Mari on järjestänyt suomalaispareille häitä Italiassa jo 20 vuotta – aikanaan paikallisten asenne yllätti

Hääsuunnittelija Mari Mattila, 54, on järjestänyt suomalaispareille häitä Italiassa jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän kertoo MTV Uutisille, miten kaikki oikein alkoi.

Alun perin Mari Mattila oli aivan toisella alalla. Hän oli opiskellut ompelijaksi ja aikoi Italiassa vietetyn au pair -vuoden jälkeen lähteä opiskelemaan vaatesuunnittelijaksi Roomaan.

– En koskaan haaveillut siitä, että alan suunnitella häitä, hän kertoo.

Marin ratkaisua kummeksuttiin

Vaatesuunnittelijan opinnot alkoivat vuonna 1991. Opiskeluaikoina Mari tapasi aviomiehensä ja pari sai kolme lasta. Perhe jäi asumaan Toscanaan.

Lasten ollessa pieniä vaatesuunnittelijaksi valmistunut Mari alkoi hakea töitä. Paikalliset kummeksuivat hänen ratkaisuaan, sillä 90-luvulla Italiassa yleisesti oletettiin naisten menevän töihin vasta, kun lapsia hoitaa esimerkiksi isoäiti.

– Siellä on niin erilainen mentaliteetti, että vauvat hoitoon ja sitten pääsee töihin. Ilman niitä puitteita ovet olivat aika lailla kiinni.

Mari ei halunnut olla kotiäitinä, joten hän päätti keksiä itselleen työn. Ensin hän järjesti kaikenlaisia tapahtumia, kuten opastettuja turistikierroksia sekä muita turistitapahtumia, ja jopa villisian metsästystä. Hän tarjosi tulkkauspalveluita ja järjesti häitä.

Jatkossa vain häitä

Lopulta Mari päätti panostaa pelkästään häiden järjestämiseen, sillä se oli näistä kaikista mieluisin työ ja ala, jonka hän koki vahvuudekseen.

– Se on niin mukava ja mielenkiintoinen maailma. Asiakkaatkin ovat aina niin ihanalla fiiliksellä, hän hymyilee.

Hän pani ystävänsä kanssa pystyyn yrityksen, joka sai nimekseen Toscanan tuuli. Alku oli hankalaa, mutta sitkeällä eri tahojen kontaktoinnilla, markkinoinnilla ja "puskaradioviestinvälityksellä" liiketoiminta lähti muutaman vuoden päästä rullaamaan kannattavasti.

– Meni monta vuotta, että sai nimeä. Silloin ei ollut somea, Mari kertoo.

Hääbisnes lähti Toscanasta, mutta nykyisin Mari tiimeineen järjestää häitä kaikkialla Italiassa. Heidän suosituin häävillansa sijaitsee Toscanassa, mutta muita kohteita ovat esimerkiksi Napolinlahti sekä pohjoisen järvialueet.

Keväät ja syksyt Italiassa

Mari erosi myöhemmin miehestään ja muutti Järvenpäähän vuonna 2011 asuttuaan Italiassa parikymmentä vuotta. Hänen ystävänsä jättäytyi pois liiketoiminnasta, ja Mari toimii nyt yksinyrittäjänä.

Tätä nykyä Mari reissaa Italiassa kausiluontoisesti. Häiden sesonkia ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu, joten hän viettää kevään ja syksyn Italiassa. Sesongin ulkopuolella järjestettävistä häistä vastaa Marin apulainen.

Käytännössä kausiluontoinen elämä Italiassa tarkoittaa yöpymisiä hotelleissa ja muissa majapaikoissa pitkin maata, koska häitä järjestetään eri puolilla Italiaa. Hääsesonkiin kuuluukin paljon reissaamista ja autoilua, mutta se ei haittaa, koska Mari rakastaa työtään hurjasti.

– Autoon kamat ja sitten toiseen paikkaan, hän hymyilee.

Talvisin suunnitellaan tulevaa

Talvet kuluvat tulevia sesonkeja suunnitellen ja järjestellen, sillä hääkaudella siihen ei ole enää aikaa.

Käytännössä Mari tapaa talven aikana uusia hääpareja hääsuunnittelun merkeissä, valitsee sopivat henkilöt järjestelyihin, ottaa vastaan tarjouksia eri yrittäjien palveluista ja varaa hääpaikat.

– Kaikki pitää suunnitella valmiiksi. Kun hääsesonki lähtee käyntiin, hypätään vaan kyytiin ja mennään, Mari kertoo.

Pieni tiimi, iso verkosto

Yksinyrittäjänä Mari hoitaa järjestelyt ja varaukset itse, esimerkiksi häiden käsikirjoitukset ja paikkavaraukset.

Hänen työntekijänsä Minna on keikkamaisesti hoitamassa käytännön asiat Italiassa Marin ohjeistusten mukaan. Marin tytär vastaa yrityksen sosiaalisesta mediasta.

Yhteistyöverkosto on laajempi. Mari haluaa hyödyntää paikallisten yrittäjien palveluita niin laajasti kuin suinkin. Eri kohteissa on eri tahoja, joiden kanssa hän järjestää häitä. Toscanassa, josta kaikki alkoi, yhteistyöverkosto on tietenkin kaikkien laajin.

Koronanotkahdus mennyttä elämää

Koronapandemiavuodet olivat liiketoiminnan kannalta järkytys. Hääala hiljeni täysin, ja Mari meni pariksi vuodeksi muihin töihin. Noina vuosina häitä oli järjestettävänä yhden käden sormella laskettava määrä.

Nyt vuonna 2024 liiketoiminta on palautunut normaaliksi. Häitä järjestetään tyypillisesti parikymmentä jokaisella kaudella.

Italian ihana kulttuuri

Italiassa Maria kiehtoo moni asia: Maisemat, ruoka sekä tunnelma. Kiireettömyys on ihana asia niin hyvässä kuin pahassa.

– Elämä menee vähän omalla painollaan. Italialaiset osaavat nauttia hetkestä.

”Italian Mari”

Mari on kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomesta. 1990-luvulla ei ollut tavallista lähteä sieltä maailmalle. 

Maine kulkee Marin mukana vieläkin.

– Huvittaa vieläkin, että kylällä ihmiset muistavat minut Italian Marina, hän hymyilee.

Katso myös video: Mikä on sopiva rahasumma hääparille, valmistuvalle tai ripiltä pääsevälle?

Tapakouluttaja kertoo, mikä on sopiva rahasumma valmistuvalle, ripiltä päässeelle tai hääparille 6:57
Tapakouluttaja kertoo, mikä on sopiva rahasumma valmistuvalle, ripiltä päässeelle tai hääparille

Juttua korjattu 22.7.24 klo 9.11. Minna ja Mari -kuvassa luki aiemmin, että Mari olisi ollut vasemmalla, kun hän todellisuudessa on oikealla. 

Lue myös:

    Uusimmat