Makuja-keittiön uusin tulokas, kokki Miki Kurkela vinkkaa miten kotikeittiössä valmistuvat täydelliset blinit.
Tammikuussa starttaa perinteisesti blinikausi ja nämä venäläiset herkut ovat kasvattaneet vuosi vuodelta suosiotaan myös suomalaisten keittiössä.
Makuja-kokkina vasta aloittanut, helsinkiläisravintola Mechessä keittiöpäällikkönä työskentelevä 23-vuotias kokki Miki Kurkela on perehtynyt blinien saloihin työskennellessää helsinkiläisravintola Lasipalatsissa.
– Olen työskennellyt kolme vuotta ravintola Olossa, toiminut Bocuse d'Or -kilpailussa Filip Langhoffin assistenttina ja jossain välissä ollut myös G.W Sundmansilla. Lasipalatsissa pääsin sitten tekemään blinejä, Kurkela kertoo urastaan.
Kokin vinkit: Näin teet täydelliset blinit
Miki Kurkelan mukaan täydelliset blinit syntyvät kotioloissa helposti, kunhan muistaa kiinnittää huomiota erityisesti blinitaikinan valmistukseen.
– Blinien pohja kannattaa tehdä jo edellispäivänä valmiiksi, jotta se saa rauhassa muhia kylmässä yön yli. Siitä saa sen kuohkeuden blineihin. Paistamisessa tärkeintä on, että pannu ei saa olla liian kuuma. Blinithän ovat rasvaista ruokaa, joten voin kanssa ei kannata ruveta pihtailemaan.
Blinipannua ei Kurkelan mukaan välttämättä tarvita, mutta valurautapannu kannattaa hankkia, jos blineihin haluaa oikeanlaista rapeutta.
– Suomalaisethan syövät yleensä aika paksuja blinejä, mutta perinteiset blinit ovat pienen lättypannun kokoisia. Pannuvalinta riippuu siitä, minkälaisia blinejä haluaa Valurautapannussa pysyy hyvin lämpö ja sillä saa hyvän rapeudenkin blineihin.
Blinitäytteeksi Kurkela suosittelee perinteisesti smetanaa, muikunmätiä ja punasipulia. Täytteitä voi kuitenkin varioida oman makunsa mukaan.
– Jos haluaa vähän edullisemmat täytteet, voi tehdä vaikka lohitartarin, johon tulee raakaa lohta, ruohosipulia, sipulia, suolaa ja pippuria. Myös erilaiset sienisalaatit, kylmäsavuporo, suolakurkut, hunaja ja muut venäläiset herkut sopivat blineihin.
Blinireseptejä:
Petra Kiiski/MTV3