Mariaanien haudan syvyyksistä kaikuneet "avaruusalusten äänet" ovat saaneet selityksen

Tyynellämerellä sijaitsevan Mariaanien haudan alueella on havaittu vuodesta 2014 lähtien aavemaisia ääniä.

"Biotwangiksi" kutsuttu ääni jakaantuu kahteen erilliseen osaan: Ensimmäinen ääni on matalaa, syvyyksissä kaikuvaa murahtelevaa ääntä. Toinen osa on korkeata metallista ääntä, jota tutkijat ovat verranneet muun muassa Star Trekin avaruusalusten ääniin.

Nyt kymmenen vuoden jälkeen tutkijat ovat onnistuneet selvittämään äänien lähteen. Tiedesivusto Live Science kertoo, että kyseessä ovat tropiikinvalaiden (Balaenoptera edeni) kutsuhuudot, jotka kuulostavat scifielokuvien avaruusalusten ääniltä. 

Kun äänet ensimmäisen kerran havaittiin syvänmeren kartoituksessa olivat tutkijat ymmällään. Vuoteen 2016 tullessa tutkijat uskoivat äänten olevan valaiden tekosia. 

Ongelmana oli, että havaitut äänet eivät vastanneet valaiden tunnettuja kutsuääniä.

Tuore tutkimus on julkaistu Frontiers in Marine Science -julkaisussa. Tutkimuksessa hyödynnettiin tekoälytyökaluja, joiden avulla käytiin läpi 200 000 tuntia merestä tallennettuja äänipätkiä.

Tutkijat havaitsivat valtavaa havaintoaineistoa hyödyntämällä, että nimenomaan tropiikinvalaat olivat äänten aiheuttajia. Tutkijat varmistivat tuloksensa havainnoimalla valaiden muuttoliikkeitä ja kuultuja ääniä.

Tässäkin prosessissa hyödynnettiin tekoälyä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kyseistä biotwang-ääntelyä havaittiin ainoastaan Tyynenmeren luoteisosassa, vaikka tropiikinvalaita elää paljon laajemmalla alueella.

Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että äänten aiheuttajana on tietty suppeampi tropiikinvalaiden populaatio.
 

Lue myös:

    Uusimmat