Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion entinen alainen on ilmoittautunut itse Helsingin käräjäoikeudelle, joten esintäkuulutusta hänen löytämisekseen ei tarvita. Entinen rikosylikonstaapeli otti yhteyttä käräjäoikeuteen sen jälkeen, kun STT kertoi häntä koskevista etsintäkuulutusaikeista.
Puheenjohtaja sanoi aiemmin maanantaina, että Helsingin huumepoliisin entisestä rikosylikonstaapelista Mikael Runebergista annetaan etsintäkuulutus.
Runebergia oli yritetty tavoittaa todistajaksi poliisipomojen virkarikosjuttuun muun muassa suvun ja nykyisen työpaikan kautta. Runebergia on tarkoitus kuulla oikeudessa myöhemmin tällä viikolla.
Oikeudessa käräjöidään tällä hetkellä siitä, pitäisikö jonkun joutua rikosvastuuseen Helsingin poliisin poistamien rekisteritietojen vuoksi. Tietolähderekisteriin ei viime vuosikymmenen lopulta alkaen myöskään kirjattu yhtäkään tietolähdettä, vaikka esimerkiksi alamaailman lähteitä käytettiin muun muassa törkeiden huumerikosten selvittämisessä.
Poliisi saattoi laittomasti suojella rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä kiinnijäämiseltä
Ongelma rekisteröimättömissä vinkkimiehissä kiteytyy valvonnan puutteeseen. Kun tietolähteitä ei ole rekisteröity, ei poliisin toimia näiden kanssa voida tarkistaa mistään jälkikäteen. Näin ollen tietolähdetoiminta on ollut valvomatonta poliisitoimintaa.
Esimerkiksi jutussa todistajana kuultu virkaa tekevä Helsingin poliisipäällikkö Tomi Vuori kertoi poliisin käytäntöjen mahdollistavan jopa sen, että poliisi saattoi laittomasti suojella rikoksiin syyllistyneitä henkilöitä kiinnijäämiseltä.
Jutussa on syytettynä useita entisiä ja nykyisiä korkeita poliisiviranomaisia aina entiseen poliisiylijohtaja Mikko Paateroon saakka.
Alainen tuomittiin Aarnio-käräjillä
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Runebergin aiemmin Aarnion huume- ja virkarikosjutussa kolmen ja puolen vuoden vankeuteen virkarikoksista. Tuomio tuli neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä lievemmästä virkarikoksesta.
Oikeuden mukaan Runeberg etsi Aarnion pyynnöstä useita kertoja poliisin tietojärjestelmästä salassapidettäviä tietoja, jotka Aarnio paljasti Suomen Kuvalehden ja MTV:n toimittajille. Oikeuden mukaan Aarnio ja Runeberg myös vaikuttivat siihen, että Aarnionkin rikosjutussa syytettyä Malmin naista koskeva rikostutkinta siirrettiin Kuopiosta Helsinkiin. Tämän jälkeen tutkinta käytännössä loppui.
Runebergin tuomiota puntaroi yhä hovioikeus, joka antaa ratkaisunsa loppukeväästä.
Tietolähdeoikeudenkäynnissä syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen. He ovat vedonneet muun muassa siihen, että sääntely tietolähteiden käytöstä on ollut puutteellista ja epäselvää.