"Historiallinen" tutkimus osoittaa HPV-rokotteen merkittävän vaikutuksen

0:26imgVideolla kerrotaan lisää kohdunkaulan syövästä.
Julkaistu 04.11.2021 14:45

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Arvostetussa Lancet-tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että HPV- eli papilloomavirusrokote suojaa nuoria naisia tehokkaasti kohdunkaulan syövältä. Britanniassa rokotusohjelma on lähes hävittänyt taudin vuoden 1995 jälkeen syntyneiden naisten keskuudesta.

HPV-virukselta suojaava rokote otettiin Isossa-Britanniassa käyttöön 1.9.2008. Tuon jälkeen syntyneiltä naisilta kohdunkaulan syöpä on tuoreen tutkimuksen mukaan lähes kadonnut.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että syöpätautien tutkimusjärjestö Cancer Research UK on luonnehtinut tuloksia "historiallisiksi". Järjestön mukaan tutkimus osoittaa, että rokote pelastaa henkiä.

Tutkimuksen mukaan syövän esiasteet ja kohdunkaulansyöpä ovat vähentyneet rokotettujen, nyt parikymppisten naisten kohdalla 87 prosentilla. Vaikutus oli vähäisempi, jos rokotteen oli saanut myöhemmin teini-iässä. Tutkijat arvioivat tämän johtuvan siitä, että vanhemmista oppilaista harvempi päätti ottaa HPV-rokotteen, minkä lisäksi he olivat jo saattaneet aloittaa seksielämänsä.

Tutkijat arvioivat, että Ison-Britannian HPV-rokoteohjelma on ehkäissyt noin 450 syöpätapausta ja 17 200 syövän esiastetta. Todennäköisesti luvut kasvavat, sillä rokotetut ovat vielä nuoria.

Lue myös: Lääkärin oire ei johtunutkaan vaihdevuosista – varoittaa nyt muita naisia: "Vaarallinen merkki"

HPV-infektio on lähes aina oireeton

HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleisin seksin – yhdynnän, suuseksin, käsillä hyväilyn ja anaaliseksin – välityksellä tarttuva virus. Terveyskirjaston mukaan yli 80 prosenttia ihmisistä saa papilloomaviruksen elämänsä aikana, mutta infektio on lähes aina täysin oireeton.

Suurin osa infektioista paranee itsestään, mutta pienellä osalla tartunnan saaneista infektio jatkuu ja kehittyy syövän esiasteiksi. Esiasteista pieni osa muuttuu syöväksi.

HPV-virus aiheuttaa kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnytinten, pään ja kaulan alueen, peräaukon sekä peniksen syöpiä. Rokote suojaa samaisilta taudeilta, jos sen saa ajoissa eli ennen seksielämän aloittamista. Tämän vuoksi rokotteen saavat Suomessa maksutta 10–12-vuotiaat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että rokotusohjelmassa tarjottava Cervarix-rokote ehkäisee jopa 95 prosenttia nopeimmin ja todennäköisimmin syöväksi kehittyvien HPV-tyyppien aiheuttamista syövän vaikeista esiasteista. THL:n mukaan rokotusten ansiosta tulevaisuudessa enää hyvin harvat sairastuvat kohdunkaulan syöpään.

Lue myös: HUSin lääkärit muistuttavat HPV-rokotteen turvallisuudesta – kumoavat somessa esitetyn väärän tiedon: "Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti"

Rokotukset vähentävät seulontojen tarvetta

Vuonna 2019 ilmestyneessä australialaistutkimuksessa arvioitiin, että kohdunkaulan syöpä voitaisiin lähes hävittää maailmasta rokotekattavuuden parantamisella ja seulonnoilla vuoteen 2100 mennessä. Maailmanlaajuisesti sairaus tappaa vuosittain yli 300 000 naista.

Suurin osa kuolemista tapahtuu matalamman tuloluokan maissa. Niissä rokotuksista olisikin todennäköisesti enemmän hyötyä kuin rikkaissa länsimaissa.

Nyt ilmestyneiden löydösten takana olevat tutkijat sanovat, että HPV-rokotteen saaneet tarvitsevat merkittävästi vähemmän seulontoja kuin rokottamattomat. Suomessa kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osassa kuntia seulontoihin kutsutaan myös 25- ja 65-vuotiaat naiset.

1:21imgKatso videolta, miten kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseen kehitetty papakoe otetaan.

Lue myös: Maaret jätti kaksi kertaa menemättä joukkoseulontoihin, sitten jokin käski mennä – lääkäri kertoi perheenäidille murskaavat uutiset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: The Lancet, BBC, Terveyskirjasto, THL, Syöpäjärjestöt

Tuoreimmat aiheesta

Rokotteet