Maalivahtilupaus pakeni sotaa 12-vuotiaana – ukrainalaispojalla ei paluuta entiseen: "Olen huolissani"

12-vuotiaana Ukrainasta sotaa paennut Mark Tkach jahtaa unelmaa jääkiekkoammattilaisuudesta nyt Ruotsissa.

Nykyään 14-vuotias Tkach kertoo rankasta taustastaan hockeysverige-sivustolle. Hän varttui Kiovassa ja on pelannut jääkiekkoa 3-vuotiaasta saakka.

Tkach kertoo pelanneensa vuoden verran myös Moskovan lähettyvillä ennen kuin sota Ukrainassa alkoi. Sieltä hän muutti Ruotsiin kaksi ja puoli vuotta sitten. 

Tkach rantautui varusteineen Itämeren suurimmalle saarelle Gotlantiin. Hän aloitti kiekkoilun Visby/Roman juniorijoukkueessa. Seuran edustusjoukkueessa pelasi jo ennestään hänen seitsemän vuotta vanhempi veljensä Hlib

– Sota tuli yllättäen. Minusta tuntui todella pahalta ja olin hermostunut. Se (Venäjällä oleminen) ei ollut turvallista. Päätin tulla Ruotsiin ja seuraan, jossa veljeni jo pelasi. Se oli hyvä paikka aloittaa alusta, Tkach kertoo. 

– Olen hyvin onnellinen ja innoissani, että saan asua ja pelata niinkin hienossa kiekkomaassa kuin Ruotsi. 

Koko Tkachin perhe lähti sotaa pakoon Ruotsiin.

– Olen silti huolissani. Ukrainassa on vaarallista riippumatta siitä, missä olet. 

Hockeysverige jututti kiekkolupauksen perinteisessä TV Pucken -junioriturnauksessa, jossa Tkach pelasi neljä ottelua ja torjui yli 200 kertaa. 

– Tuntuu, että on mennyt aika hyvin. Ensin ajattelin, etten pääse turnaukseen, koska en ole ruotsalainen. Haen parhaillaan Ruotsin kansalaisuutta, joten he antoivat minun pelata. 

Tkachin joukkue kohtasi maan kovimpia juniorinippuja ja hävisi kaikki neljä otteluaan. Kokemus oli silti arvokas.

– Oli todella jännittävää pelata Ruotsin parhaita vastaan. Maalivahtina oli todella hyvä saada tuollaista kokemusta. 

– Tavoitteeni on kasvaa ammattijääkiekkoilijaksi ja pelata NHL:ssä. Tällä hetkellä keskityn sijoittumiseen ja opettelen perhostekniikkaa. 

Ukrainalaisista NHL-pelaajista muistijälkensä ovat jättäneet muun muassa kenttäpelaajat Ruslan Fedotenko ja Aleksei Ponikarovsky. Ukrainalaissyntyisiä maalivahteja ei NHL-kaukalossa ole nähty. Igor Karpenko käväisi 1980-luvun lopussa Calgary Flamesin kokoonpanossa. 

Tkach ei näe enää mahdollisuutta palata Ukrainaan.

– Jääkiekkourani kannalta tuntuu paremmalta jäädä Ruotsiin, se tuntuu uudelta kodiltani.

Lue myös:

    Uusimmat