Maailmassa teloitettiin viime vuonna yli tuhat ihmistä – Kiina ei paljasta osuuttaan

Köysi hirttoköysi
Tietoon tulleiden teloitusten määrä laski viime vuonna reilun kolmanneksen edellisvuoteen verrattuna. Lehtikuva
Julkaistu 11.04.2017 03:01

MTV UUTISET – STT

Kuolemanrangaistus on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan edelleen käytössä 57:ssä maailman maassa. Euroopan maista ainoastaan Valko-Venäjä teloittaa ihmisiä.

Teloituksia tuli viime vuonna tietoon maailmanlaajuisesti 1 032, kertoo järjestön kuolemanrangaistusraportti. Teloituksista valtaosa tehtiin Iranissa, Saudi-Arabiassa, Irakissa ja Pakistanissa.

Raportin luvuissa ei ole mukana Kiina, koska se ei pyynnöistä huolimatta kerro YK:lle teloitettujen tosiasiallista määrää. Amnestyn mukaan Kiina teloittaa enemmän ihmisiä kuin mikään muu maa maailmassa, arviolta tuhansia vuosittain.

Kuolemanrangaistuksen poistivat kokonaan lainsäädännöstään kaksi maata, Nauru ja Benin, mutta samaan aikaan esimerkiksi Filippiineillä ja Malediiveilla harkitaan sen palauttamista.

Iranissa ja Pakistanissa teloitusten määrä laski

Tietoon tulleiden teloitusten määrä laski viime vuonna reilun kolmanneksen edellisvuoteen verrattuna. Teloitusten maailmanlaajuinen väheneminen johtuu pääasiassa Iranin ja Pakistanin tilanteesta. Kummassakin teloitettiin viime vuonna satoja ihmisiä edellisvuotta vähemmän.

– Vuonna 2015 Iranissa oli ollut tehostettu huumeiden vastainen kampanja. Lisäksi siellä oli muutettu lainsäädäntöä niin, että valittaminen kuolemantuomiosta tehtiin vaikeammaksi. Pakistanissa taas tapahtui 2015 suuri terrori-isku, kertoo Amnesty International Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Iranissa teloitettiin viime vuonna yli 560 ja Pakistanissa liki 90 ihmistä.

USA:ssa teloitusta odottaa 2 800 ihmistä

Yhdysvalloissa teloitettiin viime vuonna 20 ihmistä, mikä on pienin määrä sitten vuoden 1991. Määrän vähenemistä selittää Mehtosen mukaan pitkälti se, että myrkkyruiskeissa käytettyjen kemikaalien saatavuus vaikeutui usean eurooppalaisen yhtiön boikotin takia.

– Tällöin oli vaikeampi löytää niitä kemikaaleja, joita teloittamiseen tarvitaan, hän sanoo.

Yhdysvalloissa odottaa tällä haavaa yli 2 800 ihmistä kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa.  

1:58img

0:46img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat