Itä-Suomen hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomitulle keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikonstaapelille.
Kymenlaakson käräjäoikeus oli tuominnut sakkoihin poliisin, joka muun muassa hankki Aarnio-jutun Malmin naiselle skootterin ja lahjoitti naiselle yli 3000 euroa käteistä tutkinnan aikana.
Käräjäoikeuden mukaan poliisimies ei olisi saanut osallistua naista koskeviin esitutkintoihin naisen päästyä tutkintavankeudesta. Rikosylikonstaapeli oli ollut esteellinen, sillä tämä ja nainen ystävystyivät tutkinnan aikana.
Mies tuomittiin käräjillä 50 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 1400 euroa.
2:10
Lainvoimaista tuomiota odotellaan
Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion tynnyrihuumejutussa Malmin nainen tuomittiin törkeistä huumerikoksista. Esitutkintakertomuksessaan nainen yhdisti Aarnion huumeisiin mutta pyörsi puheensa oikeudessa. Helsingin käräjäoikeus katsoi joulukuussa tuomiossaan, etteivät naisen KRP:n poliisilta saamat etuisuudet heikentäneet naisen esitutkintakertomuksen luotettavuutta.
Rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände Helsingin yliopistosta arvioi, että Aarnion puolustus aikoo joka tapauksessa hovioikeudessa vedota naisen esitutkintakertomuksen epäluotettavuuteen.
– Tynnyrijutun hovikäsittelyssä oikeus ottaa uudelleen kantaa, mikä on KRP:n poliisin käyttäytymisen merkitys naisen kertomuksen uskottavuudelle. Hovioikeus tekee täysin itsenäisen arvion todistusarvosta.
Ratkaisevaa ei näin Fränden mukaan ole se, että KRP:n poliisin jutusta on nyt myös hovioikeuden syyksi lukema tuomio, vaikka sillä voikin olla välillistä merkitystä.
KRP:n poliisin jutussa hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
KRP:stä kerrotaan, että poliisimiehen asemaa pohditaan vasta, kun asiassa on lainvoimainen tuomio. Hän työskentelee edelleen KRP:ssä.