-rokotukset otettiin rokotusohjelmaan vuonna 2013. Aluksi rokotettiin vain tyttöjä 15-vuotiaaksi saakka, mutta rokotusohjelmaan on nyt otettu myös pojat mukaan.
Mahdollisen syövän ja sen esiasteiden kehittymisen estämiseksi tulisi rokotus antaa mieluiten nuorille 10–12-vuotiaille, hyvissä ajoin ennen HPV:lle altistumista eli ennen sukupuolielämän aloittamista.
Tutkimus julkaistiin Lancet Public Health -lehdessä.
Lue myös: Suuseksitavat, jotka altistavat yleistyville syöville – jopa yli nelinkertainen riski
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Miten kohdunkaulan syöpä oireilee? Videolla gynekologi kertoo, mitä jokaisen pitäisi tietää kyseisestä syövästä.
2:27
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.