Syvänmeren tutkijoille selvisi nerokas vilunkipeli merenpohjassa

Syvänmeren tutkijoiden asentama tutkimusluotain sai aivan uudenlaisen käyttötarkoituksen.

Lauma varsin älykkäitä pohjanmerinorsuja opetteli käyttämään syvänmeren tutkimusluotainta eräänlaisena ruokakellona.

Fiksujen kaloja narraavan joukkion edesottamuksia ovat saaneet seurata Victorian yliopiston tutkimusryhmä, joka toimi osana tutkimus- ja valtamerten havainnointilaitosta, Ocean Networks Canadaa.

Kyseessä on pohjanisohylkeistä eli pohjanmerinorsuista koostuva joukko nisäkkäitä. Tutkijat arvioivat, että ne ovat opetelleet metsästämään kaloja käyttäen hyödykseen merenpohjaan asennetun tutkimusluotaimen valoja ja ääntä.

– Epäilemme, että hylkeet ovat oppineet yhdistämään tutkimuslaitteen kaikuäänen ruoan läsnäoloon. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä ruokakello, tutkimusta johtanut tutkija Héloïse Frouin-Mouy kertoo.

Luotain oli asennettu 645 metrin syvyyteen Brittiläisen Kolumbian rannikolle vuosina 2022 ja 2023.

Katso yllä olevalta videolta, millaista materiaalia tutkijoiden iloksi tallentui!

Turska maistui

Tutkijat ovat seuranneet luotaimen tapahtumia sen yhteydessä olevan kameran avulla. Videomateriaalin perusteella tutkijoille kävi nopeasti tutuksi lauma pohjanisohylkeitä, jotka nimettiin The Beach Boys -yhtyeen mukaan.

Tutkimusalueella vierailleeseen laumaan kuului kahdeksan urosta, joiden ikähaitari on neljästä seitsemään vuotta.

Tutkimusryhmän tarkoituksena oli alun perin tutkia valon merkitystä kalojen käytöksessä ja kuinka akustiikkaa voi käyttää kalastuksessa hyödyksi. Kala-apajille uiskennelleita merinorsuja näkyi kuitenkin säännöllisesti kameran videomateriaalilla.

– Ne näyttivät käyttävän ääntä paikantaakseen alueen, jossa on saalista. Todennäköisesti ne käyttivät hyödykseen tilaisuutta metsästää kameroiden valoista häiriintyneitä kaloja. Eritoten ne saalistivat turskaa, joka on niiden suosikkiruokaa, Frouin-Mouy kertoo

Tutkimustyössä käytettiin hyödyksi teräväpiirtokameraa, akustista kuvantamisluotainta, hydrofonia, LED-valoparia ja automaattista syötin vapauttajaa.

Yhdessä tapauksessa neljä tunnistettua hyljettä vieraili kymmenen päivän aikana toistuvasti luotaimen luona. Ne oppivat kymmenen päivän aikana nopeasti käyttämään tutkimusinfrastruktuuria tehokkaasti hyödykseen saalistuksessa.

Kyseiset nuoret urokset metsästivät pääasiassa erilaisia turskakaloja, mutta välttivät muita kalalajeja, jotka liikkuivat tutkimusalueella.

Uutta tietoa merenalaisesta käytöksestä

Tutkijat kertovat, että videomateriaali valottaa ennennäkemättömällä tavalla merinorsujen vedenalaista elämää. Materiaali näyttää muun muassa, kuinka hienostuneesti kyseiset nisäkkäät osaavat saalistaa, syövät ateriansa ja jopa lepäävät merenpohjassa.

Hydrofonit ja kamera tallensivat useita yksilöitä, jotka heiluttivat päätään ja tuottivat matalataajuisia ääniä metsästäessään saalista. Luotainvideot paljastivat myös, että merinorsut ottivat lyhyitä torkkuja merenpohjassa. Merenpohjassa torkuttelu oli täysin ennennäkemätön löydös urospuolisten merinorsujen käytöksestä.

Meritutkimusaseman kalusto oli niin edistyksellistä, että tutkijat pystyivät siirtämään tutkimuksessa fokuksen kaloista myös hylkeiden käytöksen seuraamiseen lähes vuodeksi. Akustiikan käyttöä kalastuksessa selvittäneen kokeilututkimuksen tulokset julkaistaan myös ​​lähiaikoina.

Pohjanmerinorsuyhdyskunnat viihtyvät yleensä pohjoisemmassa, esimerkiksi Alaskassa ja etelässä Kalifornian niemimaalla. Tähän mennessä on pääsääntöisesti tutkittu vain niiden maanpäällistä käyttäytymistä ja merenalainen elämä on ollut salaisuuksiin verhoiltua. 

Lähde: SWNS/Reuters

Lue myös:

    Uusimmat