Amnesty: Teloitusten määrä kasvoi selvästi viime vuonna – maailman suurin teloittaja on Kiina

7:43imgMiksi kuolemanrangaistukset yleistyvät? Amnestyn toiminnanjohtaja analysoi
Julkaistu 16.05.2023 03:01

MTV UUTISET – STT

Maailmassa teloitettiin viime vuonna Amnesty Internationalin mukaan 883 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan teloitettujen määrä nousi toissa vuodesta 53 prosenttia ja on suurempi kuin kertaakaan vuoden 2017 jälkeen.

Järjestön mukaan teloitettujen määrä on todellisuudessa moninkertainen, koska esimerkiksi maailman suurin teloittaja Kiina ei kerro teloittamiensa henkilöiden määrää. Samoin toimivat myös Vietnam ja Pohjois-Korea.

Tilastoja julkaisevista maista vuonna 2022 eniten ihmisiä teloitettiin Iranissa, Saudi-Arabiassa, Egyptissä ja Yhdysvalloissa, Amnesty raportoi.

Iranissa teloitettiin viime vuonna 576 ihmistä, kun toissa vuonna teloituksia tehtiin 314. Saudi-Arabiassa teloitettujen määrä kasvoi 196 ihmiseen, mikä on enemmän kuin kertaakaan Amnestyn 30-vuotisen mittaushistorian aikana. Vuonna 2021 saudiviranomaiset teloittivat 65 ihmistä.

–  Kynnys kuolemanrangaistusten toimeenpanoon on selvästi madaltunut. Saudi-Arabiassa viranomaiset teloittivat 81 ihmistä yhdessä päivässä. Iranissa teloituksen syyksi on riittänyt mielenosoitukseen osallistuminen, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson järjestön tiedotteessa.

Huumerikollisia teloitetaan yhä useammin

Amnestyn mukaan teloitusten määrä lisääntyi viime vuonna eniten Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa. Myös Yhdysvalloissa tapahtui selvää nousua, kun vuonna 2022 teloitettujen määrä oli yhteensä 18 toissa vuoden 11:een verrattuna.

Amnestyn mukaan teloituksia käytetään maailmalla nyt yhä useammin myös seuraamuksena huumausainerikoksista. Näistä rikoksista tuomittujen osuus kaikkien teloitettujen määrästä on jo selvästi yli kolmannes.

Amnestyn mukaan viranomaiset teloittivat huumausainerikoksista tuomittuja ihmisiä ainakin Kiinassa, Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Singaporessa.

Amnesty vastustaa kuolemanrangaistusta kaikissa tapauksissa ja poikkeuksetta.

Vaikka teloituksia toimeenpantiin aiempaa enemmän, laski kuolemaantuomittujen kokonaismäärä Amnestyn tietojen mukaan viime vuonna hiukan. Lisäksi Kazakstan, Papua-Uusi-Guinea, Sierra Leone ja Keski-Afrikan tasavalta lakkauttivat kuolemanrangaistuksen käytön kokonaan.

Päiväntasaajan Guinea ja Sambia poistivat kuolemanrangaistuksen rauhanaikaisista rikoksista.

Amnestyn mukaan kuolemanrangaistuksen käytöstä kokonaan luopuneita maita oli viime vuoden lopulla 112 kappaletta.

Lue lisää: Amnesty käytti tekoälyn luomia kuvia – joutui arvosteluryöpyn kohteeksi

New York Times: Amnesty tunaroi raportissa, jossa se syytti Ukrainaa siviilien asettamisesta vaaraan

Tuoreimmat aiheesta

Kuolemantuomio