Majuri varasti tuhansien eurojen arvosta tietokoneita Puolustusvoimilta

Ilmavoimien esikunnassa työskennellyt majuri varasti Puolustusvoimilta kannettavia tietokoneita lähes 7 000 euron arvosta. Oikeus tuomitsi 57-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen.

Oikeudessa mies kiisti rikoksen ja väitti vain lainanneensa kolmea käyttämätöntä MacBook Pro -tietokonetta. Hän kertoi käyttäneensä yhtä työtehtäviinsä kotonaan Tampereella, toista pääesikunnassa ja kolmatta Santahaminassa.

Tapahtuma-aikaan majuri toimi esimiehenä osastolla, jossa tietokoneet olivat, eikä oman käsityksensä mukaan tarvinnut erityistä lupaa niiden käyttöön. Miehen mukaan kyse oli korkeintaan luvattomasta käytöstä.

Majuri kertoi palauttaneensa koneet ennen kuin jäi eläkkeelle.

Sopivat harvoihin työtehtäviin

Puolustusvoimissa työskentelevä kyberturvallisuusasiantuntija kertoi, että koneita oli etsitty niiden katoamisen jälkeen. Viesti koneiden katoamisesta oli kiirinyt käytännössä koko henkilöstölle ja niitä oli kysytty myös pois lähteneiltä.

Koneiden kohtalosta oli tiedusteltu myös majurilta, joka oli ilmoittanut todistajan mukaan, ettei hänelläkään ollut havaintoja koneista. Majuri oli aprikoinut, olisivatko laitteet päätyneet vahingossa roskikseen siivouksen yhteydessä.

Todistajien mukaan koneilla ei päässyt puolustusvoimien järjestelmiin. Koneet eivät soveltuneet turvallisuusluokiteltuihin töihin ja niillä pystyi hoitamaan vain harvoja työtehtäviä.

Luvatta omaa lomaa

Syyttäjä vaati varkauden lisäksi majurille rangaistusta palvelurikoksesta. Syyttäjän mukaan mies oli luvatta poissa töistä yhteensä kaksi viikkoa.

Kun häntä tavoiteltiin töihin, hän viestitti, ettei ole työkuntoinen ja tahtoo virkavapaata. Majurin esimies kehotti useita kertoja tätä hakeutumaan lääkäriin, mutta majuri ei ollut tehnyt tätä.

Majuri selitti tekevänsä työnsä etänä, mutta tosiasiassa hänellä ei ollut siihen lupaa. Majuri ei myöskään osallistunut etänä esimerkiksi kokouksiin, joissa hänen olisi pitänyt olla paikalla.

Majuri ei toimittanut poissaolonsa syistä hyväksyttäviä asiakirjoja myöskään jälkikäteen.

Tuomio tuli

Helsingin hovioikeus ratkoo ensimmäisenä oikeusasteena sellaiset sotilasoikeusasiat, joissa syytettynä on joukko-osaston komentaja tai vähintään majurin arvoinen upseeri tai vähintään majurin virkaa hoitava muu sotilashenkilö.

Hovioikeus katsoi majurin syylliseksi varkauteen ja palvelusrikokseen. Rangaistukseksi oikeus määräsi majurille neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Varkaus tapahtui kesällä 2019 Jyväskylässä ja palvelusrikos syyskuussa 2021 Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat