Lapissa Urho Kekkosen kansallispuistossa tapahtunut metsästysonnettomuus puhuttaa myös metsästäjäpiireissä. Maastopyörällä merkittyä reittiä pitkin ajanut kolmekymppinen mies kuoli lauantaina metsästäjän luotiin.
Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola kertoo, että kyseessä on äärettömän surullinen asia hänelle itselleenkin, mutta ennen kaikkea menehtyneen omaisille.
Lue myös: Metsästäjän luoti tappoi maastopyöräilijän kansallispuistossa Lapissa – polkupyöräilijöiden yhdistyksessä järkytyttiin: "Surullinen vuosi pyöräilijöille"
– Lämmin osanottoni uhrin omaisille kuin myös kaikille tapahtuman osallisille. Se on järkyttävää kaikille ja varmasti myös koko metsästyskunnalle, Silpola toteaa MTV Uutisille.
Silpola kertoo puhuneensa asian tiimoilta ihmisten kanssa eri puolilta Suomea ja havainneensa tapauksen koskettaneen syvästi ihmisiä.
Lue myös: Aseen laukaiseminen on aina "jäitä hattuun -tilanne" ja tilanteen turvallisuus metsästäjän vastuulla, painottavat asiantuntijat
Metsästäjän tiedettävä ja tunnistettava kaikki tekijät ampumistilanteessa
Silpola painottaa perusasioiden ehdotonta hallintaa metsästysonnettomuuksien välttämiseksi. Hän toteaa, että keskustelu kanssakulkijoiden ja muiden metsästäjien turvallisuudesta on ollut mukana iät ja ajat metsästyskorttikoulutuksessa.
Lue myös: Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko "Peltsi" Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – "Käsittämättömän ikävältä tuntuu"
Avaintekijä on perushuolellisuus aseen käsittelyssä. Ase pidetään ladattuna ainoastaan jahtitilanteessa ja ase saa laueta vain silloin kun halutaan, vahinkolaukauksia ei saa tapahtua.
– Sitten kun ollaan laukaisemassa ase, tunnistetaan riista ja tiedetään tarkkaan mitä siellä on. On tiedettävä vaikutusalue vierellä ja taustalla, ettei siellä ole muita kanssaihmisiä tai koiria. Metsästäjän on siinä tilanteessa tiedettävä, taidettava ja tunnistettava kaikki asiat. Jos on vähänkään epävarmuutta tilanteessa, silloin ei lähdetä ampumaan, Silpola toteaa.
Jo kaksi kohtalokasta metsästysonnettomuutta syksyllä
Maastopyöräilijän kuolema oli jo toinen vakava metsästysonnettomuus tänä syksynä. Viime viikon lauantaina metsästysseurueeseen kuulunut mies kuoli Kuusamossa, kun tyhjäksi luultu ase laukesi vahingossa sisätiloissa.
Silpola pohtii, että metsästyonnettomuuksissa inhimillisen virheen mahdollisuus on jostain syystä toteutunut.
Lue myös: Laukaus tappoi UKK:n kansallispuistossa – miten metsästys voi olla sallittua retkeilijöiden suosimalla alueella? Näin sanoo laki
– Ihmisiä kaikki kun ollaan, virhetilanne saattaa sattua. Mutta koska metsästäjä pystyy vaikuttamaan asiaansa ja on harkiten liikenteellä, hänellä on myös mahdollisuus harkita ja päättää olla ampumatta laukausta.
Silpolan mukaan Metsästäjäliitossa turvallisuusasiat ovat jatkuvasti esillä. Vuosittain metsästysharrastuksen piiriin koulutetaan tuhansia ihmisiä. Silpola toteaa, että metsästäjällä on oltava rutiini, taito ja osaaminen hallita asettaan kaikissa tilanteissa.
– Pitää olla rutiinit kunnossa ja harjoiteltuna. Lukko on oltava auki ja ase lataamattomana kun ei olla metsästystilanteessa. Kun metsästystilanne päättyy, poistetaan patruunat ja pidetään lukko auki. Ei osoitella kanssaihmisiä ja ollaan aina varautuneita, että kaikesta huolimatta ase saattaa laueta.
Teknologia ei takaa turvallisuutta
Seuruejahdeissa uusi tekniikka on tullut antamaan lisäturvaa. Metsästäjät kykenevät esimerkiksi näkemään puhelimiensa kautta toistensa sijainnit. Silpola kuitenkin korostaa, että turvallisuutta ajatellen uusi teknologia ei riitä.
– Siellä voi olla monenmoisia muita luonnossa kulkijoita, kuten marjanpoimijoita, sienestäjiä, koiran ulkoiluttajia ja retkeilijöitä. Aina voi olla tilanne, että metsässä on joku muu, josta ei ole mitään tietoa ja siihen pitää varautua niin, että ulkopuoliset eivät joudu vaaraan.
Silpolan mielestä metsästyksen turvallisuusnäkökulmaa ja ajattelua pitää vahvistaa kaikkialla Suomessa.
– Meillä on jokamiehenoikeudet, joka on hyvin harvinainen asia maailmassa. Me hyödynnämme sitä hyvin tehokkaasti ja nautimme siitä oikeudesta. Metsästäjät kyllä ymmärtävät ja tietävät, että missä tahansa Suomea metsällä voi olla kanssakulkijoita ja metsästäjäkoulutuksessa muistutetaan tässä kun metsästäjätutkintoa tehdään. Vastuullisuutta tarvitaan aivan joka hehtaarilla.