Mallikelpoisia taloyhtiöitä Uudellamaalla

Julkaistu 01.10.2004 12:58

Minkälainen on hyvä taloyhtiö? Tähän satojatuhansia suomalaisia kerros- ja rivitaloasukkaita askarruttavaan kysymykseen etsittiin vastauksia Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen järjestämässä mallitalokilpailussa. Arviointiperusteiksi valittiin kymmeniä erilaisia kriteereitä.

- Arvioitiin taloudenpitoa, hallintoa, ja kunnossapidon suunnitelmallisuutta, paljastaa Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Stefan Johansson.

- Osataanko yhtiöissä liikkua markkinoilla: osto-osaaminen ja sopimuskäytäntö. Mukana olivat myös pehmeät asiat, kuten viihtyvyys, hyvä ilmapiiri ja turvallisuus. Näiden alle rakennettiin tarkempia kriteereitä, joita tuli yhteensä 76 kappaletta.

Kilpailuun ilmoittautui noin 70 taloyhtiötä. Asiantuntijaraati tutustui kahdeksaan eniten pisteitä keränneeseen tarkemmin paikan päällä haastatellen asukkaita ja taloyhtiön hallinnon avainhenkilöitä.

Taloyhtiösarjan voittaja löytyi Vantaan Pähkinänrinteestä. As Oy Kastanjankuja 2:ssa on kaksi kerrostaloa, joissa 56 huoneistoa ja 90 asukasta. Ikärakennekin on kuin Suomessa pienoiskoossa. Tällä taloyhtiöllä oli ansionsa kaikilla keskeisillä osa-alueilla, mutta eniten raatia viehätti kiinteistönpidon pitkäjänteisyys.

- Olemme pyrkineet siihen, että tehdään korjauksia vähän etuajassa, eikä vasta sitten kun joku paikka hajoaa, myöntää taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Stefan Sundberg.

- Korjaus- ja kunnostustoimenpiteitä tehdään säännönmukaisesti ja pyritään parantamaan siten asukkaiden asumisviihtyvyyttä.

Viime vuonna yhtiössä tehtiin sokkeleiden korjaus. Ne hiekkapuhallettiin ja korjattiin ruostuneita teräksiä, betoniosia korjattiin. Myös parvekkeet lasitettiin ja niiden lattiat pinnoitettiin.

Syöksytkin on uusittu ja parhaillaan varmistetaan, että niistä tuleva vesi valuu poispäin sokkelista. Jokaista remonttia on edeltänyt kuntotarkastus ja -tutkimus. Niistä ensimmäinen tehtiin, kun talon valmistumisesta oli kulunut hädin tuskin 10 vuotta.

Suorat ja nopeat yhteydet niin isännöitsijään kuin maailmalle

Yhtiövastike on 2,15 euroa neliöltä. Sen lisäksi on kerätty useamman vuoden ajan erillistä korjausvastiketta, jonka suuruus on 59 senttiä kuukaudessa. Sillä on pyritty kattamaan tavallisuudesta poikkeavat remontit, kuten katon maalaukset ja pintaremontit.

Taloyhtiö on myös yleisiltä tiloiltaan esimerkillisessä kunnossa. Rappukäytävät on hiljattain maalattu. Pyörille ja lastenvaunuille on alusta lähtien ollut runsaasti tilaa. Monen taloyhtiön murheenkryyninä olevat irtaimistovarastot ovat siistissä kunnossa. Pohjakerrostilojen käyttökelpoisuutta on määrätietoisesti lisätty.

- Päätimme parantaa kuivaushuoneita, joten niitä laajennettiin. Lisäksi oli yksi vaunusuoja, joka ei ollut välttämättä parhaassa mahdollisessa käytössä. Siihen päätimme rakentaa viisi uutta verkkokomeroa, jotka asukkaat saivat sitten vuokrata kyselyn perusteella.

Pähkinähoito Oy:n isännöitsijä Antti Perttula kertoo yhteistyön taloyhtiön kanssa sujuneen erittäin hyvin. Asukkaiden kanssa on ollut helppo kommunikoida.

- Heillä on tapana ilmoittaa suoraan, jos jotain ongelmia on. Sillä tavalla ne kaikki on saatu heti hoidettua hyvin.

Taloyhtiö on siis panostanut kiitettävästi ennakoivaan ja säännölliseen viestintään. Nopeat tietoliikenneyhteydetkin ovat ajan tasalla.

- Etsittiin osakkaille kustannustehokasta vaihtoehtoa ja löydettiin ratkaisu, jossa yhtiö investoi noin 2500 euroa alkupääomaa laitteisiin ja jos osakas haluaa liittyä mukaan, hän voi tehdä sopimuksen toimittajan kanssa. Tällä hetkellä laajakaistan piirissä on 23 asuntoa ja kukin maksaa 25 euroa kuukaudessa, Sundberg kertoo.

Aktiivisuus näkyy yhtiökokouksissa, joihin osallistuu selvästi enemmän väkeä kuin tavanomaisessa suomalaisessa asunto-osakeyhtiössä - keskimäärin kolmannes osakkaista.

- Kilpailun keskeisenä tehtävänä on ollut muistuttaa pelisäännöistä. Mikä on taloyhtiön hallituksen rooli , mikä puolestaan on yhtiökokouksen ja muiden vastuuhenkilöiden rooli, sanoo Johansson.

- Hyvän taloyhtiön keskeinen tunnusmerkki on se, että vaikka ihmiset vaihtuvat, pystytään säilyttämään hyvä tahtotila. Kuten kaikessa muussakin inhimillisessä toiminnassa, eteenpäin päästään kun on tahtoa.

Tähän taloyhtiön tahtotilaan voi jokainen osakas vaikuttaa osallistumalla yhtiökokouksiin ja antamalla aktiivisesti palautetta hallitukselle ja isännöitsijälle. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä asuntojen arvo ei ainoastaan säily vaan nousee. Suhdanteista riippumatta.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle