Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, koko lukuvuoden työskennellyt opettaja ei välttämättä saisi kesältä ansiosidonnaista.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon pidennys iskee erityisesti kesätyöttömiin opettajiin. Hallitusohjelman mukaan työssäoloehtoa pidennetään kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että muutoksen myötä työntekijän pitää olla töissä 12 kuukautta nykyisten kuuden kuukauden sijaan, jotta hän voi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, koko lukuvuoden työskennellyt opettaja ei välttämättä saisi kesältä ansiosidonnaista.
– Pidennys on merkittävä erityisesti alalle valmistuville opettajille ja määräaikaisille. Jos se pidentyisi 12 kuukauteen, ansiosidonnaiselle pääsy on huomattavasti haastavampaa. Määräaikaisuudet ovat opetusalalla iso ongelma, sanoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.
Monet määräaikaiset opettajat jäävät ilman kesäajan palkkaa, sillä määräaikaisia opettajia saatetaan palkata vain opetuskuukausien ajaksi. Usein myös vakituinen opettaja palaa takaisin tehtävään kesäkeskeytyksen alkaessa.
Opettajiin ei sovelleta vuosilomalakia, joten he eivät voi siirtää lomiaan esimerkiksi perhevapaan vuoksi, kuten muissa ammateissa työskentelevät. Tästä syystä perhevapaalla olevilla opettajilla on oikeus palata töihin kesäkeskeytyksen ajaksi.
Hallitusohjelma "kauhistuttaa"
Opettajien kesätyöttömyydestä on puhuttu vuosikausia, ja viime keväänä kesätyöttömien opettajien tilanteeseen neuvoteltiin parannus. Jatkossa määräaikaisena työskentelevä opettaja saa jokaisesta täydestä lomanmääräytymiskuukaudesta 2,8 lomapäivän palkan. Lomapäiväkorvauksen määrä nousee aiemmasta 20 päivästä 28 päivään, jos opettaja työskentelee koko lukuvuoden työkauden työajan.
Korvaus maksetaan määräaikaisuuden päättyessä, ja se maksetaan hyvityksenä menetetystä kesäkeskeytysajan palkasta.
Muutos on tullut voimaan elokuun alussa.
Myös ansiosidonnaisen porrastus huolettaa OAJ:ssä. Hallitusohjelman mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva putoaa kahden kuukauden työttömyyden jälkeen 80 prosenttiin alkuperäisestä ja kahdeksan kuukauden jälkeen 75 prosenttiin.
– Kahden kuukauden porrastus on raju, koska kahdessa kuukaudessa on hankala työllistyä. Sekin osuu erityisesti näihin määräaikaisiin, Murto sanoo.
Muutoinkin hallitusohjelma Murron mukaan kauhistuttaa OAJ:tä työelämäkysymysten osalta.
– Ne ovat hyvin epätasapainoisia ja isoja heikennyksiä palkansaajapuolelle. Emme pidä hyvänä, että tällaista epävarmuutta lisättäisiin työmarkkinoille.