Maaret Kallio: Pitkässä parisuhteessa asioihin suhtaudutaan tiiminä

maaret kallio
Seksuaaliterapeutti Maaret Kallio korostaa, että myös onnellisissa parisuhteissa on kriisivaiheita.Lehtikuva
Julkaistu 15.10.2015 08:29
Toimittajan kuva

Jasmin Heino

jasmin.heino(at)mtv.fi

Seksuaaliterapeuttina tunnetun Maaret Kallion mukaan pitkissä liitoissa elävät ihmiset voivat olla hyvin erilaisia, mutta liiton perustalta löytyy usein muutama sama tekijä. Hän korostaa, että onnellisessakin parisuhteissa on kriisejä.

Psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallion ja Osmo Kontulan tuoretta kirjaa varten Happy end: Seksuaalisesti vireät pitkät parisuhteet haastateltiin pitkään yhdessä olleita pariskuntia. Kallion mukaan pitkien parisuhteiden taustalta löytyvät samat asiat, vaikka parisuhteissa elävät henkilöt voivat olla temperamentiltaan ja luonteeltaan hyvin erilaisia.

Tiimihenkisyys

Kallion mukaan pitkissä parisuhteissa suhde mielletään tiimiksi. Hänen mukaansa tiimihenkisyys näkyy siinä, että parit suhtautuvat asioihin tiiminä. Esimerkiksi suhtautuminen tulevaisuuteen, arvoihin tai yhteiseen aikaan mietitään yhdessä.

– Nämä parit pysyivät pitkälti samalla puolella. Riitojenkin jälkeen he osasivat katsoa, että mitä tämä tekee meille eikä niinkään sitä, kuka on yksin syyllinen, Kallio kertoo.

– Oli selvästi havaittavissa, että pitkät suhteet olivat yhteistyösuhteita, niin kuivalta kun se kuulostaakin.

Syvä tunneyhteys

Syvä tunneyhteys tarkoittaa Kallion mukaan sitä, että suhde ei ole etäinen tai kolkko eikä toista osapuolta rikkirepivä.

– Pitkään yhdessä olleet parit pystyvät ja osaavat jakaa syviä tuntoja toisilleen. 

Kallion mukaan tunneyhteys ja puhuminen korostuvat erityisesti vaikeina aikoina.

– Hyvien tunteiden jakaminen on yleensä helpompaa kuin sen kertominen, mikä tuntuu pahalta tai mikä hävettää tai ärsyttää.

Kallio korostaa, että myös onnellisissa liitoissa on kriisivaiheita.

– Ei pidä luoda mielikuvaa siitä, että onnellisessa liitossa oltaisiin aina onnellisia. Pitää olla kyky kokea niitä tunteita, mitkä ovat minäkin hetkenä relevantteja, hän kuvailee.

– Puhuminen on ylivoimaisen tehokas keino päästä parisuhteen kriiseistä yli. Puhuminen ei kuitenkaan tarkoita vain oman puheen purkua, vaan sen tulee olla molemminpuolista dialogia.

Tyytyväinen seksielämä

Kallion mukaan hyvää suhdetta on keskimäärin vaikeaa saada ilman vireää ja tyytyväistä seksielämää.

– Niissä suhteissa, joissa ollaan tyytymättömiä suhteeseen, on myös usein heikko tai tyydyttämättömäksi koettu seksielämä. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä.

Vireä seksielämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että seksiä harrastettaisiin lukuisia kertoja viikossa läpi vuosikymmenten. Sen sijaan Kallion mukaan seksielämän vaalimisessa on kyse siitä, että seksielämä koetaan tärkeäksi ja siitä halutaan pitää huolta.

Kallio korostaa myös arkisen koskettamisen merkitystä seksielämän ylläpidossa.

– Koskettaminen ja seksin määrä korreloi keskenään. Ne suhteet, joissa on paljon seksiä on myös paljon muuta hellyyttä ja koskettamista, joka ei johda seksiin. 

– Eroottinen koskettaminen on vain yksi koskettamisen laji. Sen lisäksi on tulosuukot, lähtösuukot, silittämiset ja halaamiset. Arkisella hellyydellä pari leimaa omaa erityislaatuista suhdettaan, muutenhan se olisi samanlainen kuin kaikki muut suhteet.

Sopiva itsekkyys

Lisäksi Kallio vinkkaa sopivan itsekkyyden parantavan parisuhteen laatua. Sopivalla itsekkyydellä hän tarkoittaa huolenpitoa omasta itsestään ja vastuunottoa omasta hyvinvoinnista.

– Ei vain odoteta, että kumppani tuo onnen ja tyytyväisyyden elämään, vaan että ihminen on itse kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan. Pikkulapsiperheissä tämä esimerkiksi näkyy vanhemmuuden tasaisena jakamisena ja omistakin tarpeista huolehtimisena.

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus