Maastavedon jättituloksen tehnyt Veli Kumpuniemi on kuollut

Maastavedon maailmanennätysmies Veli Kumpuniemi on kuollut 89-vuotiaana. Suru-uutisesta kertoo Suomen Voimanostoliitto.

Veli Kumpuniemi kuoli Ranualla 23.9.2024. Hän oli syntynyt Simossa 29.12.1934.

Maaseudun töistä urheilu-uralleen pohjan ammentanut Kumpuniemi oli huipullaan 1980-luvun taitteen paikkeilla ja teki bravuurilajissaan maastavedossa hurjan kovaa jälkeä maailmanennätyksiä myöten. Vuonna 1980 Zürichin EM-kisoissa hän maastaveti 82,5-kiloisten sarjaan maailmanennätyksen 357,5 kilon tuloksella.

Kumpuniemen tulosta ei ole rikottu. Painoluokatkin ovat muuttuneet, mutta dopingvalvonnan alla toimivan Kansainvälisen voimanostoliitto IPF:n nykyinen 83 kilon sarjan maailmanennätys maastavedossa on Kumpuniemeä heikompi, 355 kiloa. Sen on tehnyt Yhdysvaltain Neitsytsaaria edustava Alexis Maher vuonna 2022.

Kovaa jatkoa

Ranuan nostokurjeksi kutsuttu Kumpuniemi halusi lisäksi maastavedon ME:n 90-kiloisten sarjaan. Hän teki vuonna 1982 Rovaniemellä aiemman maailmanennätyksen puolella kilolla ylittäneen noston, kuormana 373 kiloa.

Hyväksyttyä vetoa ei kuitenkaan hyväksytty ME-tilastoihin, koska paikalla kilpailuissa ei ollut kansainvälisiä tuomareita. Tuomareiden lisenssit mahdollistivat tulokselle Euroopan ennätyksen, Pohjoismaiden ennätyksen ja Suomen ennätyksen arvon.

Pitkään vielä veteraanisarjoissa

Kumpuniemen parhaimpia saavutuksia olivat maastavedon maailmanmestaruus 1979 ja voimanoston MM-pronssi 1981.

Kumpuniemi kilpaili vuosikymmenien ajan vielä veteraanisarjoissa. Viimeisimmän mastersien maailmanmestaruutensa mies voitti voimanostossa vuonna 2002, ja penkkipunnerruksen SM-kisoihin hän osallistui vielä 2012.

Kumpuniemen kuoleman on huomioinut miehen saavutuksille arvoa antavin maininnoin ja osanotoin myös Kansainvälinen voimanostoliitto IPF.

Lue myös:

    Uusimmat