Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Keittiömestari Mikko Kaukonen paljastaa, miten hodarit kannattaa oikeasti tehdä: Paras lämmitystapa saattaa yllättää

005 Vaasan Dark Dog
Vaasan Oy lanseerasi uudet ruispitoiset hodarisämpylät. Keittiömestari Mikko Kaukonen loihti sämpylöiden väliin erilaisia täytevaihtoehtoja. Vaasan
Julkaistu 31.01.2020 09:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten kotona saa tehtyä mahdollisimman hyviä hodareita? Nappaa keittiömestari Mikko Kaukosen vinkit!

Keittiömestari Mikko Kaukonen osallistuu kesän kynnyksellä Suomen edustajana maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Or:in Euroopan karsintaan. Fine dining -kokki nauttii mielellään myös pikaruokana pidetyistä hampurilaisista ja hodareista. Kaukonen antoi omat hodaritärppinsä leipomoyritys Vaasan Oy:n järjestämässä tilaisuudessa torstaina.

001 Vaasan Dark Dog Mikko Kaukonen

Keittiömestari Mikko Kaukonen edustaa Suomean Bocuse d'Or -kilpailuissa. Kaukonen valittiin vuoden kokiksi vuonna 2019. 

– Hodareita tulee kyllä syötyä, mutta olisi kiva, jos joku ravintola vielä tarjoaisi hyviä hodareita. Hampurilaiskulttuuria löytyy meiltä enemmän, Kaukonen pohti.

Hampurilaiset todella ovat nousseet suomalaisten kotikeittiöiden arki- ja pyhäruokalistoille. Vaasanin tekemän tutkimuksen mukaan jo kolmannes kotitalouksista  kertoo valmistavansa säännöllisesti hampurilaisia, muta hot dogit eivät sijaan ole vielä nousseet vastaavaan suosioon. Hodareita kertoo säännöllisesti tekevänsä vain 16 prosenttia vastaajista. Nyt yritys tuokin markkinoille ensimmäiset ruispohjaiset hodarisämpylät, jolla pyritään tuomaan kauppojen hyllyille kuluttajien toivoma terveellisempi vaihtoehto perinteisille sämpylöille.

Hodarisämpylät kannattaa höyryttää lämpimiksi

009 Vaasan Dark Dog hodari

Hodarin väliin voi lyödä vaikka edellispäivän kalapuikot, vinkkaa Mikko Kaukonen. 

Miten hyviä hodareita saa sitten tehtyä kotikeittiössä? Mikko Kaukosen mukaan vain taivas on rajana hodarin täytteissä, eikä hot dogin tarvitse sisältää välttämättä edes sitä perinteistä nakkia. Kaukonen suosittelee testaamaan esimerkiksi hävikkihodaria, johon hyödynnetään edellesipäivän ruokia.

– Jos sinulta jää vaikka yli kalapuikkoja, keitettyä perunaa, ja kermaviilikastiketta, laita ne hodarin väliin. Myös esimerkiksi edelliseltä päivältä jäänyt bolognesekastike tai uunilohi ovat helppoja hodariuttaa, mikä vähentää myös ruokahävikkiä kotona

Yhden oleellisen ja yleispätevän valmistusvinkin Kaukonen antaa, mitä tulee hodareiden lämmittämiseen:

– Mielestäni hodari on paras, kun sen lämmittää höyryssä. Se on pehmeä ja helppo syödä. Jos sämpylän paahtaa rapeaksi, se jää helposti kitalakeen, Kaukonen sanoo.

Jos kotona sattuu olemaan esimerkiksi bambuhöyrytin tai höyrykattila, voi sämpylät lämmittää niissä. Lämmittäminen onnistuu kuitenkin myös tavallisessa kattilassa siivilän avulla.

– Kunhan vesi ei ole siivilässä kiinni ja sämpylöiden antaa vain lämmetä. Näin niistä tule pehmeitä.

Perinteiseen hodariin huippukokki ei halaja sen kummempia täytteitä.

– Ketsuppi, sinappi, tosi hyvä ja pitkä nakki ja paahdettu sipuli. Rapea peruna toimii myös todella hyvin hodarissa.

Lue myös: "Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä" – mitä valmistautuminen maailman arvostetuimpiin kokkikisoihin oikeasti vaatii?

***

7:16img

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka