Maanviljelijöiden epätoivo: Valkoposkihanhet uhkaavat kaataa jo maatiloja – "Meillä kaikilla on rehut loppu ja laitumet syöty, ei ole mistä ostaa eikä lainata"

1:59imgVideo: Hanhivahingot uhkaavat kaataa jo maatiloja Keski-Karjalassa.
Julkaistu 19.05.2020 20:43
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Valkoposkihanhien aiheuttamat maatalousvahingot ovat riistäytyneet käsistä lintujen muuttoreitillä Keski-Karjalassa. Maanviljelijöiden mukaan edessä on vakava rehupula ja tilojen toimintaedellytysten romahtaminen. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto vaati tänään lintujen metsästyksen sallimista Viron mallin mukaan. 

Pellolla ruokailee jo tuhansia valkoposkihanhia ja lisää tulee taivaan täydeltä. Tämä lohduton näky on keväisin ja syksyisin arkipäivää kymmenille viljelijöille erityisesti Tohmajärvellä ja Kiteellä.

– Tänä vuonna vahingot ovat kaikista pahimmat. Nyt on syöty jopa sellaisia lohkoja, missä hanhet eivät olet käyneet aikaisemmin, toteaa maatalousyrittäjä Pekka Partanen.

Partanen ei ole ainoa, joka on kärsinyt hanhiongelmasta. Nurmirehun lisäksi hanhet ovat syöneet pelloilta jo kylvetyt jyvät. 

– Hanhiongelma on kaikilla. Meillä kaikilla on rehut loppu, kaikilla on laitumet syöty, kaikilla on ensimmäinen nurmisato syöty, ei ole mistä ostaa eikä mistä lainata, sanoo maatalousyrittäjä Otto Saikkonen

Vahinkoja korvataan vuosittain lähes miljoonalla eurolla

Hanhien karkottaminen ei ole onnistunut, vaikka kokeiluja on tehty paljon. Lintuja on enimmillään pelloilla yli 100 000 ja niiden aiheuttamia vahinkoja on viimeisen kolmen vuoden aikana korvattu Pohjois-Karjalan alueella vuosittain lähes miljoonalla eurolla.

Viljelyvahinkojen estämiseksi Varsinais-Suomen ely-keskus myönsikin 12 tohmajärveläiselle viljelijälle luvan ampua 375 lintua ensi syysmuuttokaudella. Maatalousyrittäjien keskuudessa lupaa pidetään lähes vitsinä. 

– Se oli lähinnä sellainen, että kokeillaan kepillä jäätä olisivatko he tyytyväisiä tähän. Emme ole tyytyväisiä, tämä ei riitä, Saikkonen kiteyttää. 

Katso videolta koko juttu Tohmajärven ja Kiteen maatalousyrittäjien ahdingosta. 

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous