"Kuolemantuomio on ihmisoikeusloukkaus, joka tulee poistumaan minun elinaikanani", uskoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson. Ihmisoikeusjärjestön tilastojen mukaan viime vuonna maailmassa teloitettiin yhteensä 690 ihmistä.
Viimeisen 40 vuoden aikana peräti 106 valtiota on poistanut kuolemantuomion rangaistusjärjestelmästään. Kuolemanrangaistukseen tuomitaan kuitenkin yhä monessa maassa.
Eniten teloituksia tehtiin Iranissa. Maassa teloitettiin viime vuonna 253 ihmistä. Saudi-Arabiassa toteuttiin vuonna 2018 ainakin 149 teloitusta, Vietnamissa 85 teloitusta ja Irakissa 52 teloitusta.
Kaikista maista tilostoja ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Kiinassa teloitukset ovat valtionsalaisuus.
Kiina ei luovuta teloituslukuja
Johanssonin mukaan Kiinassa teloitetaan todellisuudessa enemmän ihmisiä kuin muissa maissa yhteensä.
– Olemme yrittäneet kaivaa tietoa Kiinasta paljonko niitä todellisuudessa on. He ovat kuitenkin valinneet, että lukuja ei yksinkertaisesti anneta, Johansson kertoo.
Johanssonin mukaan Kiinassa kuolemanrangaistuksen ympärillä velloo edelleen stigma, jotain joka estää heitä kertomasta lukuja muille maille.
– Oletan, että viranomaiset kyllä tietävät. Varmasti heillä on tiedossa, että eivät nämä mitään summittaisia teloituksia ole. Niitä tehdään ihan oikeusjärjestelmän puitteissa.
Lue myös: Kiina kertoi vapauttaneensa valtaosan käännytysleirien uiguurivangeista, uiguurit vaativat todisteita
"Lähi-itä sekä osia Aasiaa ja Afrikkaa edelleen iso ongelma"
Vaikka kuolemantuomio on yhä useassa maassa mahdollinen, ei sitä ole välttämättä käytetty vuosiin. Johanssonin mukaan tämä kertoo siitä, että työ kuolemantuomion poistamisen puolesta etenee kovaa vauhtia.
"Tämä on ihmisoikeusloukkaus, joka tulee poistumaan minun elinaikanani. "
– Amnesty aloitti tämän työn noin 40 vuotta sitten. Silloin vain 16 maata oli poistanut kuolemanrangaistuksen, nyt niitä on jo 106. Me jatkamme työtämme, kunnes tuo osuus on täydet 100 prosenttia. Tämä on ihmisoikeusloukkaus, joka tulee poistumaan minun elinaikanani.
Vaikka yhä useampi valtio luopuukin tällä hetkellä kuolemantuomiosta rangaistuskeinona, on Johanssonin mukaan monissa maissa asiat edelleen erittäin huonosti.
– Lähi-Itä sekä osia Aasiaa ja Afrikkaa ovat edelleen iso ongelma. Esimerkiksi Pohjois-Koreaan ja Syyriaan Amnestylla ei ole avoimia kanavia tai ylipäätään minkäänlaista keskusteluyhteyttä. Minusta on myös edelleen järkyttävää, että Yhdysvalloissa yhä teloitetaan ja joissain kohdin halutaan puhua jopa kuolemanrangaistuksen käytön laajentamisesta.
Lue myös: Nuoren naisen elävältä polttamisesta syytetyille kuolemantuomiot Bangladeshissa
Kuusi maata rankaisee yhä homoseksuaalisuudesta kuolemantuomiolla
International Lesbian and Gay Associationin mukaan kuolemanrangaistus homoseksuaalisuudesta on tällä hetkellä aktiivisesti käytössä yhteensä kuudessa maassa. Maat ovat Iran, Saudi-Arabia, Sudan, Jemen sekä osat Somalian ja Nigerian provinsseja.
Muun muassa Pakistanissa, Afghanistanissa, Arabiemiirikunnissa, Qatarissa ja Mauritaniassa tuomiot ovat mahdollisia, mutta niitä ei ole välttämättä käytetty pitkään aikaan.
Johanssonin mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat ottaneet viimeisen 20-30 vuoden aikana isoja harppauksia eteenpäin, mutta eivät suinkaan kaikkialla.
– Osissa esimerkiksi Lähi-itää ja Afrikkaa vähemmistöjen tilanne on muuttunut yhä ahtaammaksi. Luotamme siihen, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet paranevat, mutta millä aikataululla, sitä en uskalla sanoa.
"Kuolemanrangaistuksella ei pelotevaikutusta"
"Sillä ei ole minkäänlaista pelotevaikutusta ja se voitaisiin yhtä hyvin rinnastaa lailliseen tappoon."
Johansson kuvailee kuolemantuomiota epäinhimilliseksi rangaistukseksi, joka ei ehkäise rikollisuutta, vaan päinvastoin raaistaa yhteiskuntaa entisestään.
– On todistettu, että sellaisissa maissa, joissa kuolemanrangaistuksesta on luovuttu, väkivaltarikollisuus on vain vähentynyt. Sillä ei ole minkäänlaista pelotevaikutusta ja se voitaisiin yhtä hyvin rinnastaa lailliseen tappoon. Erittäin julma ja epäinhimillinen rangaistus.
Johansson haluaakin teroittaa, että hengen riistäminen ei ratkaise asioita suuntaan tai toiseen.
– Kun ihminen vangitaan, hänet on jo otettu turvaan muulta yhteiskunnalta. Elinkautinen tuomio on huomattavasti inhimillisempi rangaistusvaihtoehto kuin kuolemanrangaistus.