Mahdutko vielä farkkuihin, joita käytit parikymppisenä? Tutkijan mukaan vastaus kertoo terveydestäsi

0:37img
Menivätkö vanhat farkut jo kiertoon? Videolla esitellään helppo narutesti, joka paljastaa vyötärölihavuuden.
Julkaistu 28.09.2021 18:59

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Normaalipainoinenkin voi sairastua tyypin 2 diabetekseen – etenkin, jos kilot ovat pakkautuneet keskivartalolle. Jos et mahdu samoihin farkkuihin kuin parikymppisenä, saatat olla riskiryhmässä. Brittitutkijoiden päätelmistä uutisoi muiden muassa The Guardian.

Euroopan diabetestutkijoiden seuran (EASD) vuotuisessa tapaamisessa esitellyt alustavat tutkimustulokset vihjaavat, että myös normaalipainoiset diabeetikot voivat saada taudin remissioon laihduttamalla 10–15 prosenttia painostaan.

Normaalipainolla tarkoitetaan painoindeksiä (BMI) 18,5–25. Normaalipainon alue on varsin laaja, noin parikymmentä kiloa. Ihannepainon yhteydessä puhutaan toisinaan biologisesta painosta eli painosta, johon keho hakeutuu terveellisiä elintapoja noudattaessa ja jossa ihminen voi fyysisesti ja psyykkisesti parhaiten.

Ylipaino lisää diabetekseen sairastumisen todennäköisyyttä. Riski on suurentunut myös normaalipainoisilla, jos kiloja kantaa lähinnä keskivartalolla. Lukuisille sairauksille altistavasta vyötärölihavuudesta on tärkeä päästä eroon, vaikka liikakiloja ei olisikaan.

Vaa’an ja mittanauhan lisäksi laihdutustarpeen voivat paljastaa housut. Newcastlen yliopiston professori Roy Taylor sanoo, että ihminen tietää vartalollaan olevan ylimääräistä rasvaa, jos hän ei enää mahdu samoihin housuihin, joita käytti 21-vuotiaana.

Lue myös: Syytätkö lihomisesta ikää? Näin aineenvaihdunta oikeasti muuttuu elämän aikana – yllättävä havainto

Moni lihoaa aikuisuuden kynnyksellä

Toki tässä vaiheessa on huomattava, että ihmiset ovat varsin erikokoisia 21-vuotiaina. Toiset saattavat olla ylipainoisia, toiset alipainoisia, toiset ihannepainossaan.

Aiemmista tutkimuksista kuitenkin tiedetään, että liikakiloja on tapana kertyä nuoruuden jälkeen, etenkin korkeakouluopintoihin tai työelämään siirtyessä sekä vanhemmiksi tullessa. Elämänmuutokset vähentävät fyysistä aktiivisuutta ja unta, minkä on arveltu selittävän lihomista.

Liikakilojen lisäksi liikunnan vähäisyys kasvattaa vyötärölihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen vaaraa. Suomessa arviolta 500 000 ihmistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Diabetes on merkittävin yksittäinen syy valtimotauteihin ja alaraaja-amputaatioihin, kertoo Diabetesliitto.

Lue myös: Lääkäri mullistaisi diabeteksen nykyhoidon – näillä elintapamuutoksilla sairauden voisi jopa peruuttaa: "Ei ole olemassa diabeetikkoa, joka ei tästä hyötyisi"

Ylipaino Suomessa

  • 2–6-vuotiasta tytöistä 17 prosenttia ja pojista 27 prosenttia on vähintään ylipainoisia
  • 18–29-vuotiaista nuorista aikuisista naisista 35 prosenttia ja miehistä 47 prosenttia on vähintään ylipainoisia
  • yli 30-vuotiaista aikuisista naisista 63 prosenttia ja miehistä 72 prosenttia on vähintään ylipainoisia

Lähde: THL

Normaalipainoisten diabetes remissioon laihduttamalla

Nyt ilmestyneet alustavat löydökset perustuvat 12 normaalipainoisen diabeetikon otantaan.

Osallistujien painoindeksi oli keskimäärin 24,5. He noudattivat erittäin vähäenergistä nestemäistä dieettiä kahden viikon pätkissä. Viimeistään kolmen kierroksen jälkeen osallistujat olivat onnistuneet pudottamaan 10–15 prosenttia painostaan.

Osallistujista kahdeksan "pääsi eroon" diabeteksesta eli sai taudin remissioon, jossa verensokeriarvot ovat alle diabetesarvojen. Laihtuminen vähensi maksassa ja haimassa olevaa rasvaa, mikä palautti verensokeria säätelevää insuliinia tuottavien solujen toiminnan entiselle tasolle. Noin 10 prosentin painonpudotuksen on aiemminkin huomattu saavan äskettäin todetun diabeteksen remissioon.

Professori Taylorin mukaan tulokset osoittavat selkeästi, ettei diabetes ole seurausta lihavuudesta, vaan siitä, että "ihminen on liian painava omaan kehoonsa". Hän mukaansa housuista ulos lihominen on merkki liiallisesta rasvan kertymisestä kehoon ja täten suurentuneesta diabetesriskistä, vaikka ylipainoa ei olisikaan.

Tutkimuksen lopullisten tulosten odotetaan valmistuvan vuonna 2022.

Lue myös: Tutkijat varoittavat suositusta ruokavaliosta: "Tauteja edistävä katastrofi"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: The Guardian, Daily Mail, Terveyskirjasto 1 & 2, THL, Diabetesliitto

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes