Marika lähti ulkomaille ilman lääkkeitään ja joutui mahdottomaan tilanteeseen – antaa nyt tärkeän vinkin

1510_netti_marika_deere
Marika Dereere joutui pahaan pinteeseen matkallaan Belgian kautta Kap Verdelle, koska hän ei ollut muistanut ottaa mukaansa elintärkeää lääkettään. MTV
Julkaistu 16.10.2024 06:31
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Marika Dereere joutui pahaan pinteeseen matkallaan Belgian kautta Kap Verdelle, koska hän ei ollut muistanut ottaa mukaansa tärkeää lääkettään. Hän varoittaa oman kokemuksensa jälkeen ketään unohtamasta lääkkeitä kotiin, sillä niiden saaminen jopa EU-maassa voi olla yllättävän vaikeaa.

Kauneushoitolan Espoossa omistava Marika Dereere lähti lomamatkalle Belgian kautta Kap Verdelle Afrikkaan viime torstaina pienen stressin takoessa taustalla.

Yrittäjällä riitti tekemistä viime hetkille. Dereere kertoo pakkailleensa viimeisiä matkatavaroita vielä vähän ennen lentokenttätaksin tuloa. Lähtöaamuna hän oli ollut töissäkin, kun hänen oli ollut otettava yksi asiakas vastaan. Myös koira piti ehtiä viedä hoitoon ennen lähtöä.

Passin ja lääkkeet hän kuitenkin sanoo tarkastaneensa ennen kyydin saapumista – tai niin hän uskoi tehneensä.

– Katsoin, että on särkylääkeitä ja jotain, jos tulee maha kipeäksi. Sitten tietysti tärkeä lääke, jota otan joka aamu. Ne olivat siinä läjässä. Myös se tärkeä lääke – mutta sitten ei ollutkaan, Dereere kertoo MTV Uutisille Kap Verdeltä.

Ikävä asia paljastui perjantaiaamuna, kun Dereere oli belgialaisen miehensä ja tämän äidin kanssa kahvilassa Waregemissa Belgiassa ja ajatteli ottaa aamulääkkeensä.

– Käsilaukussa olivat kaikki muut lääkkeet, mutta ei sitä tärkeintä, Dereere kertoo.

Dereere sanoo huolestuneensa ensin hieman, mutta rauhoittuneensa tajutessaan olevansa EU-maassa "eikä missään maailman äärissä".

– Uskoin saavani lääkkeen suht helposti.

Mutta helppous oli Dereeren kokemasta lopulta hyvin kaukana.

Lue myös: Lähdössä lomamatkalle? Älä unohda tarkistaa tätä ennen paluutasi – eväsleipäsikin voi kiinnostaa Tullia

Matkalle lähdössä? Pakkaa käsimatkatavaroihin aina nämä 13 asiaa

Kafkamainen noidankehä

Ihan ensin Dereere soitti omaan terveyskeskukseensa Suomessa. Sitä kautta homma olisi onnistunut, jos Belgiassa olisi Suomen ja esimerkiksi Espanjan ja Puolan tavoin käytössä sähköinen reseptipalvelu.

Terveyskeskuksesta kehotettiin Dereereä hankkimaan lääke joka tapauksessa tavalla tai toisella, koska jos sitä ei syö, oireet voivat olla pahoja. Tätä perusteltiin sillä, että Dereeren ottama päiväannos on niin iso.

Tämän jälkeen Dereere yritti miehensä ja anoppinsa avustuksella saada yksityislääkäriaikaa Waregemista. Kaupungista löytyikin yksi vapaa aika. Sitä ei voitu kuitenkaan antaa vierailijalle, koska ajat oli tarkoitettu vain vakioasiakkaille.

Anopin oma lääkäri anopin entisessä kotikylässä taas olisi voinut auttaa, mutta vastaanotto oli menossa kiinni. Dereeret eivät olisi ehtineet toisesta kaupungista paikalle ajoissa.

Seuraavana listalla oli sairaala.

– Menimme sinne taksilla perjantaina iltapäivällä. Siellä ei ollut vapaita aikoja emmekä saaneet mennä ensiapuun, koska tämä ei ollut sellainen asia.

Sairaalasta annettiin kuitenkin numero, josta voi kysellä päivystysaikoja, kun perusvastaanottoaika on ohi.

Numero ei kuitenkaan toiminut.

Tässä vaiheessa hikikarpalot alkoivat nousta pintaan. Edessä oli enää lauantai Belgiassa ja lähtö Brysselistä Kap Verdelle aikaisin sunnuntainaamuna.

– Soitin tässä vaiheessa myös Ifille, josta minulla oli matkavakuutus. Sielläkään ei pystytty auttamaan.

Dereere kertoo olleensa nyt jo lähes paniikissa.

– Mietin, että minun pitää lentää Suomeen hakemaan lääkkeet. Se olisi tullut kuitenkin järjettömän kalliiksi. Lisäksi meillä oli tärkeät miehen veljen tyttären ristiäiset Belgiassa.

Sitten Dereere kertoo keksineensä kysyä lääkkeiden saannista Kap Verdeltä, josta hän oli aiemmin hankkinut koiransa ja jossa hänellä oli kontakti.

– Jos se ei Euroopasta onnistu, niin jospa sitten Afrikasta, Dereere kertoo pohtineensa ja naurahtaa.

Kap Verdellä lääkettä olikin tuttavan mukaan saatavilla reseptillä ja maassa on paljon klinikoita, joille pääsee.

Yllättäen vyyhti alkoi kuitenkin purkautua jo Belgiassa. Dereeret päättivät lauantaiaamuna selvittää apteekin kautta, miksi Waregemin sairaalan varausnumero ei toiminut ja josko sieltä voisi saada apua siitä huolimatta. Apteekkivirkailija soitti sairaalaan suoraan ja sai Dereerelle ajan sairaalasta – jossa Dereere sai reseptin ja apteekista lääkkeen. 

Kauneushoitolan Espoossa omistava Marika Dereere.

Espoolainen Marika Dereere joutui melkoiseen pyöritykseen unohdettuaan tärkeän lääkkeen kotiin lomalle lähtiessään. Kuvassa kaikki jo hyvin, ja Dereere nauttii aamupalaa kohteessa Kap Verdellä.

Lue myös: EU:n lähivuosien tavoite: Terveystiedot seuraavat potilasta valtionrajojen yli

Älä raahaa mukana turhaa tavaraa – näin pakkaat fiksusti matkalle

Älkää unohtako

Lopussa siis kiitos seisoi, eivätkä lääkkeet lääkärin palkkion kera edes tulleet maksamaan kuin muutaman kympin. Henkinen paine ja stressaamiseen kulutettu aika ja aivokapasiteetti olivat sen sijaan olleet sitäkin suurempia.

Dereeren viesti kaikille lääkkeitä käyttäville matkustajille onkin: älkää unohtako.

– Ei kannata pitää itsestään selvänä sitä, että naapurimaassa tai EU:n sisällä lääkkeen saaminen olisi ihan yksinkertaista. Hyvin vaikeaa oli minulla kyllä. Katsokaa tarkasti monta kertaa, että lääkkeet ovat varmasti mukana.

Lue myös: 5 asiaa, jotka jokaisen matkailijan tulee tietää – sairastuminen ulkomailla voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lääkkeet ja reseptit mukaan ulkomaille

Kun lähdet ulkomaille, ota mukaan selvitykset lääkkeidesi resepteistä, muistuttavat esimerkiksi Kela ja Tulli. Niillä voi tarvittaessa todistaa tullissa oikeuden kuljettaa lääkkeitä mukana.

Lääkkeet on aina pakattava käsimatkatavaraan. 

Ota matkalle mukaan lääkkeiden lisäksi esimerkiksi:

  • Allekirjoitettu englanninkielinen jäljennös resepteistä. Saat sen apteekista tai lääkkeen määrääjältä. 

  • Lääkärin tulostama potilasohje tai resepteistä kertova yhteenvetotuloste, jonka voit tulostaa itse Omakanta-palvelusta. Tarvittaessa saat yhteenvetotulosteen myös apteekista tai terveydenhuollon toimintayksiköstä. Voit pyytää tulosteen myös englanninkielisenä.

Lisäksi kannattaa selvittää kohdemaan ja mahdollisten läpikulkumaiden käytännöt ennen matkaa

Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista ja tarvittavista asiakirjoista saat kohdemaan tulliviranomaisilta ja EU-maiden yhteyspisteiltä. Lisätietoja rajoituksista voit kysyä esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä.

  • Tarvittavat dokumentit ja lääkkeiden maahantuontikäytännöt vaihtelevat eri maissa, joten selvitä nämä esimerkiksi kohdemaasi tullin verkkopalvelusta tai suurlähetystöstä. 

  • Joskus esimerkiksi asiakirjojen käännättäminen englanniksi tai kohdevaltion kielelle voi olla tarpeen.

  • Diabeetikon on hyvä ottaa mukaan todistus neulojen tarpeellisuudesta.

Jos matkustat Schengen-alueelle ja sinulla on mukanasi huumaavia tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, tarvitset mukaasi Schengen-todistuksen. Sen saa apteekista. Todistuksella voi osoittaa oikeuden pitää hallussa näitä lääkkeitä.

Schengen-alueeseen kuuluvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Kroatia, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi.

Suomessa Schengen-todistuksen saat apteekista. 

  • Ota mukaan lääkepakkaus, lääkemääräys ja matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti), kun haet todistusta.

  • Jos et ole varma, tarvitsetko lääkkeillesi Schengen-todistusta, kysy asiaa apteekista tai Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimesta.

Kela korvaa lääkkeitä ulkomailla oleskelun ajalle, jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen ulkomailla oleskelun ajan. 

  • Voit ostaa apteekissa kerralla korvattuna enintään kolmen kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. 

  • Jos kyseessä ovat erityisen kalliit lääkkeet, voit ostaa kerralla korvattuna enintään yhden kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1 000 euroa.

  • Jos ostat ulkomaanmatkaa varten yli kolmen kuukauden (kalliit lääkkeet: yli yhden kuukauden) lääkkeet tai ostat ulkomaanmatkaa varten lääkkeitä aiemmin kuin ostojen väliajat sallivat, maksat ne apteekissa ensin kokonaan ja haet korvausta Kelasta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tähän, ota yhteyttä Kelaan.

Ota matkalla huomioon myös:

  • Kuljeta lääkkeet niiden alkuperäisessä pakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin.

  • Jos lääkepakkaus rikkoutuu, katoaa, varastetaan tai menee pilalle vääränlaisen säilytyksen takia. Kela ei korvaa tilalle ostettua lääkepakkausta.

Kun palaat Suomeen, voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan käyttöösi.

Lähteet: Kela, Fimea, Ulkoministeriö, Tulli, omakanta.fi, ja eu-terveydenhoito.fi.

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet