Maria Ohisalolle sijaista valitsevat vihreät puntaroivat STT:n tietojen mukaan puheenjohtajan sijaisen ja sisäministerin sijaisen tehtävien jakamista ja jopa ministerikierrätystä.
Perusteluina puheenjohtajan ja ministerin tehtävien jakamiselle mainitaan muun muassa työtehtävien kuormittavuus. Lisäksi toivotaan, että puheenjohtajalla olisi aikaa sitoutua tammikuussa koittavien aluevaalien kampanjointiin.
Hallitustyön kannalta tehtävien keskittäminen samalle henkilölle nähtäisiin kuitenkin järkevänä.
– Tämä helpottaisi viisikon toimintaa, sanoi eräs puolueen jäsen.
Lue myös: Vihreiden entinen varapuheenjohtaja ihmettelee pohdintaa Maria Ohisalon sijaisesta: Hallituspuolueessa puheenjohtajan kuuluu olla myös ministeri
STT haastatteli perjantaina seitsemän puoluehallituksen jäsentä. Kahdestatoista jäsenestä neljä on puheenjohtajia, joita ei tavoiteltu, sillä valinnat koskevat heitä.
Ohisalo on jäämässä loppuvuodesta vanhempainvapaalle. Vihreät päättää hänen sijaisuusjärjestelyistään lokakuussa.
Esiin nousevat Harjanne ja Suomela
Viime viikonloppuna vihreiden puoluekokouksessa valittiin kolme varapuheenjohtajaa, Atte Harjanne, Iiris Suomela ja Hanna Holopainen, joista valitaan sijainen ainakin puheenjohtajan tehtävään. Vihreiden puoluehallitus päättää puheenjohtajan sijaistuksesta perjantaina 1. lokakuuta.
Haastatellut korostivat, että valintaprosessi on vielä auki.
– Emme ole harkintaa ehtineet tekemään emmekä kuulemaan ehdokkailta itseltään, mihin he ovat ehdolla, sanoi yksi haastatelluista.
Ne kolme puoluehallituksen jäsentä, jotka halusivat etukäteen nimetä suosikkinsa puheenjohtajan sijaiseksi, nostivat esiin joko Harjanteen tai Suomelan. Suomelan vahvuutena nähdään johtajakokemus esimerkiksi työryhmien, ohjelmatyön ja puolueen nuorisojärjestön vetäjänä.
– Lisäksi Iiriksen julkisista esiintymisistä tulee valtavasti hyvää palautetta, vastasi eräs.
Aluevaalit vaikuttavat ratkaisuun
Suurin osa korosti sitä, että puoluekokouksessa annetut äänet varapuheenjohtajaäänestyksissä eivät suoraan ohjaa sijaisuusvalintaa. Tämä johtuu vihreiden poikkeuksellisesta siirtoäänivaalijärjestelmästä. Vihreissä varapuheenjohtajia ei ole jaoteltu ensimmäiseen, toiseen ja kolmanteen varapuheenjohtajaan äänimäärän perusteella.
– Atte sai eniten ykkösääniä, mutta me emme tiedä, saiko hän eniten ääniä kokonaisuudessaan. Meillä ei ole olemassa kokouksen tahtoa siitä, kuka on oikeasti suosituin, eräs kommentoi.
Yksi haastatelluista totesi kuitenkin, että keskusteluissa ennen puoluekokouksen äänestystä Harjanteella oli "aika paljon tukea".
– Tätä voidaan pitää yhtenä tekijänä valinnassa.
Aluevaalien läheisyydellä tuntuu olevan merkitystä sijaisuuspohdinnoissa. Harjanteen kotipaikka Helsinki nähdään joko hyvänä tai huonona asiana, riippuen vastaajasta. Helsingissä ei käydä aluevaaleja, joten Harjanteen uskottavuutta vaalikampanjan vetäjänä kyseenalaistettiin.
– Olisiko se uskottavampi ja parempi vaihtoehto, että puheenjohtaja tulisi vaalipiiristä, jossa vaaleja myös käytäisiin ja olisi erilainen tuntuma vaaleihin omasta vaalipiiristä? pohdiskeli yksi haastatelluista.
Toisaalta puheenjohtajan sijaisen ei itse tarvitsisi käydä omaa vaalikampanjaa.
Mikkoselle sisäministerin salkku?
Jäsenten pitää kuulla asiassa myös omia viiteryhmiään ennen päätöksen tekoa. Lisäksi esimerkiksi ministerikierrätyksen tarpeesta täytynee keskustella vielä eri puolue-elinten kesken.
Ministerisijaisuus ratkaistaan puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa maanantaina 11. lokakuuta.
Suurin osa haastatelluista ei vielä halunnut nostaa nimiä esiin. Kolme puoluehallituksen jäsenistä mallaili ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle Ohisalolta jäävää sisäministerin salkkua.
– On ollut toiveita, että nähtäisiin raikkaita kasvoja ympäristöministeriössä, sanoi yksi haastatelluista.
Mikkosen nykyiselle ministeritontille pari vastaajista kaavaili eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Emma Karia. Myös Suomela ja Harjanne ovat mahdollisia ministereitä. Harjanteen puolesta puhuisi muun muassa hänen taustansa ilmastotutkijana.
Kari sen sijaan on tehtävässään nähnyt hallituksen toimintaa lähempää kuin Suomela ja Harjanne. Lisäksi häntä kuvaillaan tiukaksi neuvottelijaksi. Kaikki varapuheenjohtajat ovat vasta ensimmäisen kauden kansanedustajia.
Vastauksissa nousi toive siitä, että näkyvin puolueen ministeritehtävistä olisi ympäristö- ja ilmastoministeri. Ohisalokin voisi vanhempainvapaansa jälkeen palata nimenomaan sille tontille.