Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) on STT:n tietojen mukaan vahvoilla vihreiden puoluehallituksen kokouksessa, jossa valitaan puheenjohtaja Maria Ohisalon sijaista.
Sen sijaan puolueen varapuheenjohtajaksi syyskuussa ensimmäisenä valittu kansanedustaja Atte Harjanne on lähdössä kokoukseen heikoista asemista helsinkiläisyytensä vuoksi.
Valinnan tekevässä puoluehallituksessa kiinnitetään sijaisvalintaa tehdessä huomiota aluevaaleihin. Puoluehallituksessa ollaan laajasti sitä mieltä, että puheenjohtajan sijaisen pitäisi edustaa seutua, jossa vaalit käydään tai olla itse jopa ehdolla vaaleissa.
Näin STT:lle arvioi viisi eri puoluehallituksen jäsentä valinnan tekevän kokouksen aattona. Kuudes jäsen ei pidä sijaisen kotipaikkaa vaalien kannalta ratkaisevana asiana mutta luonnehtii sitä kuitenkin punninnan arvoiseksi.
Puoluehallituksessa on yhteensä 12 jäsentä, joista neljä on puolueen puheenjohtajistoa. Näitä neljää ei tavoiteltu, koska valinta koskee heitä itseään. Kahta muuta henkilöä STT ei torstaina tavoittanut.
Näkyvyys tuo Suomelalle nostetta
Puheenjohtaja Ohisalo on jäämässä loppuvuodesta vanhempainvapaalle.
Hänen sijaisensa valitaan kolmen varapuheenjohtajan keskuudesta. Heistä Harjanne on ainoa helsinkiläinen. Toisin kuin muualla Suomessa, Helsingissä ei järjestetä tammikuussa sote-uudistukseen liittyviä aluevaaleja, koska kaupunki päättää sote-järjestelyistään kuntatasolla.
Puoluehallituksessa haluttaisiin, että puheenjohtajan sijainen voisi osallistua mahdollisimman hyvin aluevaaleihin.
– Kyllähän se irralliselta näyttää, jos Atte siinä hommassa on, kun vaalit eivät Helsinkiä koske. Jos hän olisi vihreiden kasvot aluevaaleissa, se ei olisi täysin toimiva ratkaisu, eräs jäsen arvioi.
Muut vihreiden varapuheenjohtajat ovat tamperelainen Suomela ja lappeenrantalainen Hanna Holopainen. Puoluehallituksen tavoitetusta henkilöistä kaksi nimeää Suomelan suosikikseen puheenjohtajan sijaisen valinnassa. Muut eivät nimenneet ketään suosikkia.
Perusteina Suomelan puolesta mainitaan hänen kokemuksensa esiintyjänä ja aktiivisuutensa keskustelijana. Etuna pidetään myös hänen tunnettuuttaan puolueen sisällä. Myös henkilöt, jotka eivät nimenneet ketään suosikkia, painottivat puolueen johtamisen tärkeyttä.
Puolue valitsi varapuheenjohtajat syyskuussa. Harjanne valttiin tehtävään ensimmäisenä, mutta puoluehallituksesta painotetaan, että vihreiden käyttämän siirtoäänivaalitavan perusteella kolmikkoa ei voida asettaa järjestykseen.
Esityksen sijaisestaan perjantaina pidettävässä kokouksessa tekee Ohisalo itse. Torstaina myös Uutissuomalainen kertoi omien tietojensa pohjalta, että Suomela on vahvoilla sijaisuusvalinnassa.
Ministeri ja puheenjohtaja erilleen
Vihreiden sijaisuusjärjestelyihin liittyy erikseen myös kysymys siitä, kuka toimii sisäministerinä Ohisalon vanhempainvapaan ajan.
Puoluehallituksessa on laajaa kannatusta ajatukselle, että puheenjohtajan ja ministerin sijaiseksi valittaisiin eri henkilöt. Tämä toisi puheenjohtajan sijaiselle paremmat mahdollisuudet johtaa puoluetta lyhyen sijaisuuden ajan ja keskittyä vaalityöhön.
Huomiota kiinnitetään myös siihen, että kaikki varapuheenjohtajat ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia. Jos tehtävät erotetaan toisistaan, ensimmäisen kauden edustaja ei joutuisi vaalien alla osallistumaan myös hallitustyön kiemuroihin.
Varapuheenjohtajiston ulkopuolelta kannatusta ministeriksi saa ainakin vihreiden eduskuntaryhmää johtava Emma Kari. Kari on toisen kauden kansanedustaja, joka toimi viime vaalikaudella ministerin erityisavustajana.
Puoluehallituksesta myös arvioidaan, että puheenjohtajan sijaisen valintaan verrattuna ministerin sijaisen valinta on vaikeampi kysymys. Kyseinen päätös ei kuitenkaan ole puoluehallituksen käsissä, vaan siitä päättävät puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmä yhdessä 11. lokakuuta.
3:20